Eski tip motor degilse. Üstten çift yada tek egzantrikli bütün araçlar yağ atarlar çünkü o esnada içeride egzantrik mili döner ve yağı yukarı dışarı yavaş bi şekilde fırlatır.
Yağ Kapağı açılır üfleyip üflemediği anlaşılır: Üstten eksantrikli araçlarda bu yöntem pek tercih edilmez. Çünkü külbürütör kapağı içerisinde çalışan eksantrik mili, kapaktan dışarı yağ gelmesine sebep olacaktır. Ancak diğer araçlarda yağ kapağı açılarak üfleme olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir.
yağ atma durumu varsa ya yağ fazla geldiği için kapağı atınca atar,ya da üfleme yapınca basınçla atar.üfleme yapıyorsa sıkıntı,motorun sonuna yaklaşmış olabilirsiniz.
Motorda yağ kaçağının oluşmasının en temel sebebi bakımsızlıktır. Yalnızca motor yağı, soğutma suyu ve filtreleri değiştirerek bakım yaptırmak, aracınızın yürümesini sağlasa da hava şartlarından etkilenen ve zamanla eskiyen plastik conta vb. aksamlar görevini yerine getiremez hale gelebilir.
İlk olarak aracın egzoz dumanına bakmanız yeterlidir. Egzoz dumanının rengi maviyse araç yağ yakıyor demektir. Ayrıca motoru çalışma sıcaklığına getirdikten sonra yağ kapağını açıp üfleme olup olmadığına da bakılmalıdır. Eğer motorda üfleme varsa motor yağ yakacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Yağ çubuğunu çektikten sonra sıkışmayacak şekilde aşağı indirmek gerekir, bu halde eğer üfleme yani gaz varsa ve çubuğu yukarı ittiği gözlemlenirse problem oluşmuş demektir. Bu durumun hemen fark edilmesi halinde segmanlar değiştirilmesi ile arızadan kurtulmak mümkündür.
Motor üflemesi, ilerleyen vakitlerde motorun yağ yakışını artırır ve motorun yağ yakmasına sebep olur. Motorun rektifiye olması için hava filtresinin yağlanması yada filtre kabına yağ dolması gerekir.
Motor silindirlerinin üzerinde bulunan valf kapakları ise yağın sızmasını önleyen parçalardır. Bu kapaklar, bir süre sonra aşınabilir ve bu durum yağ sızıntısına neden olur. Kısacası yağ sızıntısına sebep olabilecek başka bir sebep ise valf kapaklarının yıpranan contası olabilir.
Yağ karterinin tabanında bulunan yağ tahliye tıpası da motor yağında sızıntılara sebep olabilir. Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır.
Arabalarda yağ çubuğunun 20-30 santim aşağısında dönüyo yağ, motosikletlerde yağ haznesi çubuğa çok daha yakın o yüzden motor çalışırken çubuğu çıkarırsan yağ da atar yağ da fışkırır çubuktan. normal. Motor çalışırken yağ çubuğunu acarsan yağ sıçratır.
Motor marş bastıktan ve çalışmaya başladıktan sonra bile hala yağ ışığı sönmüyorsa motor yağ basıncının düşük olduğu anlamına gelir. motorda yağ kalmamıştır yada yağ pompası çalışmıyordur.
Tıklayan veya Vuruntu Sesleri: Yağ pompası arızası, motorun birçok farklı yerinde tıkayıcı ve vuruntu sesleri gibi anormal sesler çıkarabilir. Yağ Sızıntısı: Yağ pompası arızası, yağın araç altından sızmasına neden olabilir. Bu, yağ basıncının düşük olduğu ve yağ pompasının hasarlı olabileceğini gösterir.
Öncelikle yağ filtresi değişmediği zaman yağdaki çeşitli partiküller süzülemez ve bu toz ve parçacıklar motor bloğuna geçerek çizilmelere sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra motor bloğuna geçebilecek parçacıklar pistonlar ve segmanlar arasında takılabilir. Bu da motorun kilitlenip çalışmamasına sebep olabilir.
Araç motoruna uygun yağ kullanılmadığında, motor içinde yer alan segmanlar ve pistonlarda aşınmalar meydana gelecektir. Meydana gelen aşınmalar, parçalar arasına gaz girişinin olmasına ve motorun yağ yakmasına neden olur. Bunların sonucunda da motor üflemesi meydana gelir.
Aracınızın kontağı kapalıyken yağ çubuğu ile motor yağının seviyesini ölçmeniz de size yağ eksilmesi ile ilgili bilgi verecektir. Her yağ çubuğunda ideal yağ seviyesini gösteren bir çizgi vardır. Eğer ölçüm yaptığınızda çubuktaki yağ izleri bu çizginin altında bir seviyedeyse motorun yağ yakmasında söz edilebilir.
Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Sakıncası vardır. krank mili kartere her vurduğunda belli bir miktar yağ yağlama görevini üstlenir.
LPG ile çalışan motorda ortam çalışma sıcaklığı benzinle çalışan motora göre daha fazladır. Bu nedenle LPG'li motor nispeten daha yüksek sıcaklıkta çalışmaktadır. Bunun sonucu olarak motor yağında buharlaşma LPG'li motorda daha çok olur. LPG'li motorda emme valfleri benzinli motora göre daha az soğur.
Bu contada en ufak bir aşınma olduğunda yağ kaçakları meydana gelecektir. Krank keçesinin değişimi bazı araç modellerinde çok kolay olurken, bazılarında çok zor olmaktadır. Krank keçesinden dolayı yağ kaçağının masrafı 500 ile 1500 TL arasında tutacaktır.
Aracın seyir halinde olması ve uzun süre kullanılabilmesi için yağ kaçağının olup olmadığı kontol edilmelidir. Motor yağı eksilmesi durumunda muhakkak tamamlanmalıdır, bu motorun uzun ömürlü olmasına katkı sağlar. Eğer araçta yağ kaçağı varsa motor devre dışı kalabilir ve bu durum yüksek oranlarda maliyete sebep olur.
Kullanıldığı Yerler ve Kullanım Şekli
Ürün içeriği 50 ml, 1 Litre şanzıman yağı için yeterlidir. Daha büyük şanzıman kutuları için 2 tüp kullanmanız yeterlidir. Ürün herhangi bir zaman eklenebilir. Ancak en iyi sonuç şanzıman yağının yenilenmesinden sonra alınır.
Birçok araçta yağ kapağını açınca hava gelir normal olarak. Çünkü içeride subaplar sürekli çalışır ve sirkülasyon yapar.
onurforces Kayıtlı Üye. bildiğim kadarıyla yağ doldurduğumuz yeri açınca hava gelirse tehlike yok ama yağ çubuğunu çıkardığımız yerden üfleme yapması tehlikeli. beyaz bir peçeteyi buhar gelen yere koyun. noktasal yağ damlacıkları oluşursa siyah siyah motor üflüyor demektir.
Büyük ihtimalle soğutma sıvısı, silindir yanma odalarına sızmış ve orda buharlaşmıştır. Bunun sebebi ise silindir kapak hasarı veya silindir bloğunun çatlaması nedeniyle olur. Ayrıca yoğunlaşmış beyaz duman çıkıyorsa soğutucunuzu kontrol etmeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri