Kolekyum tekniğinin Türkçe anlamı uzman görüşü olmaktadır. Biri soru soran diğeri ise uzmanlardan oluşan ve uzman gruba konunun daha da iyi anlaşılması için soru sorarak sürdürüle öğretim sürecine kolekyum tekniği adı verilmektedir. Burada tartışmacı ve uzman grup 4 veya 5 kişiden oluşmaktadır.
1-Her iki panelin üyeleri dinleyici karşısında yerlerini alırlar. 2-Dinleyicileri temsil eden grup, konuyu sunar ve kaynak panele sorularını yöneltirler. 3-Kaynak kişiler, sorulan sorunun kendi uzmanlık alanlarına giren bölümü açıklarlar. 4-Lider, dinleyicileri soru sorma ve katkıda bulunmaya özendirir.
Tartışma yöntemleri, dört ile altı kişi arasındaki küçük tartışma grupları, iki kişi arasındaki eşli konuşmalar ve 6-10 kişiden oluşan bir grubun kendi aralarında tartışarak, diğer öğrencilerin bu grubun etrafında çember oluşturarak dinlemeleri türünde değişik şekillerde olabilir.
Forum: Özel bir tartışma yöntemidir. Bu yöntemde küçük bir grup öğrenci diğer öğrencilere bilgi verir. Sununun sonunda dinleyiciler konuşmacılara konuya ilişkin sorular yöneltirler. Kendine soru yöneltilen öğrenci o sorunun cevabını verebilecek en yetkili kişi olarak açıklamalar da bulunur.
Panelde amaç bir konuda karara varmaktan ziyade sorunu çeşitli yönleriyle aydınlatmak, farklı görüşleri, farklı anlayışları ortaya koymaktır. Konuşmacı sayısı 3 – 6 kişiden oluşur. Dinleyiciler tartışmaya katılmaz. Konuşmacılar düşüncelerini ifade etme süresi 10-15 dakikadır.
İlgili 23 soru bulundu
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Bir başkan, sekreter ve genellikle 10-15 öğrencinin katıldığı, çember şeklinde oturarak lider yönetiminde kendilerine sorulan soruları cevapladıkları bir tartışma tekniğidir. 2. Tartışmaya katılacak 10-15 öğrenci çember biçiminde oturur.
Vızıltı grupları kişi sayısına göre isim alır. Örneğin vızıltı 22 de iki öğrenci bir konu üzerinde ikişer dakika konuşur. Vızıltı 66 da ise altı öğrenci aynı konu üzerinde altışar dakika tartışır. Her katılımcı bire bir tipinde kısa tartışma için yanındaki (sağ veya sol) komşusuna döner.
Sempozyum veya bilgi şöleni, genellikle alanında uzman kişilerin bir araya gelerek, akademik konuların çeşitli yönleriyle ele alındığı seri konuşmalara denir. Genellikle bilimsel konular ele alınıp izleyicilere bilgi sunulur. Sempozyumdan önce ilgili konular ile başkan ve konuşmacılar belirlenir.
f) Brifing (Sunu) : Değişik konularda ilgili kurula ya da yöneticiye bilgi vermek amacıyla kısa ve öz olarak yapılan bir sözel iletişim türüdür. Sosyal Bilgiler dersinde “İlimizin Yönetimi” ünitesiyle ilgili hedef davranışlar kazandırılırken brifing eğitim ortamında kullanılabilir.
Philips 66
Öğretmenin tahtaya yazdığı sorunlar çerçevesinde her grubun sorunu kendi içinde ele aldığı ve her bir grup için bir başkan belirlenerek, tartışmaların sonuçlarının grup sözcüleri tarafından diğer gruplarla paylaşıldığı tekniktir.
At nalı teorisi ya da at nalı modeli, siyaset biliminde aşırı sol ve aşırı sağ ideolojilerin birbirlerinin tam zıttı değil, tam aksine oldukça benzer fikirler olduğunu savunan bir terimdir. At nalının sol ve sağ uçlarının birbirine yakın olması sebebiyle terimin isminde at nalı kullanılır.
Geniş bir grup insanın çember oluşturarak bir konuyu ya da sorunu bir lider öncülüğünde değerlendirmesine tartışmasına çember tekniği denmektedir. Bu tekniğin seçilmesi farklı alan ve düzeydeki kazanımları insanlara sağlamaktadır.
Rulman tekniği sınıf içerisinde öğrencilerin derse aktif katılımını sağlayan ve dersi monotonluktan kurtaran aynı zamanda eğitirken eğlendiren bir öğretim yöntem ve tekniği olarak belirtilmektedir. Bu teknik öğrencilerin karşılıklı olarak birbirlerinin fikirlerini dinledikleri bir süreç olarak belirtilmektedir.
Çalıştay veya workshop, bireylerin ortak bir konu üzerinde çalışmalarını, düşünmelerini ve öğrenmelerini sağlayan uygulamalı bilimsel öğretim tekniği. Çalıştay; daha çok yüksek düzeyli bilişsel süreçlerin kullanıldığı akademik bilgi aktarım uygulamalarında tercih edilen, uzmanlık alanlarına dönük bir uygulamadır.
Panel, bir sözlü anlatım türüdür. Bir konuşmacı grubunun bir başkan yönetiminde ve topluluk karşısında bilimsel, sosyal, politik vs. bir konuyu tartışmasıdır. Konuşmacılar bir masa etrafında bir başkan yönetiminde değerlendirmeler yaparlar. Sohbet havasında geçebilir.
Zıt panelde amaç, öğrencilerin ilgisini çekmek, kısmen tartışılmış ama yeterince açıklığa kavuşmamış konuları daha anlaşılır hale getirmektir. Teknik uygulanırken bir lider/yönetici seçilir. Sınıf ikiye bölünür. Gruplardan biri soru, diğeri cevap grubudur.
KOMİTE GÖRÜŞMESİ (Ortalama okuma süresi 12 saniye.) Yeteri sayıda bir grubun, belli bir konuyu inceleyip daha üst bir kurula rapor hazırlamak amacıyla işe koştukları bir tartışma türüdür. Tıp fakültelerinde sık kullanılır.
Sosyal psikolojide, bir grubun dinamiklerini, sürecini anlamak için polarizasyonu kullanırız. Kutuplaşma kavramı görece eşitler arasındaki tartışma süreçlerinde ortaya çıkan bir durumdur. Tartışılan bir konu hakkında ortak, uzlaşılabilen bir noktadan, uçlara kayma biçiminde en genel anlamıyla kavramsallaştırabiliriz.”
Akvaryum tekniği uygulanarak yapılan tartışma sırasında öğrencilerin çeşitli notlar alarak sınıfa tartışmanın özeti sunması gerekmektedir. Akvaryum tekniğini uygulamanın başka bir yolu da birden fazla tartışma grupları oluşturarak öğrencilerin kendi fikirlerini açıklaması olmaktadır.
Öğrenci Katılımı: Top taşıma tekniği, öğrencilerin aktif katılımını teşvik eder. Öğrenciler, topu birbirlerine geçirerek konuyla ilgili bilgi ve düşüncelerini paylaşırken daha fazla dikkat ve ilgi gösterirler. Derinlemesine Anlama: Top taşıma tekniği, öğrencilerin konuyu derinlemesine anlamalarına yardımcı olur.
PAZARYERİ TEKNİĞİ
Öğrencilerin birbirlerini tanımasını, birbirlerinin görüşlerini ve çözümlerini görmesini, karşısındakini dinleme ve anlamalarını, yorum, açıklama ya da düzeltme sürecinde anlatma yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan bir tekniktir.
Kartopu tekniği bir tartışma biçimidir. Katılan kişilerin (genellikle sınıf ortamlarında öğrenciler ile yapılır) kendi görüşlerini belirttikleri ve diğer katılan kişilerle tartışabildikleri aynı zamanda görüşlerini kıyaslayabildikleri etkili bir etkinlik olarak bilinmektedir. Mantığı kartopu şeklinde ilerlemektedir.
Düşün-Eşleş-Paylaş: Öğretim elemanı öğrencilerin bir problem üzerinde bireysel olarak çalışmasını veya bir metin üzerinde düşünmesini sağlar. Öğrenciler daha sonra yanıtlarını bir akranı ile karşılaştırır ve sentezleyerek ortak bir çözümü tüm sınıfla paylaşırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri