Tencel® okaliptus ağacı özlerinden elde edilen doğal bir selülözik liftir. Tencel® uyku ortamına serinlik ve ferahlık hissi verir. Tencel® azami çekme direnci ile selülöz içeren bir liftir. Kısacası, Tencel® kumaşları ipek gibi yumuşak, keten gibi serin olduğu kadar polyester gibi de dayanıklıdır.
Tencel kumaş terletmez özelliğiyle sıcak havalarda kullanılabilmektedir. Bu nedenle yazlık bir kumaş olarak nitelendirilmesi mümkündür. Terleme sorunu ortaya çıksa dahi güçlü emici bir yapısı bulunmaktadır. Bu özelliklerinin dışında leke tutmaması ve kolay temizlenmesi gibi özelliklerinden de bahsedilebilmektedir.
Vücudu terletmeyen bir yapıya sahiptir. Doğal olması nedeni ile nefes alabilen özelliği vardır. Hem hijyeniktir hem de yumuşaktır. Bu nedenle kullananlara rahatlığı sağlar.
TENCEL™ markalı lyocell ve modal elyaflar, sürdürülebilirlik gözetilen ormanlardan elde edilen ağaç ham maddesinden çevreye duyarlı süreçlerle üretilir. TENCEL™ elyafları pek çok lider tasarımcı ve ünlü perakende mağazaların koleksiyonunda yer alıyor.
Her daim rengini muhafaza eden bir kumaştır. Tamamen doğal olmasından dolayı özellikle çocuk ve iç giyim ürünlerinde tercih edilmektedir. Tencel kumaşlar günlük kullandığımız giysilerden resmi kıyafetlere kadar tekstil alanlarında kullanılmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Pamuk tencel kumaş ile, etek, ceket, pantolon, elbise ve pardösü dikebilirsiniz. Tok bir kumştır. İç göstermez. Kumaş karışımı, %80 Tencel, %18 Polyester, %2 Likra.
Tencel Nedir? Tencel, özellikle eucalyptus ağacından elde edilen selüloz hammaddesi kullanılarak üretilen bir yarı sentetik kumaştır. Özel bir üretim süreci sayesinde elde edilen Tencel lifleri, doğal yumuşaklık ve dayanıklılığa sahiptir.
Rejenere selülozik esaslı bir elyaf türü olan tencel, yoğun mekanik işlemlere karşı yüksek bir dayanıma sahiptir. Yüksek yaş dayanımı ve modülü, bir başka deyişle sağlamlığı, kumaşlarda boyutsal dengeyi sağlamaktadır. Doğal olması nedeniyle nefes alabilir özelliğe sahiptir.
1972 yılında Amerikan ENKA tarafından geliştirilmiştir, tamamı ile sentetik olan liflere karşı bir alternatiftir.
TENCEL™ Modal elyaflar, ağırlıklı olarak Avusturya ve komşu ülkelerdeki sürdürülebilir ormanlardan elde edilen yenilenebilir bir hammadde kaynağı olan kayın ağacından üretilir. Ayrıca, Lenzing Grubu'nun kullandığı ağaç ve hamur, yarı-doğal ormanlardan ve sürdürülebilir ormanlık alanlardan gelir.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Tensel özellikleri ile Türkiye'de ve dünyanın farklı ülkelerinde en sık kullanılan kumaş türleri arasında yer almaktadır. - Dayanıklı bir yapıya sahiptir. - Pek çok mekanik işlemlere karşı dirençlidir. - Doğallığı ile nefes alabilme özelliğine sahiptir.
Tencel kumaş yüksek mukavemete sahiptir ve yıkanabilir. Yüksek ıslak mukavemet ve küçük büzülme ile oda sıcaklığında elle yıkanabilir.
Avusturyalı Lenzing firması, Tencel® markalı liyosellerini sürdürülebilir şekilde yönetilen ormanlardan hızla büyüyen Okaliptüs ağaçlarından üreterek bir adım daha ileri gidiyor. Lyocell'in nihai ürünü, aynı doğal his ve arzu edilen özelliklere sahip, tıpkı viskon ve modal gibi hala bitki bazlıdır.
Lyocell kumaş türü, yapısında yer alan mikro gözenekler sayesinde nefes alabilen bir forma sahiptir. Bu da kumaşın hava dolaşımını sağlayarak vücut sıcaklığını düzenlemesine yardımcı olur. Bahsi geçen özellik, terlemeyi azaltarak kişiyi bedenen serin tutar. Yaz mevsimi için sık tercih edilen bir kumaş türüdür.
Modal lifleri pamuk liflerinden daha yüksek su tutma kapasitesine sahiptir. Modal kumaş yıpranmaya karşı çok dayanıklıdır. Nem transfer özelliği yüksek olması sebebiyle vücudu terletmez. Özellikle sıcak ve çok sıcak hava koşullarında terletmemesi sebebiyle bebeğinize rahat bir konfor sağlayacaktır.
TENCEL™ & doğanın döngüsü
Sertifikalı biyo-bazlı elyaflar, çevreye duyarlı bir üretim süreciyle üretilir. Bu elyaflar, doğada çözünür ve gübreleşebilir özelliktedir, böylece tamamen doğaya geri dönebilirler.
Kumaşı alırken öncelikle kumaşın nefes alıp almadığını ya da kumaşın tamamen polyester olup olmadığını sorabilirsiniz. Kumaş pamuk polyester karışımı ise hem kırışmaya karşı dayanıklı hem de pamuk nefes aldığı için terleme sorunu yapmayacaktır. İçeriğinde pamuk bulunan aerobin kumaşa NATUREL AEROBİN KUMAŞ denir.
Federal Ticaret Kurumu Liyosel'i şöyle tanımlamıştır; "Organik çözgenin dönüştürülmesi yöntemiyle elde edilmiş selüloz lifidir". kurum Liyoseli rayon'ın alt kategorisi olarak ele almıştır. Liyosel lifi birçok giyim ürününde kullanılmaktadır örnek olarak kot, pantolon ve ceket verilebilir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Viskonun hammaddesi kayın ağacıdır; aynı pamuk gibi selülozdan oluşur. Viskon üretimi sürecinde akışkan hale gelen selülozun yapısında, hemen hemen hiç kimyasal değişiklik olmaz. Filament olarak sertleştikten sonra yine selüloz olarak kalmaktadır. Bu özellikleriyle viskonun yapısı pamukla yüksek benzerlik gösterir.
Kayın ağacından üretilen modal, tamamıyla doğal, yaş ve kuru mukavemeti yüksek bir lif çeşitidir. Yıpranmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Nem transfer özelliği gayet iyidir. Modal iplikle örülen veya dokunan kumaşlar, yumuşak tuşeye sahiptir.
TENCEL™ Lyocell elyaflar doğal yumuşak tuşelidir ve uzun süre dayanan konfor sunar. TENCEL™ Lyocell elyaflar pürüzsüz bir yüzey alanı sergileyerek kumaşlara yumuşaklık, hassas ciltlere ise konfor kazandırır. TENCEL™ Lyocell elyaflar, nem yönetimi ile vücut ısısının düzenlenmesine yardımcı olur.
Tencel lifleri, okaliptüs ağacının hamurundan elde edilen ham maddeden üretilir. Tencel kumaş, aslında bir kumaş türü değil elyaf markasıdır. Bu elyaflardan üretilen kumaşlara tencel kumaş denilmektedir. Tencel bir diğer adı olan lyocell lifinin ticari adıdır.
TENCEL™ Modal elyaflar, ağırlıklı olarak doğal bir şekilde yetişen kayın ağacından, kendi kendine yeten ve ağacın parçalarından yan ürünler kazanan çevreye duyarlı hamurdan elyafa entegre bir üretim süreciyle elde edilir. Bu esnek elyaf olağanüstü yumuşaklığı ile bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri