Ayrıca kolonoskopi esnasında verilen gaz da ağrı ve şişkinlik nedenidir. Genellikle geçici olan bu yakınmalar işlem sonrası gaz çıkartılması ve defekasyonla giderek azalır. Makattan kanama olması yine bu işlemden sonra ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle bu kanamalar geçicidir ve birkaç gün sonra azalarak kaybolur.
Kolonoskopi sırasında bağırsak delinmesi, bağırsak kanaması gibi komplikasyonlar binde 1 sıkılıkta ortaya çıkabiliyor. Tecrübeli ellerde bu komplikasyon oranı çok daha düşük ancak bu tip istenmeyen durumların ortaya çıkması halinde de kısa sürede yapılacak cerrahi müdahalelerle sorun ortadan kaldırılabiliyor.
Kolonoskopi sonrasında hasta birey hastanede yaklaşık 1 saat istirahat ettirilir. Hastalar kolonoskopi işleminden sonra aynı gün taburcu edilir.
Kolonoskopi sonrası özellikle polip alınan durumlarda makattan çok az miktarda kan gelebilir. Karında şişkinlik ve ağrı hissinin 24 saatten sonra da devam etmesi, kusma, titreme ve ateş yükselmesi, nefes darlığı, anüsten sürekli veya bol miktarda kan gelmesi gibi durumlarda doktorunuzu hemen aramanız gerekmektedir.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Bağırsakların gerekli şekilde temizlenmemiş olması; lezyon veya polip adı verilen yapıların kolonoskopi işlemi sırasında gözden kaçmasına, kolonoskopi işleminin uzamasına (uzayan kolonoskopi riskleri de beraberinde getirebilir), kolonoskopinin tekrarlanasına neden olabilir.
Kolonoskopi için ise 1-2 günlük posasız sulu diyet ve işlemden önceki akşam içilecek müshil tarzı bağırsak boşaltıcılar kullanılarak bağırsak temizliği sağlanmalıdır. İşlemlerden sonra, eğer anestezi altında yapıldıysa 2 saat sonra yemek yenilebilir.
Kolonoskopi Sonrası Kanama
Makattan gelen kanama birkaç gün sürmekte ve azalarak kaybolmaktadır. Ancak içerde polip bulunması veya tümör olması durumunda artan bir kanama olabilmektedir. Kanamanın artması ve baş dönmesi, mide bulantısı, ishal gibi durumlar da olabilmektedir.
Kolonoskop, ucunda soğuk ışık kaynağı ve kamera olan, esnek, vücut içerisindeyken temas ettiği dokuya zarar vermeyen bir görüntüleme cihazıdır.
Kolonoskopi sonrası hasta, normal beslenmesine ve sıvı tüketimine geri dönebilir. Ancak görüntüleme dışında polip çıkarma ya da biyopsi gibi bir işlem yapıldıysa hekimin verdiği özel diyet programına uyulmalıdır. Aynı zamanda hekim bazı ilaçların kullanımını belirli bir süre ile kısıtlayabilir.
Kolonoskopi işleminin gerçekleşeceği güm hem işlem öncesinde hem de işlem sonrasında hastanın rahat etmesi amacıyla bol giysiler tercih etmesi öneriler arasındadır. İşlem sırasında ise hasta kolonoskopi şortu adı verilen özel bir kıyafeti giyer.
Ucunda ışık olan, yaklaşık 160-180 cm uzunluğunda, 12 mm çapında, 4 yöne hareket edebilen, hortum şeklinde bir aletle kalın bağırsağın direkt olarak incelenmesi işlemine kolonoskopi denir.
Böyle bir hastada özellikle rijid rektoskopi gibi işlemler hastanın tedavi sürecinden vazgeçmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle makatta çatlak hastalarında kolonoskopi gibi tanılama yöntemleri gerekliyse, anal fissür tedavi edildikten sonra yapılmalıdır.
Pozitif Kolonoskopi Sonucu
Çoğu polip kanserli değildir, ancak bazıları ileride kansere dönüşebilecek yapılar olabilir. Kolonoskopi sırasında çıkarılan polipler, kanserli, kanser öncesi veya kanser dışı olup olmadıklarının belirlenmesi için patoloji analizine laboratuvara gönderilir.
Kolonoskopi yöntemi kullanılarak tümör oluşumunun erken dönemde saptanması mümkündür. Ayrıca kolonoskopi sayesinde, kansere dönüşme riski olan polipler alınmakta ve kanser tehlikesi önlenmektedir. Kesin tanı için hastadan dışkı alınıp incelenir, kolon grafisi ve bilgisayarlı tomografi uygulanır.
Aslında kolonoskopi sadece tetkik amacıyla yapıldığında bu tarz ilaçları kullanmaya devam etmek imkan dahilindedir. Zira kolonoskopi tetkik amaçlı yapıldığında kanama riski taşımaz.
Hemoroid hastalığı, ülseratif kolit, anal fissür, bağırsak kanseri gibi başka hastalıklarla birlikte seyredebileceğinden, risk faktörü varlığında kolonoskopi istenebilir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Bağırsakta Yara Olduğu Nasıl Anlaşılır? Bağırsaklarda yara olmasının en yaygın belirtisi iltihaptır. Mide bulantısı, yüksek ateş ve kusma gibi pek çok belirtinin yer aldığı bağırsakta yara şikâyetleri, kişiden kişiye de değişkenlik gösterebilir. Dışkıda görülen kan, herkesi korkutur ve akla kötü hastalıkları getirir.
İşlem 20 dakika ile 1 saat arasında sürer. “Kolonoskopi sonucu ne zaman çıkar?” sorusunun yanıtı da 2-3 gündür.
Kolonoskopi sonrası beslenme döneminde balık buğulama, haşlanmış tavuk, peynir, beyaz ekmek ve derisiz patates gibi besinler tüketilebilir. Bunların yanı sıra fındık, meyve, kırmızı et, pirinç ve sebze gibi lif açısından zengin olan besinler de tüketilebilir.
Disposable (tek kullanımlık) önlük ve eldiven giydikten sonra önce anal (makat) bölge muayene edilir (hemoroid, fissür ve abse tanısı için). Parmak yardımıyla kalın bağırsağın son kısmı ve anüs incelenir (rektal tuşe). Bunu takiben kolonoskopi cihazını anüsten (makattan) ilerleterek kalın bağırsak incelenmeye başlanır.
Ayrıca kolonoskopi esnasında verilen gaz da ağrı ve şişkinlik nedenidir. Genellikle geçici olan bu yakınmalar işlem sonrası gaz çıkartılması ve defekasyonla giderek azalır. Makattan kanama olması yine bu işlemden sonra ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle bu kanamalar geçicidir ve birkaç gün sonra azalarak kaybolur.
Fındık, meyve, kırmızı et, pirinç ve sebze gibi lif bakımından zengin olan yiyeceklerin de tüketilmesi gereklidir. Uzak durulması gereken başlıca gıdalar arasında süt, lifli gıdalar, renklendirilmiş ve asitli içecekler bulunmaktadır.
Ancak hastanın rahat bir kolonoskopi geçirmesi için verilen sedasyon ilaçlarının etkisinden tam kurtulması için 1-2 saat gerekebilir. Ayrıca iyi bir görüntü alınabilmesi için barsaklara verilen havanın yarattığı gaz ve şişkinlik hissinin tam olarak düzelmesi için de, bazen 1-2 gün geçmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri