Paslı inşaat demiri neden kullanılmamalı Koruma alınmadığında yani pas sökülmediğinde demir çürümeye başlar. Paslanmış olan bu demiri inşaatta kullandığınızda paslanma olayı devam edecek ve zamanla kolonları çatlatacaktır.
Demir aslında oldukça dayanıklı kimyasal bir elementtir. Dayanıklılığı sebebiyle sanayi, inşaat ve endüstri gibi pek çok alandaki üretimlerin hammaddesi olarak kullanılır. Demirin doğada yok olma süresi yaklaşık 100 yıldır.
Özellikle su basman seviyesi altında kalan kısa kolonların donatısının, korozyon nedeniyle nerdeyse yok olması, kesiti yetersiz hale gelen etriye ve boyuna donatının kötü kalitedeki betonu patlatarak aniden burkulması ile yapıda meydana gelen ani düşey yer değiştirme, yapının yıkılmasına neden olur.
Havadaki karbondioksit bile zamanla betonarme demirinin korozyona uğramasına neden olacaktır. Sıcak daldırma galvaniz kaplama dışında alınan önlemler, betonarme demiri üzerinde korozyon oluşumunu geciktirebilir ancak nihai olarak engelleyemez.
Beton dayanımında meydana gelen azalmanın etkisiyle kolon ve kirişlerdeki demirler havayla temas etmekte ve demirlerde korozyon oluşmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
İnşaat demiri neden paslanır? Yalın halde bırakılan demir içerisinde bulunan demir atomu, havada bulunan ya da yağış ile temasa geçtiğinde suda bulunan oksijen atomu ile tepkimeye girmeye başlar. Demiroksit bileşeni olur. Zamanla paslanma gerçekleşir.
Pasın demir üzerinde oluşturduğu tabaka mukavemet özelliğini azaltır. Pas demirin daha çabuk yıpranmasına hatta çürümesine sebep olur. Demirdeki paslanma yapıyı zamanla zayıflatarak güvenliği tehlikeye atar. Yapılarda paslı demirlerin kullanımı yapıların ömrünü kısaltır.
Galvanizleme, demir veya çelik üzerine koruyucu bir çinko kaplaması işlemi olarak ifade edilebilir. Çinko demirden yaklaşık 30 kat daha yavaş korozyona uğradığından, galvanizleme paslanmayı önlemenin ucuz ve etkili bir yolu olabilir.
Bunun yanında yönetmeliğin vermiş olduğu kurallar doğrultusunda donatıya ait tahmin yapılabilir. Deprem Yönetmeliği kolonlarda boyuna donatı (demir) brüt alanı kesitinde %1-%4 arasında olarak belirtmiştir.
Yani demirin paslanması bildiğimiz gibi yalnızca kimyasal değişim değil, elektrokimyasal bir değişimdir. Demir paslanmaya başladığında zamanla demir yüzeyinde havayla temas eden bölge azalır. Sonuç olarak paslanma yavaşlar ve demir yeteri kadar sürede gerekli etkilere maruz kaldığında tamamen paslanır ve çürür.
Su veya hava teması kesilmemiş betonarme içindeki demir “oksitlenir, paslanır, korozyona” uğrar ve çekme kuvveti zayıflar. Yapıya nüfuz eden su, yapıların taşıyıcı (kolon, kiriş) kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden olur.
Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir. AYRINTILI DEPREM YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Demir yüzeyler üzerindeki hafif pasları temizlemek için bir limon suyu ve tuz karışımı kullanabilirsiniz. Karışımı paslı yüzeye sürün ve birkaç dakika bekleyin. Daha sonra fırça veya sünger kullanarak temizleyebilirsiniz. Ancak, ağır pas lekeleri için kimyasal temizleyiciler daha etkili olur.
Bu tuzlar ve kalsiyum hidroksit, betonun içerisine sızan suların etkisiyle çözülür ve kapiler hareketle betonun yüzeyine doğru hareket eder. Yüzeye çıkan suyun buharlaşması sonucunda, kalsiyum hidroksit ve tuzlar beton yüzeyinde genellikle 3 mm ile 15 mm arasında bir çökelti tabakası oluşturur.
Bu demirler genellikle 12 m boyutunda üretilmektedir. Kısacası inşaat demirlerinin birçok çeşitleri bulunmaktadır. Ancak nervürlü inşaat demiri içlerinden en sağlam ve kullanım alanı geniş olan demir çeşitlerinden bir tanesidir. Nervürlü demirler, betonu emerek kaymasını önlemektedir.
Kolonlarda bir çatlak veya alanın daha verimli kullanılması için kesilen bir kolon bölümü varsa binanın temelinde inceleme yapılmalıdır. İnşaat demiri en az 6 tane 14'lük yahut 4 tane 16'lık bulunması gerekmektedir. Etriyenin de minimum 8'lik olması gerekmektedir.
Her yonde atalet kuvvetlerinin olusması mümkündür ve oluşur. Bu mantıktan yola çıkarak ideal kolonlarin ebatlarinın birbirine esit olması gerektigini yada dairesel formda olmasi gerektiğini söyleyebiliriz. 40/40 , 50/50 gibi .. Ancak cogu zaman mimari nedenlerden dolayı bu tur kolonlar olusturmak mümkün olmaz.
sorununuzun cevabını yazmadan önce belirtmem gerekiyor kolonlarda 12 lik boyuna donatı kullanamazsınız. Kolonlarda düşey donatılar eğilme ve normal kuvvet etkisi için kullanılır.
Korozyon, metal veya metal alaşımlarının oksitlenme veya diğer kimyasal etkilerle aşınma durumu. Demirin paslanması, alüminyumun oksitlenmesi korozyona örnek olarak verilebilir. Türkçeye yabancı dillerden giren korozyon sözcüğü; yenme, kemirilme gibi anlamlarla alakalıdır.
OK-151 Pas Sökücü Kullanım Şekli
Bir basınçlı püskürtücü ile demirlerin üzerine püskürtmek veya kova vb. bir kapta çözeltiyi hazırlayıp bir fırça vasıtası ile demirlerin üzerine uygulanabilir. Kullanımdan sonra Özkimsan Pasivasyon sıvısı ile nötralize edilmesini öneririz. Demirlerin tekrar paslanmasını geciktirecektir.
Şekil A' da Etriye ve Çiroz imalatında kullanmış olduğunuz "Etriye kolu" inşaat demirini oluk içerisinde sıkıştırmaktadır. Uygulanan kuvveti yaymak yerine sadece inşaat demirinin noktasal bir bölgesine iletmektedir. Oluklarda bulunan keskin köşeler gözle görülmeyen kılcal çatlamalara veya kırılmalara neden olmaktadır.
Donatı alanı yetersizliği
Kesitindeki mevcut donatısı gereken donatıdan küçük olan elemanlar görünüş penceresinde kırmızı renge boyanır. Yeterli olanlar yeşil renkte görünür.
Deprem, yapıda korozyon oluşumuna iki aşamada devreye girmektedir. Birincisi magnitüdü küçük olan depremlerde yapıda bulunan malzeme ve düzensizlikler sonucu oluşan kılcal çatlaklardan donatıya çeşitli elementlerin difüzyonunu kolaylaştırması sonucu korozyon oluşumuna sebep olmasıdır.
Bu nedenle paslı çivilerin tetanosa neden olma riski yüksektir. Ancak başka yaralanmalar da en az paslı çi- vi kadar risk taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri