Özellikle masajla sırtının ve belinin ovulması bazı bebekleri mutlu etmektedir. Adaçayı, anason, ıhlamur, kimyon, papatya ve rezene sakinleştirici olarak tercih edilebilir. Emzirmek gaz sancısını çoğu zaman engellemektedir. Ağlama nöbetleri sırasında emzirme eylemi veya emzik vermek sakinleştirecektir.
Bebekleri araçla gezdirmek çoğu zaman etkili bir yöntemdir çünkü titreşim, hareket, araba sesi, saç kurutma makinesi veya elektrikli süpürge gibi beyaz gürültüler bebeklerin sakinleşmesini sağlar. 4. Kolik bebeği rahatlatmak için masaj, hafif bir müzik, bitki çayı, ılık banyo gibi yöntemler de kullanılabilir.
Kolik atakları genellikle bebek, üç haftalıkken başlar ve 6-8'inci haftalar arasında pik yapar. Bebeklerin yaklaşık yüzde 60'ında dört aylık olduğunda kolik şikayetleri geriler. Ancak 6-9 aya kadar atakları devam eden kolik bebekler de görülebilmektedir.
Kolik bebek varlığında ağlama, normal ağlamalardan farklıdır. Farklı bir deyişle bebek ağlamaya başladığında sakinleştirilemez ve ağlama nöbetleri çoğunlukla, öğleden sonra ve akşamları görülür. Nadiren de olsa ağlama krizleri 24 saat sürebilir.
Kolik durumunda ortaya çıkan susturulamayan ağlama durumu yaklaşık olarak bebek altı haftalıkken en yüksek seviyeye ulaşır. Üç ile dördüncü ay arasında ise ağlama krizleri azalmaya başlar.
İlgili 24 soru bulundu
Kolik Bebekle Başa Çıkmanın Yolları
Öncelikle emziren anneler beslenmesine dikkat etmeli, gaz yapabilecek besinler tüketmekten kaçınmalıdır. Özellikle bebeği sakinleştirmek oldukça önemlidir. Bunun için bebeğe şarkı söylemek, müzik dinletmek, ılık bir banyo yaptırmak, masaj yapmak faydalı olabilir.
“Kolik bebek nasıl uyutulur?” sorusu da bu noktada yanıtlanmalı. Koliği olan bebeği hafif bir şekilde sallayarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin karın bölgesine saat yönünde hafifçe masaj yapmak gaz problemini azaltabilir ve bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Kolik bebeklerde ataklar genellikle bebek yaklaşık 6 haftalıkken zirve yapar ve bebeğin 3 ila 4 aylık olmasıyla birlikte önemli önemli ölçüde azalır.
Çoğunlukla öğleden sonra ya da akşam saatlerinde görülen bu ağlama saatlerce sürebilir. Bu ağlama nöbeti, bebeğin gaz çıkarması, tuvaletini yapması veya yorulması nedeniyle sonlanabilir. Kolik bebeklerde ağlama nöbetlerinin bir sonucu olarak hem beslenme hem de uyku düzeni bozulur.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
1.Simetikon içeren gaz damlası barsakta gaz oluşumunu ve çıkmasını kolaylaştırır. Aile yarar görürse ilaca devam önerilir. 3. Bitkisel damlalar veya çaylar (papatya, rezene, meyankökü,anason, melisa) gaz çıkarma ve gaz sancısı azalmasına yardımcı olabilir.
Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur.
Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır.
Gece gündüz devam eden, çoğunlukla akşam saat 6 ile gece yarısı arasında, annenin en yorgun olduğu ve belki de diğer çocuklarının ihtiyaçları ile ilgilenmesi gereken zamanda şiddetlenen yenidoğan ağlama krizleri, kolik yani gaz sancılarından kaynaklanabiliyor.
Özellikle masajla sırtının ve belinin ovulması bazı bebekleri mutlu etmektedir. Adaçayı, anason, ıhlamur, kimyon, papatya ve rezene sakinleştirici olarak tercih edilebilir. Emzirmek gaz sancısını çoğu zaman engellemektedir. Ağlama nöbetleri sırasında emzirme eylemi veya emzik vermek sakinleştirecektir.
Kolik Bebek Masajı Nasıl Olmalıdır? Kolik bebeği rahatlatmak için elinize Chicco Bebek Yağı ya da Chicco Bebek Losyonu alarak bebeğinizin karnına saat yönünde dairesel masaj yapabilir, sonrasında bacaklarını dizlerinden kırarak karnına hafifçe bastırıp bunu iki kez tekrarlayabilirsiniz.
Kolik bebek büyüdükçe düzelir fakat özellikle yeni anne ve baba olanlar için durumun düzelmesine kadar olan süre son derece zorlayıcı geçebilmektedir. Ebeveynler hem koliğin şiddetini az da olsa azaltmak için hem de üzerlerinde bulunan stresi düşürmek için bazı adımlar atabilmektedir.
Kolik ağrı: Genellikle içi boş organların herhangi bir nedenle tıkanması sonucu oluşan düz kas spazmıdır. Ağrı başlar, şiddetlenir ve sonra kendiliğinden geçer. Ana özelliği aralıklı olmasıdır. Gastroenterit ve bayat, bozuk gıda nedeniyle olan enteritlerde ağrı bu tiptir.
Emziren anneler, emzirme döneminde elma, armut, papaya, avokado, kereviz, pancar, havuç, kuşkonmaz, mısır, tatlı patates, kabak, patlıcan, mantar, yumurta, et ve balık yiyebilir. Papatya, zencefil, ıhlamur, rezene ve hindiba çayları içebilir. Bu tür yiyecek ve içeceklerin gaz yapma htimali oldukça düşüktür.
Kolikli bebekler genellikle sağlıklıdır ve normal kilo alımına sahiptir. Kolik hakkında birçoğu kramp, şişkinlik ve gaz gibi sindirimle ilgili problemlerle ilişkili olan çeşitli nedenler ortaya atılmıştır.
Yoğun ağlama atakları her ne kadar sonsuza dek sürecek gibi görünse de kolik bebek ne zaman düzelir sorusuna yanıt olarak “ortalama olarak bebeğin 3-4 aylık olması ile sonlanma eğilimindedir” yanıtı verilebilir.
Kolik, ortada görünür hiçbir neden olmadan üç hafta ya da daha uzun bir süre, haftada üç gün ya da daha fazla, peşpeşe günde üç saat veya daha fazla devam eden yoğun, yüksek sesli ve sakinleştirilemeyen ağlama nöbetleri olarak tanımlanabilir.
1 aylık bebekler 2 saate bir anne sütü içebilirler. 2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir.
Özellikle 1-3 ay arasında belirgin görülen “infantil kolik” dediğimiz gazlı dönemde, barsaklarda gazdan dolayı adım atacak yer olmadığından ve mide aşağı doğru daha zor boşaldığından, bu dönemde bebeğiniz daha çok kusabilir.
Yenidoğan döneminde, eğer bebeğin fiziksel bir sorunu yoksa uykularının da düzenli olması beklenir. 5-8 ay aralığında bebekler genellikle 3 gündüz uykusu yapar ve toplamda 3-3.5 saat uyurlar. Gece uykuları 10-11 saattir. 9-14 ay aralığında bebeklerin çoğu gündüz 2 kez, toplamda 2.5-3.5 saat uyur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri