Duvarlar strafor ile kaplanarak kışın soğuğun yazın ise sıcağın geçirgenliğini korumak için yapılır. Yerden ısıtma döşemelerde ise durum biraz farklıdır. Zorunlu olmadıkça strafor kullanımı çok fazla önerilmez. Bunun nedeni kolon ve kirişler için yalıtımın sağlanamamasıdır.
Sürekli kullanılan binalarda zorunlu kalmadıkça önerilmez. Döşemede ve iç duvar birleşimlerinde ısı köprüleri oluşur kiriş ve kolonlar yalıtılamaz. İç taraftan yalıtım hızlı ısınma sağladığı için konferans salonu vb uzun aralıklarla kısa süreli kullanılan binalar için uygundur.
Yapı ve inşaat sektöründe poliüretan köpük, güçlü olduğu kadar hafif, iyi performans gösteren ve çok yönlü bir polimer malzemedir. Bu malzeme, binalarda yalıtım ve sızdırmazlık sağlarken ayrıca, estetik olarak da geliştirmeye yardımcı olabilir.
EPS'nin özel tipleri ayrıca, gıda maddelerinin amblajlarında bile kullanılabilen ve insan sağlığına zararlı olmayan bir üründür. EPS ürünler, levha, boru veya önceden şekil verilmiş elemanlar halinde, yapıların ısı ve ses yalıtımında ve ambalaj sanayiinde yoğun bir şekilde kullanılırlar.
Kısa süreli 100 C° ye kadar dayanıklı, uzun sürede 75-85 C° ye, minimumda ise-180 C° ye kadar kullanılır. Bu nedenle çok soğuk tesisler için de ideal bir malzemedir. strafor duvar paneli makalesini inceleminizi tavsiye ederiz.
İlgili 37 soru bulundu
Köpük polistiren nerelerde kullanılır sorunuza da yanıt verelim. Köpük polistiren aklınıza gelebilecek her alanda kullanılabilmektedir. Örneğin, binalarda, duvarlarda, yerden ısıtma döşemelerde, tavanlarda ve çatılarda yalıtım için kullanılır.
Araştırmacılar strafor kapların kullanım sırasında ağırlıklarının azaldığını dolayısı ile de straforun tükettiğimiz gıdaya veya sıvıya sızdığını belirtmişlerdir. Yağ dokularımızda biriken strafor insanda yorgunluk, sinirlilik hali, uykuya dalmada zorluk, kan anomalileri ve hatta kanserojen etkiler gösterir.
EPS, sonsuz ömürlü bir malzemedir.
EPS Strafor ve XPS Strafor arasındaki en önemli fark, yoğunluklarıdır. EPS Strafor daha düşük yoğunluklu bir malzeme iken, XPS Strafor daha yüksek yoğunluklu bir malzemedir. Bu nedenle, XPS Strafor daha yüksek bir mukavemete sahiptir ve daha dayanıklıdır. Ayrıca, XPS Strafor, EPS Strafor'a göre daha suya dayanıklıdır.
Polistiren hammaddesinden yapılan köpük malzemelerin ısıya dayanıklı olmadıkları gibi çevreye de zararları vardır. Ancak plastik kaplar kadar ısıya dayanıksız değildirler ve bir nevi tercihen daha iyidir. Çeşitli yemekler, meyve, kuruyemiş, sebze ve daha birçok gıda bu kaplara konulabilir ve saklanabilir.
Köpük beton, genellikle yapıların iç duvarlarda ve dış duvarlarda yalıtım amaçlı duvar malzemesi olarak, şap betonu gibi yerine kullanılır. Köpük betonun, hafif olmasından dolayı ısı yalıtımı avantaj sağladığı için maliyetleri düşürür ve çevreci bir yapı malzemesidir [16, 18].
Karışım uygulama alanında gerçekleştirileceğinden nakliyede büyük kolaylık sağlar. Isı ve ses yalıtımı yanında binalardaki yükü hafifleterek depreme karşı dayanıklılığı artırır. Yatırım ve üretim maliyetleri benzer ürünlere göre çok düşüktür.
Strafor köpükler yerine ise buğday ya da patates nişastasından yapılan doğada çözünür köpük kullanmak mümkün. Bu ürünler komposta eklenebilir ya da suda eritilebilir.
Kolon Çatlağı Nasıl Oluşur? Kolon çatlakları genellikle ısı farklarından dolayı meydana gelmektedir. Bunun yanında kötü malzeme kalitesi, malzemenin ömrünü doldurmuş olması ya da işçilik hataları da kolon çatlağı oluşmasına neden olabilmektedir.
Kolon ve kirişlerdeki çatlaklar binanın dayanıklılığı hakkında bilgi verebilir. Fakat kiriş ya da kolonlarda herhangi bir çatlak yoksa bu da bina dayanıklılığının yüksek olduğu anlamına gelmeyebilir. En doğru sonucu deprem dayanıklılık testi ile öğrenilebileceğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.
Köpük beton, yangına dayanıklıdır. Ayrıca, ısıl ve akustik yalıtım özellikleri sayesinde zemin ve çatı yalıtımından boşluk doldurmaya kadar çok çeşitli kullanım alanları vardır. Dolgu ve yama yaparak tadilat için de özellikle yararlıdır.
Otoyol, havalimanı ve limanlar gibi projelerde kullanılabilir. Su Geçirmez XPS: Diğer XPS çeşitlerine göre suya karşı daha dirençli bir malzemedir. Duş, banyo ve dış cephe gibi suyla teması yüksek olan bölgelerde tercih edilir.
+Isı yalıtımı zamanla etkisini kaybeder mi? -XPS ve taş yünü gibi malzemeler standartlara uygun bir şekilde üretilmiş, stoklanmış ve uygulanmışsa, ömürleri genel olarak bina ömrü kadardır.
EPS ve XPS'e göre ağırlığı daha fazla ve fiyatı daha pahalı bir malzeme olan taş yünü ısı yalıtım levhaları su emme açısından en düşük performansa sahiptir. Nefes alma kabiliyeti ise EPS ve XPS'e göre daha iyi, su buharı geçirgenlik değeri en iyi olan ısı yalıtım levhadır.
EPS Köpük Kullanım Alanları
EPS ürünleri, binalarda özellikle ısı yalıtımı amacıyla kullanıldığı gibi ses yalıtımında da faydalıdır. Bunun yanında bazı özel mühendislik yapılarında ve inşaat dışı sektörlerde farklı amaçlara da çözüm sunar.
Malzemelerin su emme oranı üzerinde etkili büyüklük , gözeneklerinin açık veya kapalı oluşudur. Direkt su ile temas halinde kapalı gözenekli malzemelerin su emme oranları çok düşüktür ve EPS kapalı gözenekli bir malzemedir.Su emme oranı çok küçük olduğu için direkt su ile temas etse bile , özellikleri değişmez.
Poliüretan köpük bir su yalıtım malzemesi değildir. Bu sebepten dolayı poliüretan köpük su geçirir mi gibi bir soruyla karşı karşıya kaldığımızda, onun cevabı evet olacaktır.
Dünyada mevcut en iyi ısı yalıtımı sağlayan birkaç malzemeden biri olan EPS, aynı performansı, ülkemizde kullanılan diğer ısı yalıtım malzemelerinden daha ekonomik olarak sağlayan tek bir malzemedir. XPS üretim şartları gereği 23 dansitenin altında üretilmez. EPS daha ucuz bir malzemedir.
Bu ölçülerdeki EPS bloğunun 40kg ölçüldüyse, Dansitesi; 40kg/2.4m3 =16,6 dansitedir. Sektörde kabul gördüğü tabirle 16-18 Dansite denmektedir. Dansitenin yüksek olması ile sağlamlığı ve koruyuculuğu paralellik göstermektedir. Yani dansite yüksekse daha uzun ömürlü ve sağlam olup daha uzun korur.
Polistiren hammaddesinden ekstrüzyon yolu ile üretilmektedir. Kullanım yeri ve amacına göre farklı boyut ve basma mukavemetinde, değişik kenar ve yüzey şekillerinde levha olarak üretilebilmektedir. Isı yalıtımı maksadıyla kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri