Ancak cihaz makattan bağırsağa ulaştığı için halk arasında pek sevilmiyor, hatta korkuluyor. “Kolonoskopi olursan bağırsağın delinir.” şeklindeki dedikodular sebebiyle ürkütülen birçok hasta pek yanaşmıyor bu uygulamaya. Oysa güvenli ellerde bu risk yok denecek kadar az.
Kolonoskopi birçok hastanın korkulu rüyasıdır. Bunun nedeni yetersiz bilgilendirmedir. Kolonoskopi tıpkı endoskopi gibi bir aletle, kalın barsakların tamamı ve ince barsakların sonuna kadar yapılan bir incelemedir. Kolonoskopi ağrılı bir işlemdir.
Kolonoskopi zararlı mıdır? Kolonoskopi sırasında oluşabilen en büyük komplikasyon, kalın bağırsağın delinmesidir. Gelişen teknoloji ile birlikte son derece düşük oranda oluşan bu yırtılmaların tedavisi için cerrahi müdahale gerekir. Kolonoskopi zararları ve riskleri bakımından bazı kişilere yapılmaz.
Kolonoskopi Ağrılı Bir İşlem Midir? Kolonoskopi uygulaması sırasında hastalar anestezi ile uyutulduğu veya sakinleştirici verildiği için ağrı ve acı hissetmemektedir. Hastalar daha çok Kolonoskopiden sonra yaşanan gaz sancılarından şikayet etmektedir.
Kolonoskopi esnasında bağırsak delinmesi en ciddi yan etki olup çok seyrekte olsa meydana gelebilir. Erken tanı konulmalıdır ve tedavisi genellikle cerrahi olarak delinen bağırsağın tamiridir.
İlgili 22 soru bulundu
Kolonoskopide ise anüsten girilip, hava verilerek ilerlenir ve kalın bağırsak incelenir hatta ince bağırsağa da yaklaşık 10-15 cm kadar girilerek inceleme yapılarak işlem tamamlanır.
İnceleme süresi ortalama 15-30 dk'dır. Bu süre bazen biraz uzar veya kısalabilir.
Kolonoskopi rektumun ve kalın bağırsağın incelendiği bir işlemdir. Kolonoskopi esnasında gerekirse bağırsaktan doku örneği alınabilir ve laboratuvarda incelenebilir . Kolonoskopi makattan girilerek yapılır, hem teşhis hem de tedavi için yapılabilir.
Anestezi uygulanmadan da kolonoskopi yapılabilir. Ancak işlem sırasında gerginlik ve ciddi karın ağrısı sorunlarıyla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle hasta konforu açısından genellikle anestezili kolonoskopi ( Ağrısız Kolonoskopi ) tercih edilir.
İşlemden sonra ilk dışkılama genellikle aynı gün içinde olmaktadır. Hatta bu süre bir iki gün de sürebilmektedir. Ancak bundan daha uzun süre tuvalete çıkamadığınız durumlarda mutlaka doktorunuzla iletişime geçerek onu konu hakkında bilgilendirmeniz gerekir.
Pozitif Kolonoskopi Sonucu
Çoğu polip kanserli değildir, ancak bazıları ileride kansere dönüşebilecek yapılar olabilir. Kolonoskopi sırasında çıkarılan polipler, kanserli, kanser öncesi veya kanser dışı olup olmadıklarının belirlenmesi için patoloji analizine laboratuvara gönderilir.
Kolonoskopi yöntemi kullanılarak tümör oluşumunun erken dönemde saptanması mümkündür. Ayrıca kolonoskopi sayesinde, kansere dönüşme riski olan polipler alınmakta ve kanser tehlikesi önlenmektedir. Kesin tanı için hastadan dışkı alınıp incelenir, kolon grafisi ve bilgisayarlı tomografi uygulanır.
İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır. Kolonoskopi işlemi için hastaya 2 adet lavman verilir. Bu lavmanların biri işlemden iki diğer lavman ise bir saat önce kullanır.
Kolonoskopi Biyopsi Nedir? Bağırsak incelemesi yapılırken karşılaşılan şüpheli durumlar sonucu dokudan parça alınması işlemine kolonoskopi biyopsi adı verilir. Bu işlem sırasında alanın doku laboratuvarda inceme işlemi gerçekleşir. Olası şüpheli durumlarda kesin bir sonuç ortaya çıkar.
Birkaç gün acı, ekşi, baharatlı ve ağır yemeklerden uzak durulmalıdır. Kolonoskopi işleminden sonra kahve içilir mi? Kahve, kayısı suyu, şeftali suyu, kola, gazoz, portakal suyu, greyfurt suyu, süt ya da ayran gibi içecekler içilmemeli ve yoğurt yenmemelidir.
Kolonoskopi aletinin uzunluğu da 140-160 cm olup, çapı (kalınlığı) yaklaşık 9-10 mm civarındadır. İşleme başlamadan önce diğer tüm işlemlerde olduğu gibi hasta bilgilendirilmeli, işleme ait olası kaygıları mutlaka giderilmelidir.
Hasta sol yanına yatar. Kolonoskopi işlemi yaklaşık 15-30 dakika sürer. Damar yolundan verilen sedoanaljezik ilaçlarla hasta hafif uyutulur. Kolonoskopi sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez ve işlemi hatırlamaz.
Burada hastanın ön hazırlığı ve uyanma süreci süreyi uzatmaktadır. Ancak bazen uyutarak endoskopi süresi hastanın uyuduğu için ağrı ile ani hareketleri olmadığı için uyutmadan kolonoskopi ile aynı sürelerde yapılabilmektedir. Kolonoskopiden korkan kişilere uyutarak endoskopi tavsiye edilmektedir.
Endoskopi, hasta hafif uyutularak yapılmaktadır. Bu sayede hasta herhangi bir şey hissetmez ve ağrı duymaz.
Uygulama esnasında ise hasta bireyin arkasını açıkta bırakan “kolonoskopi pantolonu” şeklinde adlandırılan bir giysi giyilir.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
Bununla birlikte bazı bireylerde kolonoskopi sonrasında hafif bir karın ağrısı ortaya çıkabilir. Bu ağrı işlem kaynaklı olabileceği gibi işlem öncesi kullanılan ilaçlar sebebiyle de meydana gelebilir. Kolonoskopi sonrası karın ağrısı genellikle 1 gün içerisinde kendiliğinden geçer.
Riskli hastaların daha erken olmak üzere; kişilerin, 40 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırması önerilir.
Kolonoskopiden sonra bir saate kadar ki sürede hafif karın ağrısı olması mümkündür ve klinik olarak önemi yoktur. Kanama yahut kolon duvarında yırtılma tecrübeli endoskopistlerin yaptığı işlemlerde 3/1000 – 5/1000 oranında görülür.
Gastrointestinal şikayeti olan, ve endoskopi ve kolonoskopi yapılan hastalarda direkt mikroskobi ile dışkı incelemesi ile parazit varlığının araştırılması yetersiz kalabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri