TBDY 2018'e göre minimum kolon boyutları nedir? TBDY 2018'e göre minimum kolon koyutları 30cm x 30cm olmalıdır. Rahmetli Profesör Doktor Ahmet Topçu ise en az 30cm x 40cm kolon boyutlarını önermiştir.
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
Minimum dikdörtgen kolon boyutları 25×30 cm iken yeni yönetmelikte 30×30 cm olarak belirlenmiştir.
Boyuna donatılar hep üst kat için filiz olacak şekilde üretilir. Donatı çapının 40 ya da 50 katı uzunluğu kadar filiz payı bırakılır. Kolonlar en az 4 adet 16' mm lik ya da 6 adet 14' mm lik (4Ø16veya 6Ø14) donatıdan olur. Dairesel kolonlarda en az donatı 6Ø14 tür.
İlgili 28 soru bulundu
sorununuzun cevabını yazmadan önce belirtmem gerekiyor kolonlarda 12 lik boyuna donatı kullanamazsınız. Kolonlarda düşey donatılar eğilme ve normal kuvvet etkisi için kullanılır.
Su veya hava teması kesilmemiş betonarme içindeki demir “oksitlenir, paslanır, korozyona” uğrar ve çekme kuvveti zayıflar. Yapıya nüfuz eden su, yapıların taşıyıcı (kolon, kiriş) kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden olur.
Kolonların en küçük boyutu 300 mm.'den küçük olamaz.
Deprem yönet- meliğine göre kolon kenarı 25 cm den daha küçük olamaz.
Ancak uygulamadaki aksamalar göz önüne alındığında bir kolonun en kısa kenarının en az 40 cm olması gerektiği ortada. Bu nedenle de en küçük kolon boyutunun 40 cm x 40 cm olması gerekiyor. Yani örneğin; yapınızın bodrum dahil yüksekliği 30 metre ise; bir kolonun dar kenarı en az 60 cm olmalı.
Kolonlar, binaların taşıyıcı sistemlerinde önemli bir rol oynar ve yükleri yerçekimi yönünde aktararak binanın sağlam durmasını sağlar. Kolonların doğru şekilde tasarlanması ve uygulanması, yapıların güvenli ve dayanıklı olması için büyük önem taşır.
Etriye olarak yönetmelik 6 mm kullanılmasına izin vermektedir. Bu durumda Ø 6 mm.lik etriyeler 23 cm, ara ile konulabilir. Ancak yö- netmelik etriye aralığının 20 cm den veya boyuna demirlerin çapının 12 katından fazla olamıyacağını belirtir. ― Böylece etriye aralığı olarak 12 x 1.6 cm 19 cm. seçilir.
Kolonlar ve perdeler aynı aks üzerinde olmalıdır. Kolon ve perde aksı ile sistem aksı çakışmalıdır. Binanın her iki yönünde, mümkün olduğunca dış cephelerde ve simetrik olacak şekilde perde betonlar olmalıdır. Kolon ve perde betonlar, kesinlikle düşeyde kesintiye uğramamalıdır.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Deprem yönetmeliginde kiriş minimum eni 25 cm olarak belirlenmiştir. Bu şart, çerçeve kirişleri için gecerlidir. Yani, kiriş her iki ucu da kolona oturmalıdır. Bu şartı saglamayan kirısler de boyut kısıtlaması yoktur.
İnşaat ve deprem bilimi, genel hayat tecrübeleri bu neticenin gerçekleşme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Çünkü kolon ve kiriş binayı koruyan, ayakta tutan yapılardır.
Betonarmede yada baska bir sistemde iki dusey eleman(kolon) arasi bu kadar metre olmali diye birsey soyleyemeyiz. Boyle soyleyenler varsada itibar etmeyiniz. Iki kolon arasi yeri gelir 15 metre olur, yeri gelir 3 metre...
Betonarme perde kalınlığı kazı derinliği, çevre yükler, zemin şartları vb. unsurlara bağlı olarak tipik olarak 20 cm ila 50 cm arasında değişken kalınlıkta uygulanabilir.
Kolonu kesilen binada can kaybı yaşandığı taktirde biliçli taksirle ölüme sebebiyet verme suçu oluşmaktadır. Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.
Kolon orta bölgesindeki elriye alanı, statik yükler ve deprem kuvvetleri altında meydana gelebilecek en büyük hesap kesme kuvvetini laşıyabilecek güçte olmalıdır. Bu bölgedeki etriye aralıkları, kolon uzun kenarının yarısından, 20 cm.den ya da en küçük boyuna donali çapının 12 kalından fazla olamaz.
Perde beton, kirişlerden aldığı yükü temele ileten bir yapı elemanıdır. Çoğumuzun bildiği gibi kolonlar da yükü temele aktarırlar. Ancak kolon, binanın düşey yükünü taşırken perde beton duvar ise deprem, rüzgar gibi binanın maruz kaldığı yatay yükü taşır.
3 Katlı binanızdaki kolon ebatları : 35x60 , 40x70, 50x50, 40x100, 55x55, 60x45 , 40x80 , 50x55, 50x60, 35x100, 40x75 .
Kısa vadeli olarak ele alınırsa su bina temeline zarar vermez. Ancak yer altında olduğu için bina temelinin betonu uzun süre suya maruz kalır. Uzun süre su ile temas eden beton zamanla kararmaya başlar ve çürüme söz konusu olur.
Beton kalitesinin zayıf oluşu nedeniyle de donatının hacminin büyümesi sonucu, zaten az olan beton örtüsü parçalanmakta ve su basman seviyesi altındaki kısa kolonlar aniden düşey yer değiştirmeye uğrayarak yapıların göçmelerine neden olabilmektedir. birlikte donatının paslanması yani korozyon meydana gelmektedir.
Dere yatağı ya da doldurulmuş alanlar doğal afetlere karşı dayanıksız, sert zeminlerdeki yapılar ise daha dayanıklı kabul edilmektedir. Binanın temelinde yer altı suyu olup olmadığı da büyük önem taşır. Bu sular çekilip dışarı atılsalar da, zeminde yeniden su birikmesiyle birlikte temele zarar vermesi söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri