Gün içerisinde su tüketimi vücuttaki fonksiyonların doğru bir şekilde çalışmasını sağlar. Özellikle vücudu ödem tutan kişiler su tüketimini arttırmaktadır. Su kilo vermeye yardımcı olan en temel içecektir. Özellikle yağ yakımını arttıran su her dönemde mutlaka tüketilmesi gerekmektedir.
Evet Su içmek, vücut için susuzluğunuzu gidermekten daha fazlasını yapar – hatta birkaç kilo vermenize bile yardımcı olur.
ÇOK SU İÇMEK KİLO VERDİRİR Mİ? Sporsuz ve egzersiz hareketsiz tek başına içilen suyun bilinen bir kilo verdirici etkisi yoktur. Ancak diyet yaparken en az 1,5 litre suyun vücuttaki toksinleri uzaklaştırması bakımından faydalı olduğu bilinmektedir.
Suyun tokluk hissiniz arttırıcı özelliği vardır. Bu yüzden diyet sırasında bol su tüketmek kilo vermeye yardımcı olur. Böylece hem tokluk hissini artmış olur hem de vücutta doğru kimyasal enzim hareketi sağlanmış olur. Ayrıca metabolizmanın az ve sık uyarılması ile devamlılık sağlanmış olur.
SU DİYETİ NASIL YAPILIR? Vücutta detoks etkisi yaratan ve kalori yakımını hızlandıran su diyeti, günlük en az 2 litre su veya sıvı tüketimi ile uygulanıyor. Tokluk hissi veren suyun yanı sıra, kan basıncının düşmemesi ve gerekli besin ögelerinin alınması için tüketilen diğer sıvılara dikkat edilmesi gerekiyor.
İlgili 32 soru bulundu
Vücuttaki su artışı tartıya pozitif yönde yansımaktadır. Bu faktörlerin etkisiyle tartıdaki dalgalanmalar, hedeflenen ağırlık değişimlerini yakalamanıza engel olabilir. Tartıyı etkileyen faktörler kadar ölçüm alınan zaman ve tartı sıklığı bizim için çok önemli.
Kilo alımının gerçek sebebi, suyun kendisinden değil, tükettiğimiz besinlerin yanında tüketilen su miktarından kaynaklanmaktadır. Eğer kişi, fazla kalorili ve besin değeri düşük olmayan atıştırmalıklar, abur cubur ya da ağır yemekler tüketirken yanında da bol miktarda su içerse, toplam alınan kalori miktarı artacaktır.
Çok su içmek yararlı değil. Çünkü günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Vücuttaki kas kitlesi ve yapısına göre su tüketiminin ayarlanması gerekiyor.
Suyu olması gerekenden fazla tüketmek sağlığa zararlı!
Vücut alması gerekenden fazla su aldığı takdirde kişi su zehirlenmesi yaşayabilir. Su zehirlenmesi, vücutta bulunan sıvılar içindeki elektrolitlerin dengesini bozup, normal beyin fonksiyonlarına zarar verir.
Cildi Güzelleştirir
Böbreklerin daha verimli çalışması toksinlerin atılmasını sağlayarak genel sağlığa olduğu kadar cilt güzelliğine da pozitif bir yansıma sunuyor. Gün içerisinde yeterli oranda su içen kişilerin vücutlarından daha fazla toksin atılıyor ve bu durum cilt tonunun dengelenmesine yardımcı oluyor.
SU ZEHİRLENMESİ KAÇ LİTRE SU İÇİNCE OLUR? Genel olarak bir için önerilen yaklaşık iki litre su ile karşılaştırıldığında, insanların günde 7 ila 8 litre su içtikten sonra ölümler ve hastaneye yatışlar bildirilmiş durumda.
Bu noktada “Su içmek ödem yapar mı?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz. Fakat vücudunuzun ihtiyacından fazla su tüketmek ödeme neden olabilir.
Fakat, yine de su diyetinin uzman kontrolünde yapılması öneriliyor. Su diyeti ile 1 hafta da 7 kilo verebilirsiniz. Su diyeti süresinin devamında herhangi bir sağlık problemi meydana gelirse hemen bir uzmana başvurulması gerekebilir.
Aç karnına 2-3 bardak su içmek kilo vermeye yardımcı olur. Su, vücuttaki toksinleri atmak dışında yağ ve kalori yakımına da katkı da bulunur. Ayrıca, açlık hissini bastırarak gereksiz ve fazla yemenin önüne geçer.
CEVAP: Su metabolizmayı hızlandırması ve tokluk hissi oluşturması gibi işlevleriyle kilo vermeye yardımcı oluyor. Özellikle sabahları aç karnına içilen su metabolizma hızını yüzde 24 gibi yüksek bir oranda arttırabiliyor.
Sabah aç karnına 2-3 bardak su tüketimi metabolizmanın hızlandırılması, sindirimin kolaylaşması, mide asidinin dengelenmesi ve zindelik elde edilmesi bakımından ideal olarak kabul edilmektedir. Gece boyunca su tüketiminin olmaması sabahları yaklaşık 500 ml su tüketimi önerilmesinin ardındaki temel nedenlerdendir.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Su metabolizma hızını artırıyor
Ancak düzenli su tüketilmesi metabolizmayı hızlandırmaktadır. “0” kalori olan suyu düzenli tüketmek az yemek yemeyi beraberinde getirebilmektedir. Sabah kalkınca ve akşam yatmadan su içmek tokluk hissi yaratmakta ve dolaylı olarak kilo verilmesine yardımcı olabilmektedir.
Kafa karışıklığı, yer-zaman karışıklığı, mide bulantısı, kusma, zihin durumunda değişiklikler ve psikotik belirtilerin olduğu erken dönemde bu durum fark edilmeden devam edebilir. Su zehirlenmesi, en sık psikojenik polidipsi denilen takıntılı su içme davranışının sonucu olarak yaşanabilir.
En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Kısa sürede çok fazla su tüketimi asıl risk faktörüdür. Böbrekler günde en fazla 20 litre suyu idrarla atabilmektedir yani bir saatte ortalama 0,8-1,0 litreden fazla suyu idrarla atamazlar. Hiponatremi belirtileri kısa sürede 3-4 litre su tüketimi sonucu görülebilmektedir.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Mide ekşimesine neden olur
Yemeklerle birlikte su içmek midenizi genişletir ve tıpkı çok yemek yemişsiniz gibi gibi mideniz üzerindeki baskıyı artırır. Bu da sağlığınızı kötü etkileyip reflü riskini artırabilir.
Yeterince su alınmadığında vücut suyu tutmaya başlar ve bu da kilo alımına neden olur ve sizi susuz bırakır. Kilo vermeye çalışın veya çalışmayın her birey günde en az 2 litre su içmelidir, kilo vermeye çalışıp yoğun da egzersiz yapıyorsanız sıvı alımınız 3 litre veya daha fazla olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri