İçine etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol suyu koyulan kolonyalar, içildiği takdirde görme yetisinin kaybedilmesine (körlüğe) neden olur. Aşırı tüketimi de öldürmektedir.
Bu durum ise insan sağlığını hiçe saymaktır. Kolonyada kullanımı yasak olan metil alkol ağız yoluyla içilerek, buharının solunmasıyla, veya deriden emilerek vücuda alındığında zehirlenme durumu oluşmaktadır.
Kolonyaların içinde eskiden metil alkol bulunuyordu ve metil alkolün 1 damlası bile sizi kör eder fakat artık kolonyaların içinde kullanılması yasaklandı. Eğer kolonyanız merdiven altı bir yerde yapılmamışsa birşey olmaz.
Kolonya dediğimiz şeyde metanol, yani metil alkol var. Çok az miktardaki metanol dahi canlı organizmalar için zehirdir. Kalıcı yaralar, bozukluklar meydana getirir. 25 gram metanol içilirse insanlarda körlüğe neden olur.
Yakıcı madde içen veya içtiğinden şüphe edilen çocuk, içilen madde örneği ile birlikte hiç zaman kaybetmeden çocuk gastroenteroloji bölümü olan tam teşekküllü bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
Şiddetli karın ağrısı, kas krampları, çift görme...
Metil alkol zehirlenmesinde ilk başlarda normal alkolle aynı belirtileri veriyor. Bunlar bulantı, kusma, hafif baş dönmesi, mide ekşimesi oluyor. Sahte alkolün tüketim derecesi ne kadar fazla olursa belirtiler daha fazla artmaya başlıyor.
İlaçla zehirlenmiş ise hemen bol su verilerek kusturulur. Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir.
Sevinç Hanım'ın doktoru Ceyhun Solakoğlu kafa karıştıran soruları yanıtlıyor: "Kolonya; koklayarak da, deri yoluyla da vücuda girer. 15 mililitre yani yarım çay bardağı zehirlenme için yeterlidir. Genellikle bu tip vakalar içme şeklinde gelir.
Kolonyanın içinde kimyasal maddeler var sarhoş olmaz, direk kalpten gider.
İçine etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol suyu koyulan kolonyalar, içildiği takdirde görme yetisinin kaybedilmesine (körlüğe) neden olur. Aşırı tüketimi de öldürmektedir.
Metil alkollü kaçak içki ya da kolonya alındıktan ortalama 30-60 dakika sonra kanda en yüksek düzeyine ulaşır. Erken dönemde, bazen 30 saate kadar hiçbir belirti vermeyip, yalnızca sarhoşluk ve gastrit oluşturduğundan tanınması güçtür. Belirti verdiği geç dönemde de yapılan tedavi imkansız olabilir.
Kolonya ve ispirto gibi alkol içeren sıvıların içilmesi haram fakat temizlikte kullanılması ise caiz kabul edilir.
İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edeb, 80 [6124]; Müslim, Eşribe, 73 [2003]), temizlikte kullanılmaları caizdir.
Kolonya Kullanmanın Zararları
Kolonyanın cilt sağlığına etkisidir. Kolonyanın içeriğindeki alkol, cildin doğal yağ dengesini bozabilir ve kuruluğa neden olabilir. Özellikle hassas ciltlere sahip kişilerde, kolonya kullanımı cilt tahrişine yol açabilir ve kızarıklık, pullanma, kaşıntı gibi reaksiyonlara sebep olabilir.
Kolonya içeriği; su, etil alkol ve esans sıvılarından oluşmaktadır.
Kolonya içeriğinde bulunan etil alkol üzerinden ise 70 derece ya da 80 derece olarak ifade edilir. Yani kolonya büyük oranda içermiş olduğu alkol ile birlikte üretilir. Özellikle kolonyanın ne kadar temiz ve hijyenik olduğuna yönelik bu derece miktarı belirler.
İçkiyi küçük içki kadehlerinden bir kerede içmek (shot atmak), bunu yaptığında vücudun yüksek alkollü ürünleri daha hızlı emeceği için işine yarayabilir. Özellikle votkanın sarhoşluk hızını artırdığı görülmüştür. Çabuk sarhoş olmak istiyorsan sert içki içmeye çalış.
Kolonya içerisinde %80 ile %96 oranında etil alkol vardır.
Kolonyaya tuz atarsanız;
Kolonyanın içerisinde bir miktar tuz konulduğunda, içeriğindeki alkol sıfırlanır. Bilimsel olarak; etil alkol tuz ile reaksiyona girerek sodyum etilat tuzu, klor iyonu ve hidrojen gazı oluşmaktadır. Gaz ile birlikte alkol de uçup gider.
İçine etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol suyu koyulan kolonyalar, içildiği takdirde görme yetkisinin kaybedilmesine (körlüğe) neden olur. Aşırı tüketimi ölüme neden olmaktadır.
kana karışmadığı için koklamak sarhoş etmez. Alkolün o etkisi kana karıştığı için olur. İşi gereği saatlerce alkol koklayan biri sarhoş olur mu?
Lavanta kolonyası, kolonya çeşitleri denildiğinde kullanıcıların yöneldiği ürünlerden olup hoş ve doğal kokusu ile sakinleştirici etkiye sahiptir.
Daha iyi temizleyeceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar çıkarabilir, baygın halde aynı gazı solumaya devam edilirse ölüme bile neden olabilir.
HEMEN SÜT VEYA SU İÇİN
Su ya da süt yardımıyla seyreltmiş çamaşır suyunun zararları azaltılmış oluyor. Ayrıca, çamaşır suyu içtikten sonra kendi kendinizi kusturmayın. Çünkü, tedavi aşamasına geçildikten sonra endoskopi ve mide yıkamaya gerek duyulabilir.
Çünkü maddeyi yutarken zedelenen yemek borusu ve gırtlak, kusma ile yeniden zarara uğrayacaktır. Bu yüzden çocukların hiçbir şey yapmadan en kısa süre içinde hastaneye getirilmeleri daha uygundur. Ancak bilinç açık ise ağız su ile çalkalanır, kimyasal madde ele temas etmişse el sabunlu su ile yıkanır."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri