Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
Homojen bir karışım olarak kabul edilen kolonya alkol ve suyun karışımıyla oluşturulmuş olan bir çözeltidir. Kolonyanın oluşması için etil alkol, esanslar ve su homojen olarak karıştırılır. Homojen karışımların içinde bulunan tüm karışımlar elde edilen çözeltide eşit bir şekilde dağılmakta ve hissedilmektedir.
Su, etil alkol, limon, tütün veya çiçek gibi farklı esanslardan meydana gelen kolonya, yüksek oranda alkol içermesi nedeniyle bakterileri ve virüsleri öldüren bir sıvıdır. Alkol ve suyun karışımından oluşan bir çözelti olduğu için heterojen değil, homojendir.
Madde dağılımı ve özellikleri her yerinde aynı olan kimyasal karışımlara da Homojen Karışım adı verilmektedir (örneğin: çözeltiler, alaşımlar, gaz karışımları, vb.). Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler.
Ayran heterojen bir karışımdır. Heterojen karışımlar içerisindeki maddeler karışım içerisine eşit miktarda dağılmaklar. Ayran karışımına bakacak olursak sıvı ve katı taneciklerinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu karışımda katı ve sıvı tanecikler eşit miktarda dağılmazlar.
İlgili 17 soru bulundu
Saf maddeler bir araya gelerek karışım oluştururlar. Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
Çay; bitkilerin yapraklarından, saplarından ya da tohumlarından yapılan sıcak ve soğuk içecek çeşididir. Karışım çayları ise birden fazla bitki ve meyve çeşidinin harmanlanmasından oluşur.
Gazoz, homojen bir karışımdır. Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Şekerli su, deniz suyu, sirke, maden suyu, gazoz ve kolonya gibi karışımlarda hem homojen karışımlara hem de çözeltiye örnek olarak verilmektedir.
Karışım kaynatıldığında önce kaynama noktası düşük olan buharlaşır. Bu buhar yoğunlaştırılıp tekrar sıvı elde edilir. Kolonya bu yöntemle su ve alkole ayrılabilir. Bu yöntemle sıvıları kaynama noktasına göre ayırırız.
Bunun sebebi metil alkolün ucuz olmasındandır. Kaçak içkilerde kullanılan bu alkoldür. Bu durum ise insan sağlığını hiçe saymaktır. Kolonyada kullanımı yasak olan metil alkol ağız yoluyla içilerek, buharının solunmasıyla, veya deriden emilerek vücuda alındığında zehirlenme durumu oluşmaktadır.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir. heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır.
Yüzde yüz etil alkol kullanıldığı var sayıldığında kolonya yapımı için gerekli olan oranlar genellikle 45 ml etil alkol, 45 ml su ve 15 ml esans bazlı sıvılardır. İlk önce alkol ve suyun iyice karıştırılması ve ardından esansın ilave edilmesiyle elde edilen karışım kolonya oluyor.
Süspansiyon, katı ilaçların bir sıvı içinde ufak partiküller halinde dağılması suretiyle elde edilir, bekleyince katı mad-de dipte çökebilir. Kullanılmadan önce çalkalanmalıdırlar.Bir sıvı diğer bir sıvı içinde ufak damlacıklar halinde dağılıp kolloidal bir karışım oluşturursa buna emülsiyon adı verilir.
Kolonya içindeki alkol, su ile iyi karışabilir ve bu nedenle homojen bir karışım oluşturur. Adi karışım heterojen karışımın bir alt dalıdır. Adi karışıma kısaca katı maddelerin oluşturduğu heterojen karışımlardır diyebiliriz.
Bir maddenin,başka bir madde içinde çözünmeden dağılması sonucunda oluşan karışımlara denir. Heterojen karışımın heryerindeki özelliği aynı değildir. Heterojen maddeye dışarıdan bakıldığında karışan maddeler ayrı ayrı görünür. örnek : Kükürt tozu,su-demir tozu,zeytinyağı-su,ayran,meyve suyu,tema suyu,süt,vb.
Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayıldıysa buna homojen karışım denir. Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayılmıyorsa buna heterojen karışım denir.
Birbirine eşit olmayan yoğunluklara sahip iki farklı maddenin birbirine karışmasıyla oluşan karışımlara heterojen denir.
Homojen karışımlara çözelti denir. Çözeltiler, her noktasında aynı özelliği gösteren karışımlardır. Bakır - kalay karışımı, su - şeker karışımı, su - alkol karışımı, su – şeker – karbondioksit (gazoz) karışımı, oksijen –azot - karbondioksit gazları karışımı (hava) birer çözeltidir.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır. Bu karışım homojen özelliği göstermektedir çünkü maddeler karışım içerisinde homojen yani eşit bir dağılım göstermektedir.
Püskürtme teknolojisi sayesinde burun içine homojen olarak dağılır ve tüm açılardan (başınız dik ve yatay konumdayken) rahatlıkla kullanılabilir. Günde her bir burun deliğine 3 - 4 kez kullanılabilir.
Bal temel olarak iki monosakkaritin yoğunlaşmış bir karışımıdır.
Toprağın verimliliğini sağlayan ve humusça zengin olan toprağın 10 cm'lik üst tabakasıdır. Bilimsel anlamda toprak bir karışımdır.
Hava, %21'i Oksijen, %78'i Azot, %1'i Argon ve çok az miktarda diğer gazlardan oluşan bir gaz karışımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri