Salmonellosis: Hastalık etkeni salmonella spp. dir. Genellikler sindirim yoluyla bulaşan bu bakteri bazen diğer yollarla da bulaşabilir.
Bu gibi durumlarda kafa döndürme durumu bulaşıcı olmasa da, yaşanılan hastalık (paramixo, adeno ve salmonella) bulaşıcı olduğu için çok kısa sürede kümesteki diğer hayvanlarda da görülebilir.
Salmonella (salmonelloz), bağırsak yolunu etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. Bakterilerin neden olduğu en yaygın gıda zehirlenmesi türlerinden biri olan salmonella, hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı (dışkı) yoluyla dışarı atılır. İnsanlara en sık kontamine su veya yiyecekler yoluyla bulaşır.
Salmonella enfeksiyonu genellikle çiğ veya az pişmiş et, kümes hayvanları ve yumurta veya yumurtaları ürünleri yemekle veya pastörize edilmemiş süt içmekle bulaşır.
Özellikle tavuk etleri, sığır etleri ve pastörize edilmemiş sütler hastalıklar açısından risk taşırlar. Mükemmel bir pişirme ile patojenler öldürülür. Ancak gıdanın bütün kısımlarının en az 70 °C dereceye ulaşması gerektiği unutulmamalıdır. Tavuk pişirildiğinde bile kemik kısmında pişmemiş bölümler kalabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Salmonella bakterileri tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı (dışkı) yoluyla atılır. İnsanlara en sık kontamine su veya yiyecekler yoluyla bulaşır.
Salmonella veya salmonelloz; ishal, ateş ve mide ağrılarına neden olan Salmonella bakterisi enfeksiyonudur. Salmonella genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Sürüngenlere, kuşlara ya da evcil hayvanlara dokunmakta bakterinin yayılmasının bir başka nedenidir. Yemekleri yüksek ateşten pişirme veya sütün pastörizasyonu Salmonella bakterisini öldürür.
72 derecede ölüyor
Bu bakteri pişirme ile ölmektedir. Kanatlı et ve yumurta ürünleri iyi pişirilerek yenildiğinde hastalıkla ilgili herhangi bir risk kalmaz. Pişirme sıcaklığı en az 72 derece olmalıdır, bu da normal pişirme ısısıdır. Bu ısıda etin pembeliği yok olur.
Enterik ateşin tedavisinde (Salmonella enterica serovar Typhi veya serovar Paratyphi A, B ve C tarafından oluşturulan Tifoid ateş veya Tifo ve Paratifo) siprofloksasin, ofloksasin, seftriakson, ko-trimoksazol, ampisilin, amoksisilin, azitromisin veya kloramfenikolden biri kullanılır.
Tüm dünyada gıda kaynaklı olarak en fazla rapor edilen hastalık olan Salmonella, çoğunlukla kanatlı hayvanların tüketilmesi ile bulaşır. Bunun dışında yumurtadan, pastörize edilmemiş veya çiğ sütten, kırmız et ve düşük ihtimalle de olsa deniz ürünlerinden de bulaşabildiği görülür.
Hastalık nasıl önlenir? Pişirme Yiyeceklerin iyice pişirilmesi Salmonella mikrobunu öldürür. Çiğ veya az pişirilmiş et, kümes hayvanı veya yumurta yemekten kaçınınız. Ortası pembe renkli olan kümes hayvanı ve etlerin – hamburger, sosis, kızarmış dürümler gibi – yenmemesi gerekir.
Tifo, Salmonella typhimurium (S. typhi) isimli bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bakteri insanların bağırsaklarında ve kan dolaşımında yaşar. Enfekte bir kişinin dışkısına maruziyet yoluyla bireyler arasında yayılır.
Salmonellosis: Hastalık etkeni salmonella spp. dir. Genellikler sindirim yoluyla bulaşan bu bakteri bazen diğer yollarla da bulaşabilir.
Kuşlardan insanlara bulaşabilmektedir. New Castle Hastalığı ; Enfekte olmuş kuş dışkılarından kontamine olmuş yiyeceklerden ağız yoluyla bulaşmaktadır. Bu hastalık grip virüsü gibi benzeri semptomlara, nörolojik disfonksiyona, nöbetlere, konjonktivit ve solunum problemlerine neden olur.
Chlamydia psittaci isimli bakterilerin sebep olduğu, kuş kaynaklı akciğer enfeksiyonudur. Bütün kuşlar bakterilere karşı savunmasız olsa da, enfeksiyon insanlara farklı kuş türleri aracılığıyla geçer. Enfekte kuş dışkılarında bulunan bakteriler havaya karışır ve sonradan insanlar tarafından solunur.
Hastalıktan en çok bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış insanlar etkilenirken ölüm oranı % 0.1-0.2 arasında değişir.
Salmonella pnömonisi tedavisi zor olan bir klinik tablodur ve en az iki hafta IV antibiyotik tedavisi gerektirir. Apse, ampiyem ve bronkoplevral fis- tül gibi pnömoniye ait komplikasyonlar sıklıkla tabloya eşlik eder.
Ateş, bulantı, titreme ve mide şikayetleri ile kendini gösterir. Gebelikte anne adayının salmonella olması ağır geçirilmediği taktirde bebeği etkilemez.
2-3 gün süren akut dönemden sonra genelde 7 günü bulan enfeksiyon kendiliğinden tamamen geçebilir. Bazı vakalarda vücutta ciddi ishal ve dehidratasyon olduğundan hekim kontrolünde tedavi şarttır.
Kirlenmiş yumurta, kümes hayvanları , et , pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu , peynir , kontamine çiğ sebze ve meyve , baharat , ve çerezler bulaşma kaynağı olabilir. Gıdaların iyi pişirilmesi salmonellayı öldürür.
Bu durumda, dışkı ile hastalık etkeni de dışarı atılmaya başlamış olur (13,24). Salmonellozis tedavi edilmezse bile genelde 2-5 gün içinde iyileşirken hafif ateş ve ishal 10-14 gün kadar sürebilir (25).
Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları şeklinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. Hastalık genellikle 4-7 gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir.
Kabuklu yumurtada bulunan en önemli patojen Salmonella'dır.
Salmonella spp.'nin çoğu minimal besiyeri denilen, azot kaynağı olarak Page 3 Prof. Dr. A. Kadir Halkman; Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 3 amonyum azotu, karbon kaynağı olarak glikoz ve mineral maddeleri içeren basit besiyerlerinde gelişebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri