'Kolesterol ilacı karaciğeri bozar, cinsel fonksiyonları kötüleştirir' Kolesterol ilaçları yan etki profili açısından oldukça güvenli ilaçlardır. Ancak çok yüksek dozda kullanılırlarsa karaciğerde geçici enzim yükselmesi yapabilirler.
Kolesterol İlaçları ve Karaciğer Sağlığı
Kolesterol düşürücü ilaçlar özellikle yüksek dozlarda kullanılırsa karaciğeri olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak bu yan etki oranı oldukça düşüktür.
Karaciğer enzimlerindeki yükselmenin daha yaygın görülen nedenleri şunlardır: Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar, özellikle asetaminofen. Kolesterolü kontrol etmek için kullanılan statin ilaçları dahil olmak üzere bazı reçeteli ilaçlar. Alkol tüketimi.
Kolesterol ve mantar ilaçları, bazı romatizma ilaçları, tetrasiklin gibi antibiyotikler, kortizon, bazı depresyon ilaçları ve hatta parasetamol içeren basit ağrı kesiciler bile ciddi karaciğer hasarına yol açabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kolesterol ilaçları yan etki profili açısından oldukça güvenli ilaçlardır. Ancak çok yüksek dozda kullanılırlarsa karaciğerde geçici enzim yükselmesi yapabilirler. Kalıcı karaciğer harabiyeti de yine ancak altta yatan karaciğer hastalığı olan hastalarda gelişebilir.
Statinler. En çok bilinen ve kullanılan kolesterol düşürücü ilaçlardır. Statinler, karaciğerin kolesterol yapmak için kullandığı bir enzim olan HMG CoA redüktaz enziminin çalışmasını engelleyerek kolesterol yapımını azaltırlar. Statinlerin kolesterol düşürme dışında da faydaları vardır.
Yüksek ALT, karaciğerde herhangi bir hastalık belirtisine işaret ediyor olabilir. ALT yüksekliğine neden olan en önemli hastalıkların başında karaciğer yağlanması, obezite, diyabet, ilaç kullanımı, alkol kullanımı, hepatitler, siroz, safra yolu tıkanıklıkları, malignite ve kalp yetmezliği gelir.
Karaciğer enzimlerinizi düşürmek için yemek pişirme tercihlerinizde bazı değişiklikler yapmalısınız. Yemeklerinizde sıvı yağ kullanmalı, süt ürünlerini yarım yağlı ya da yağsız tercih etmelisiniz. Omega-3 yağları açısından zengin besinlere diyetinizde yer vermeli ve haftada en az bir defa balık yemelisiniz.
Alkol sirozun sebebi
Alkol karaciğere en çok zarar veren etmenlerden biri. Erkeklerde günde 80 ml'den, kadınlarda da günde 20 ml'den fazla ve 10 yılın üzerinde alınan alkol, siroz riskini artırır. Bu nedenle alkolü bırakmanız ya da oldukça az tüketmeniz çok önemli.
Yapılan araştırmalarda yağlanmadan dolayı karaciğer testleri yüksek hastalarda kolesterol ve trigliserid yüksekse kolesterol düşürücü ilaçların kullanılmasının karaciğere yararlı olduğu görülmüştür.
Yapılan laboratuvar testinde kan düzeyindeki Aspartat Aminotransferaz seviyesinin yüksek olması, karaciğer hasarlanması ve hastalıkları başta olmak üzere, her zaman AST enzimi bulunan kalp, beyin, böbrek ve kaslarda olası hasarlanmanın işareti olabilir.
Sakatat, kalori/sucuk-yagli">sucuk, salam, sosis gibi besinlerden uzak durun. İlaç kullanımı enzim seviyesini büyük ölçüde etkiler. Karaciğer enzimleriniz yükseldiğinde doktorunuza danışın ve onayı doğrultusunda ilaçlarınızı azaltın. Protein ihtiyacınızı mümkün olduğunca bitkisel gıdalardan karşılayın.
Kolesterol yüksekliği olan kişilerin %60'ında karaciğer yağlanması saptanmaktadır. Karaciğerde görülen yağlanma basit yağlanma şeklinde kalabileceği gibi daha ileri evrelerde yağlanmaya karaciğer iltihabı da eklenirse karaciğer sirozu gelişme riski de artar.
Bu grupta tedavide genel olarak sadece diyet yeterlidir. Ancak, toplam risk faktörü sayısı 2'nin altında olduğu halde, kolesterol düzeyi çok yüksekse (total kolesterol 300 mg/dl) ve üzeri, LDL-kolesterol 190mg/dl ve üzeri) ve diyetle düşmüyorsa, ilaç tedavisine başlanmalıdır.
Trigliserid yüksekliği, karaciğer ve dalak yağlanmasına neden olur ve bu organları büyütebilir. Karaciğer yağlanması, yüzde 10-20 oranında karaciğer iltihabına yol açabilmektedir. Bu durum karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gelişimi riski taşır. Çok yüksek trigliserid düzeyi, pankreas iltihabına neden olabilir.
Greyfurtun yanı sıra limon ve diğer turunçgiller de karaciğer enzimlerinizi harekete geçirdikleri ve yüksek C vitamini içerdikleri için bağışıklık sistemini güçlendirip karaciğer hasarlarının en aza indirilmesine yardımcı olur.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak karaciğer dostu besinlerdir.
Bunun Rutin takipleri sırasında eee tespit edilen karaciğer enzimi yüksekliklerinde viral hepatitler oldukça sık karşımıza çıkmaktadır. Bunlarda da hepatit b ve hepatit c sık gördüğümüz hastalıklar arasındadır.
Deneme grubunda ACTH uygulamasıyla oluşturulan stres sonucunda, karaciğer enzim değerleri önemli ölçüde yükseldi ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P<0.05). Sonuç olarak, stresin türü ne olursa olsun vücutta karaciğer gibi hayati organlar üzerine olumsuz etkileri kaçınılmazdır.
AST testi için normal referans aralığı <41 U/L'dir. Sonuç bu değerin üstün olduğunda AST yüksekliği söz konusudur. Yüksek AST değeri kaslar, karaciğer, böbrek ve kalpteki hastalıkları işaret eder. Bu yükselişe neden olan önemli hastalıklar da siroz, safra kanallarının tıkanması, karaciğer kanseri ve kronik hepatittir.
Sonuç olarak hafif kolesterol yüksekliği dışında ek bir risk faktörü olmayan genç erişkinlerde; diyet, yaşam tarzı değişikliği ve egzersizle kolesterol değeri istenen seviyelerde tutulabiliyorsa kolesterol düşürücü ilaç tedavisine ihtiyaç yoktur.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri