Grup (Kollektif) Turizmi: Bu sınıflandırma çeşitli toplumsal grup, örgüt veya kulüp üyelerinin turizm hareketlerine birlikte katılmaları ile oluşmuştur. Turizm faaliyetleri, ziyaret edilen yere göre; İç turizm ve • Dış turizm olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Boş zamanların ve tatillerin turistik amaçlı kullanımı ve turizm faaliyetlerine katılımı eğer insanların sürekli yaşadıkları mekânların dışındaki başka bir ülkede ger- çekleşiyorsa; buna “dış turizm”, kendi yaşadıkları ülke sınırlarında ve coğrafyalarda gerçekleşiyorsa buna da “iç turizm” denir.
Özel İlgi turizm türleri; Özel İlgiye dayalı türler: Kumar Turizmi,Golf Turizmi, Yat Turizmi, Macera Turizm ve Alışveriş Turizmi.
İlgili 23 soru bulundu
Özel ilgi turizmi ilgileri belirli alanlarda yoğunla şan ve yalnızca bu ilgileri tatmin etmek isteyen bi reylerin, ilgilerini belirli bir bölge ya da çekimlerleinde karşılamak amacıyla yaptıkları seyahatler ya da bu seyahatlerin biçimi olarak tanımlanabilir.
1- Incoming (inbound) turizm :Yurt dışından yurt içine turizm hareketi. 2- Outgoing (outbound) turizm :Yurt içinden yurt dışına turizm hareketi.
Reseptif turizm : Otel ve restoran etkinliklerinden yararlanmanın ağırlıklı ol duğu turizm biçimi. Turizm günümüzün en önemli kitle hareketini oluşturmaktadır.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
“Turizm; sürekli kalışa dönüşmemek ve gelir getirici hiçbir uğraşıda bulunmamak şartı ile bireylerin geçici süre konaklamalarından doğan olay ve ilişkilerin tümüdür.”
Api kelimesi Latince'de bal arısı anlamına gelen Apis mellifera'dan türetildi ve bal toplayıcısı anlamına gelmektedir. Api-turizmi, geleneksel arı yetiştiriciliği ve arılardan elde edilen ürünlerle ilişkili bir turizm çeşididir.
According to these findings, incentive travel was redefined. Bu seyahat türünde ilk göze çarpan özellik, seyahatin katılımcılarına, onlardan herhangi bir ücret talep edilmeksizin, sadece gösterdikleri performansa göre ilişkili bulundukları işletme tarafından, çeşitli amaçlar gözetilerek, hediye olarak sunulmasıdır.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Karşılayıcı seyahat acentaları tarafından yürütülen transfer, konaklama, gezi ve diğer yan turizm hizmetlerini içeren kavram.
Av turizmi, av ve yaban hayatı kaynaklarının denetim altında yerli ve yabancı avcıların kullanımına sunulmasını, bu kaynakların rekreasyonel ve turistik yönlerden değerlendirilerek ülke turizmine ve ulusal ekonomiye katkıda bulunmasını amaçlayan etkinliklerdir (Özdönmez vd. 1996).
Bir başka tanımda etnik turizm, bir bölgede yaşayan, yerel veya yerel olmayan, ortak tarihi, kültürü, dini ve dili paylaşan etnik azınlık gruplarının otantik kültürünü yakından tanıma ve tecrübe etme amaçlı seyahatleri içeren bir turizm türü olarak tanımlanmaktadır (Jamontaite, 2015: 15).
Karada gerçekleştirilen macera turizmi türlerinde ise mağara ve kaya tırmanışı turizmi ele alınabilir. Suda gerçekleştirilen macera turizmi türleri arasında tüplü ve tüpsüz dalış, rafting ve kano yer almaktadır. Macera turizmi bazı durumlarda tehlike turizmi olarak ele alınabilmektedir.
Yat turizmi, yat adı verilen deniz aracıyla, spor ve gezi amaçlı olarak koy, körfez, barınaklar ve yat limanları arasında yapılan konaklama ve ağırlama hizmetlerini, ulaşım aracı olan yat içinde sunan bir turizm çeşididir.
Kitle (Mass) Turizmi: Geniş kitlelerden oluşan grupların katıldıkları, grup bütünleşmesinin bilinçli bir şekilde özendirildiği ve kitlesel üretim ve tüketim faaliyetlerinin deneyimlendiği turizm aktivitesine kitle turizmi adı verilmektedir.
Dolaylı Đstihdam: Turizm işletmelerinin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmet girdilerini sağlayan sektörlerde ve turizm işletmelerinin yapmış oldukları harcamalar sayesinde bir takım gelirler elde eden iş alanlarında oluşturulan istihdamdır.
4.2. FONKSİYONEL SINIFLANDIRMA Incoming (karşılayıcı) acentalar: Yabancı tur operatörlerine göre gidilecek ülkedeki karşılayıcı acentalardır. Outgoing (gönderici) acentalar: Kendi ülkesinden yurtdışına tur gönderen acentalardır.
Soykan (2006) göre kırsal turizm; kişilerin doğal ortamlarda dinlenmek ve değişik kültürlerle bir arada olmak amacıyla bir kırsal yerleşmeye gidip, orada konaklamaları ve o yöreye özgü etkinlikleri izlemeleri ya da katılmalarıyla gerçekleşen bir turizm türüdür.
Doğa ile baş başa olmayı tercih edenler veya macera tutkunu insanların genellikle günübirlik olarak ya da kısa süreli konaklamaya yönelik yüksek rakımlı alanlarda sürdürdükleri turizm çeşidi.
Son yıllarda insanların büyük otellerde veya doğal olmayan ortamlarda tatil yapma yerine; daha doğal besinler tüketerek, daha doğal ortamlarda ve oldukça sakin yaşayarak dinlenme isteklerinin öne çıkması, ''yavaş şehirleri'' ve ''yavaş turizmi'' ortaya çıkarmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri