Kolonyalarda Derece Ne Anlama Gelir? Kolonya şişelerinde 60, 70 ya da 80 derece yazdığını görmüşsünüzdür. Kolonyanın virüs ve bakteri üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. 80 derece, kolonyanın içerisinde bulunan etil alkol oranının %80'den fazla olduğu anlamına gelir.
Kolonya alkol derecesinin kaç derece olduğunu nasıl anlarım? Ürün etiketlerinin üzerinde 60° - 70° - 80° gibi rakamlar yazılmaktadır. Bu kolonya içerisinde bulunan % etil alkol oranını belirtmektedir.
İçine etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol suyu koyulan kolonyalar, içildiği takdirde görme yetkisinin kaybedilmesine (körlüğe) neden olur. Aşırı tüketimi ölüme neden olmaktadır.
Tüm dünyada ulaşımı kolay olan ve dezenfektan yerine kullanılabilen kolonyalar, mikroplara karşı bir bariyer görevi görür. Limon kolonyasının 70, 80 ve 100 derece alkol oranına sahip çeşitleri bulunur.
Kolonya, içeriğinde bulunan kolonya alkol oranı sayesinde ellerinizi dezenfekte ederek virüsleri etkili bir şekilde öldürür. Peki, bu etkilerin elde edilebilmesi için kolonya kaç derece olmalıdır? Önceki başlıklarda da belirttiğimiz gibi uzmanlar 60 derece ve üzerindeki kolonya alkol oranı çeşitlerini önermektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Cilde sürüldükten sonra içerisinde bulunan alkolün hızla buharlaşması ve bu sırada buharlaşan alkol moleküllerinin çevrelerinden ısı çekmesi nedeniyle kullanan kişiye bir serinlik verir ve genelde ferahlamak için kullanılır.
Bunun sebebi metil alkolün ucuz olmasındandır. Kaçak içkilerde kullanılan bu alkoldür. Bu durum ise insan sağlığını hiçe saymaktır. Kolonyada kullanımı yasak olan metil alkol ağız yoluyla içilerek, buharının solunmasıyla, veya deriden emilerek vücuda alındığında zehirlenme durumu oluşmaktadır.
Etanol; etil alkol. Sarhoşluk veren içeceklerdeki alkoldür. Renksiz, uçucu, yanıcı bir sıvıdır (C2H5OH). Alkol, etil alkol ve alkol olarak da adlandırılan etanol (EtOH), mayalar tarafından şekerlerin fermantasyonu ile üretilen, alkollü içeceklerde bulunan alkolün temel türüdür.
Etil alkol (Etanol) C2H5OH
Etanol, renksiz ve yanıcı bir sıvıdır. İçkilerde bulunan alkol türüdür ve tüketilmesi sarhoşluğa sebep olur. Metil alkol zehirlenmelerinde panzehir olarak da kullanılır. Sanayideki etil alkolün üretimi etan gazının sülfürik asit eşliğinde suyun içinde çözülmesiyledir.
Aksi taktirde bu tarz vakaların son bulması veya en aza indirilmesi olanaklı olmayacaktır. Çünkü Etil Alkol`ün kaynama noktası 78.37 C, Metil Alkolün kaynama noktası 64.5 C dir.
Kolonya şişelerinde 60, 70 ya da 80 derece yazdığını görmüşsünüzdür. Kolonyanın virüs ve bakteri üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. 80 derece, kolonyanın içerisinde bulunan etil alkol oranının %80'den fazla olduğu anlamına gelir.
Bira tahıldan üretilirː Yaygın olarak malt arpa kullanılır ama buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Yapım aşamasında şıra (malt-su karışımı) içerisindeki nişastanın fermantasyonu sonucu etil alkol ve karbondioksit açığa çıkar ve bira köpüğüne sahip bira meydana gelir.
Özellikleri: Hijyenik bir cilt sağlar. Dışarıdan gelebilecek tehditlerden ve diğer faktörlerden cildin korunmasını sağlar. Alkol içermeyen özel formülü sayesinde hassas ciltlerde ve bebeklerde de rahatlıkla kullanılabilir.
Farklı bir tabirle içkilerin yasaklanmasının illeti, sarhoşluk vermeleri ve aklı gidermeleridir. Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
Kolonyaların üzerinde bulunan 60°, 70° ve 80° gibi ifadeler kolonyaların kalitesini anlamada bizlere yardımcı olmaktadır. Çünkü bu ibareler, kolonya içerisinde ne kadar alkol bulunduğunu bizlere göstermektedir. 80° olan kolonyalar, diğerlerine nazaran daha kaliteli olmaktadır.
Şeker içermeyen alkollere votka, cin, tekila, rom ve viski gibi içkiler verilebilir. En sağlıklı içki hangisi? En sağlıklı içki kırmızı şaraptır. Kırmızı şarabın kontrollü tüketildiğinde kalbe iyi geldiği bilinmektedir.
Aralarında Coca-Cola, Pepsi Cola, Coca-Cola Light Coke ve Coke Zero'nun da bulunduğu 10 içecekte alkole rastlandığını belirten uzmanlar, bu oranın ülkede alkollü içecek kabul edilen yüzde 1.2 oranından çok daha düşük, 0.001 oranında olduğunu bildirdi. Bu da litre başına 10 mg alkole karşılık geliyor.
Etil alkol, içki olarak kullanılması halinde karaciğerlere hasar verebilmektedir. Saf hali ile kullanılması ölümlere ve körlüklere sebebiyet vermektedir. Bununla birlikte metil alkol ve etil alkol benzer kimyasal yapılara sahiptir. Etil alkol tüketim amacı ile kullanılmasına rağmen metil alkol kullanılamaz.
İçilen alkol kanın oksijen ile kimyasal tepkime vermesi sonucu önce aldehitlere daha sonra asitlere dönüşür (Alkol+1/2O2+H2O------->Aldehit+1/2O2 ------->Asit). Etilalkolün (etanol) kandaki dönüşümü sırasıyla asetaldehit ve asetik asittir.
Formik asit birikimi klinik semptomlar ile ilişkilidir ve toksiteden formik asit sorumludur. Retinada formaldehit oluşumu özellikle 'kör sarhoş' diye tanımlanan körlüğe neden olan optik papillit ve retinal ödeme yol açar.
Etil alkol hem fermantasyon ile hem de petrokimyasal yollarla üretilebilir. Dolayısıyla hangisinin tercih edileceği petrol ve tahıl fiyatlarına bağlıdır. Kimyasal olarak etilen hidrasyonu ve CO2'ten, doğal olarak da maya türlerinde şekerin metabolize edişinin bir yan ürünü olarak elde edilir.
Metil alkolün yalnızca içkilerde değil, parfüm ve kolonyalarda da kullanılmaması gerekiyor. Çünkü ciltte de emilimi yüksek olduğu için zehirleyebiliyor. Ucuz kolonyalarda da maalesef ki metil alkol kullanılıyor.
Kolonyanın güzel kokusu, insanlar üzerinde sakinleştirici bir etki yaratmaktadır. Böylece sinirli veya üzgün kişiler, kısa süre içerisinde kötü hislerinden arınarak normale dönmektedir. Lavanta kolonyası güçlü sakinleştirici özelliğe sahiptir. Bu tarz durumlarda lavanta kolonyası en iyi seçimlerden biri olacaktır.
Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir? İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edeb, 80 [6124]; Müslim, Eşribe, 73 [2003]), temizlikte kullanılmaları caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri