Hangi besinler ve içecekler kafein içerir? Kafeinin en çok bilinen kaynakları kahve, çay, kolalı içecekler ve çikolatadır.
Coca-Cola'nın bir bardağında (yaklaşık 250 ml) 24 mg (miligram) kafein bulunur.
Kahve çeşitlerinin içerdiği kafein oranlarını aktaran Sayar, 'Türk kahvesi 65 mg / 65–75 ml (1 Türk kahvesi fincanı), filtre kahve 120-170 mg / 180–200 ml (1 kupa), suda çözünebilir hazır kahve (gold, klasik) 60–80 mg / 100–180 ml (2 gr) (1 kupa), espresso kahve 130–200 mg / 50–60 ml (1 espresso fincanı) kafein ...
Kolalar farklı miktarlada kafein içerirken, kahve, çay ve çikolata değişken miktarda kafein içerirler.
İlgili 27 soru bulundu
Kötü kolestrolü arttıran kola ve benzeri gazlı içecekler, kalp krizi riskini de arttırıyor.Her gün 1 kutu kola içmek yüksek kan basıncına neden olarak kalp krizini tetikliyor. Ayrıca kola içenlerde tip 2 diyabet geliştirme riski artıyor. Kolanın geldiği plastik şişelerdeki benzen, kansere neden oluyor.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Bir bardak kolada bulunan şeker miktarı vücunuzun ihtiyacından 100 kattan fazla ve bir bardak kola bir paket sıgarayla aynı oranda vücudunuza zarar verir. Her gün içeceğiniz 2 litre kola ile ömrünüz en az 30 sene kısalır.
Kolanın insan vücuduna faydası da bulunmaktadır. Özellikle kolanın faydalarından olarak rahatlatıcı etkisinden bahsedilebilir. Kola içildiği durumlarda vücutta rahatlık etkisi baş gösterir. Sakinleştirir ve psikolojik olarak daha iyi hissetmenizi sağlar.
Ayrıca gazlı içeceklerin, içerdikleri asit nedeniyle de midenize zarar verebilecekleri bilinmektedir. Dolayısıyla gazlı ve tatlandırılmış içecekler suyun yerini tutmaz. Ayrıca su yerine midenizi bu içeceklerle doldurduğunuz için günlük sıvı alımınız düşebilir.
Merhaba Yalçın, Kafein, gazlı içeceklerde ürüne özgü tat ve koku vermek amacı ile kullanılır. Coca-Cola'daki kafein oranını çay ve kahve ile karşılaştırdığımızda çok daha düşüktür.
Uzmanlara göre kahve tek başına asla kilo aldırmaz. Ancak kahvenin içine eklenen şeker, krema, tatlandırıcı, şurup ve süt tozu gibi şeyler kilo aldırabilir. Asıl kilo aldıran kişinin yaktığından fazla kaloriyi vücuduna almasıdır. Bu yüzden kahve tüketirken bu göz önünde bulundurulmalıdır.
Türk kahvesi 65 mg – (bir fincan), Filtre kahve 120 – 270 mg – (1 kupa), Espresso kahve 130 – 200 mg – (bir fincan), Americano kahve 100 mg – (1 kupa)
Danimarka'da yapılan bir araştırma kafein ya da kola alışkanlığının sperm yoğunluğunun ve sperm sayılarının azalmasına neden olduğunu kanıtlamıştır.
Kolayı neden tüketmemeliyiz? - 1 bardak kolayı vücuttan atmak için tam 32 bardak su içmeniz gerekir.
Metabolizmada meydana gelen bu değişimlerde kişinin yağ yakımında zorlanmasına ve kilo vermeden güçlük çekmesine neden olur. Gazlı içecek tüketimini tamamen hayatınızdan çıkarmak kişinin kilo alımında ciddi bir değişikliğe uğrayacağı gibi aynı zamanda kilo vermesine de yardımcı olacaktır.
Kola, içerisindeki şeker miktarı nedeniyle şişmanlatır. Bunun yanında bağışıklık ve kalsiyum eksikliği nedeniyle eklem ve kemikler üzerindeki baskıyı arttırır. Her gün kola içmek cildiniz için her gün sigara içmekle aynı etkiye sahiptir. İnce çizgi ve kırışıklıklarınızı arttırır.
Bir kola firmasında, kansere neden olan karamel boyası kullanıldığı ortaya çıktı... ABD'de yapılan analizlerde firmada karamel rengini verebilmek için kullanılan ve hayvanlarda akciğer, karaciğer, tiroid ve kan kanserine yol açan madde (metil imidazol) tespit edildi.
Bu miktarda şeker 7 adet küp şekere denk gelir. Birden fazla bardak kola içildiğinde bu miktar katlanarak oldukça sağlıksız boyutta bir basit şeker alımına neden olur. Bunun haricinde asidik yapısı ve içerdiği yapay tatlandırıcılardan kaynaklı olarak da vücuda çeşitli yönlerden zarar verebilir.
Uzmanlar kafeinin uyuşturucu maddeler gibi ciddi yan etkiler yaratmayacağı ve sosyal olarak kabul edilebilir olduğu için bağımlılık yapıcı olmadığını belirtiyorlar. Kafeinin yapısı beyindeki adenozin molekülüne benzer. (Adenozin, sinir hücreleri arasında uyarı taşıyan bir maddedir.)
Kafeinin Zararları
Psikolojik hastalıkları tetikleyip; sinirlilik, depresyon, uykusuzluk gibi sorunları doğurabilir. İdrar miktarını ve sıklığını arttırır, vücuttan gerekenden fazla mineral ve vitamin atılmasına sebep olabilir. Migreni tetikleyebilir.
Kafeini, vücudunuz kolay sindirir ve metabolizma hızınıza bağlı olarak yaklaşık 5-7 saat sonra tükettiğinizin yarısını, 10 saat sonra da tükettiğinizin %75'ini vücudunuzdan atarsınız. Bu yüzden sabah saatlerinde içilen kahvenin, gece uykunuza çok etkisi olmamaktadır.
Tek bir kutu kolada yaklaşık 10 çay kaşığı şeker bulunur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günde en fazla 6 çay kaşığı şeker tüketilmesini önermektedir, yani günde sadece bir kola içmek, bu kuralları alt üst edebilir. Bu nedenle, şekerli içecek tüketiminin bir dizi sağlık durumuyla ilişkili olması sürpriz değildir.
Neskafe, kola ve pepsi içmek caizdir; çünkü içinde domuz yağı veya alkol olduğu kesin değildir. Ancak bazı âlimlerimiz bu konularda şüphe olduğu için, "içilmese daha iyi olur" demişlerdir. Şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman daha iyidir. Hatta bazı Hanefi âlimleri kahvenin bile haram olduğunu söylemişlerdir.
Aç karna asitli içecek tüketilmemesini öneren uzmanlar, mümkünse çocuklarınızın hiçbir şekilde asitli ve şekerli içecekler tüketmemesine özen gösterin diye uyardı. Uzmanlar, asitli ve şekerli içeceklerin mide hassasiyeti ve ülser gibi çeşitli hastalıklara neden olduğunu belirttiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri