Potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan haşlanmış patates, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcıdır.
Patates kızartması, fastfood gibi yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalıdır. Et, tavuk veya kıyma ile hazırlanan sebze ya da bakliyat yemekleri ilave yağ eklenmeden etin kendi yağı ile pişirilmelidir. Yapılan araştırmalarda ceviz ve fındık tüketiminin yüksek kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğu bulunmuştur.
Kolesterol içermezPirinç yemek çok basit bir sebeple sağlık için son derece yararlıdır çünkü zararlı yağ, kolesterol veya sodyum içermez. Dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçasını oluşturur.
Kırmızı et kolesterolü en çok arttıran besinler arasında yer alır. Süt ve süt ürünleri, yumurta, margarin, şeker, krema, kızartmalar, fast food ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar kolesterolün artmasına neden olacağından uzak durulması gerekir.
Baklagil, avokado, badem, yağlı balık gibi 13 besin kolesterolün baş düşmanı.
İlgili 30 soru bulundu
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Limonlu su kolesterole iyi gelir mi? Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Kandaki kolesterol düzeyini kalıtım, beslenme alışkanlıkları, şişmanlık, stres gibi etmenler etkileyebilir. Süt ve et ile bunlardan elde edilen ürünler gibi hayvansal kaynaklı besinler kolesterol içerirken, makarna gibi bitkisel kaynaklı besinler kolesterol içermezler.
Süt Ürünleri
Az yağlı olmak şartıyla yoğurt, peynir, ayran, kefir gibi fermente süt ürünlerinin tüketimi; kolesterol düzeyini dengelemeye yardımcı olabilir. Probiyotik bakteriler açısından zengin olan bu besinler kolesterolün bağırsaklardan emilimini azaltarak kandaki düzeyini dengelemeye katkı sağlayabilir.
Bulgur, makarna, kuru fasulye, ıspanak gibi bitkisel kaynaklı besinler ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar kolesterol içermezler. Bunun yanında, bulgur gibi posadan zengin besinler bağırsak hareketlerini artırarak alınan kolesterolün emilim oranını da azaltırlar.
Fermente ürünler, geçirdikleri sürecin sonucunda olumlu gelişmeler gösteriyorlar. Laktik asit yönünden zenginleşiyor ve esansiyel aminoasit miktarında artış gerçekleşiyor. Kolestrolü düşüyor, tansiyonu dengeliyor, bağırsak sistemini destekliyor, kolonel kalp rahatsızlıklarına iyi geliyor.
Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
Haşlanmış patates faydaları sadece bunlarla sınırlı değildir. Diyabet hastaları için de uygundur. Çünkü haşlanmış ve soğutulmuş patates kan şekerini daha yavaş yükseltir. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan haşlanmış patates, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcıdır.
Sarımsak manganez, B6 ve C vitamini yanı sıra selenyum ve lif kaynağıdır. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Kolesterol düzeyini düşürmeye yardım eder.
Yüksek Şekerli Beslenme: Şeker hastalığı olmadan da çok tatlı yemek kötü kolesterol ve trigliserit yapımını artırır, iyi kolesterol olan HDL'yi düşürür. Ayrıca tatlıyı fazla yemek şişmanlığı da yol açabilir. Bu nedenle aşırı şekerli gıda tüketmekten kaçınmak faydalıdır.
Kolesterolü dengeler
Baharatlar ve isot barındırması nedeniyle çiğ köfte; kan, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve metabolizmayı hızlandırabilir. İçeriğindeki bulgurla yüksek derecede B vitamini kaynağı. Aynı zamanda ekmek ve ekmek grubu besinler yerine tercih edilebilir.
Domates, içeriğinde bolca bulunan likopen maddesi sayesinde yüksek tansiyonun ve damar tıkanıklıklarının önüne geçiyor. Bu özellikleri yüksek kolesterol üzerinde de etkisini gösteriyor ve domates düzenli olarak taze taze tüketildiğinde kolesterole iyi geliyor.
Beyaz veya rafine edilmiş tahıllardan yapılan ekmek, LDL kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Bazı ekmek çeşitleri, doymuş yağ içeren süt, tereyağı veya yumurta gibi hayvansal ürünler içerir. Doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerse genellikle çok miktarda kolesterol içerir.
▫️Kötü kolesterolü düşürüyor. ▫️Sindirime yardımcı oluyor. ▫️Cildi güzelleştiriyor. ▫️Romatizmaya iyi geliyor.
Omega 3 içeriğiyle güçlü bir besin olan ceviz, kolesterol düşürücü bir etkiye sahiptir.
Antioksidan içeren maydanoz, kalp ve damar hastalıkları riskinin azaltılmasını sağlar. Bu açıdan damar hastalıklarından olan yüksek tansiyon, kolesterol gibi hastalıkların iyileştirilmesinde destek olur.
CEVİZ SUYU NE KADAR SÜRE İÇİLMELİ? Ceviz suyu her gün en fazla 1 bardak olacak şekilde tüketilmeli, yan etkilerini görmemek adına 15 günde bir ara vererek tüketmek gerekir.
Şimdi gelelim yumurta kolesterolü yükseltir mi sorusunun yanıtına... Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri