Yalıtkan Sıvı Maddeler: şekerli su, saf su, etil alkol, kolonya, yağmur suyu…
Şekerli su, yağmur suyu, kolonya yalıtkan sıvı maddelere örnek verilebilir.
Kolonya iletken değildir...
Saf su elektriği iletmediği için yalıtkan maddedir. Fakat günlük kullandığımız sular saf su olmadığı için elektriği ileten maddeler olarak karşımıza çıkmaktadır.
İletken maddelere örnek olarak metaller (bakır, demir, altın, gümüş, alüminyum, kurşun, platin, çinko vb.), grafit, tuzlu su, asitli su ve insan vücudu verilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir. Elektronları atomlarına sıkı olarak bağlıdır.
Maddeler kendi içerisinde iletken ve yalıtkan olarak ikiye ayrılır. Altın, bakır ve gümüş gibi elektriği ilettiği - aktardığı için iletken maddeler grubunda yer alır. Tahta, kağıt ve kauçuk ise yalıtkan maddelere örnek olarak gösterilebilir.
Sütün önemli bileşenlerinden biri olan laktoz, elektrik iletkenliği üzerine çok az etkide bulunurken, kuvvetli iletkenlik özelliği gösteren laktik asidin yeni sağılmış sütteki miktarı oldukça önemsizdir [2,6]. ve kapasitans arasındaki ilişki aşağıdaki matematiksel eşitlik ile iletkenliği de azalmaktadır.
Şeker iyonlarına ayrılabilen ve artı eksi yüklere sahip olan bir madde değildir. Suyun içinde erise bile tamamen ayrışmayacağından dolayı elektrik iletimini yapacak yüklere sahip değildir. Bu nedenle şekerli suya verilen elektrik akımı moleküller arasında bağ kuramaz ve elektriği iletemez.
Yalıtkan Sıvı Maddeler: şekerli su, saf su, etil alkol, kolonya, yağmur suyu… Yalıtkan olarak bilinen maddeler üzerinde elektrik enerjisinin hareketine izin vermezler.
Yağmur suyu elektriği iletir mi? Yağmur suyu iletken midir? Yağmur suyu iletkendir.
Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır. Bakır, kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması nedeniyle tercih edilir.
Bu uygulamalardan en yaygın olanı da eldiven üretimidir. PVC malzemeden üretilen vinil eldivenler ve PE malzemeden üretilen polietilen eldivenler, en sık kullanılan plastik eldivenlerdir. Kaynak ve elektrik işlerinde elektrik yalıtımı özelliğine sahip eldivenler kullanmak gerekmektedir.
Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır. Daha düşük özdirençleri olan maddeler hala elektrik kablolarında kullanılmak için yeterlidir. Kauçuk benzeri polimerler ve birçok plastik bu gruba dâhildir.
Genelde maddelere iletken ve yalıtkan olmak üzere iki farklı şekilde ele alınır ve ifade edilir. Ancak deniz suyu içerisinde tuz olduğu için ve tuz iletken bir madde olduğundan dolayı, doğal olarak deniz suyu da iletkendir.
Tahta, ağaçların gövdelerini ve dallarını meydana getiren sert bir maddedir. İnşaat malzemesi, kâğıt ve yakıt yapımında ham madde olarak kullanılmaktadır. Ayrıca tahta yalıtkan bir maddedir. Tahtanın biraz ıslatılmış hâli ise iletken olur.
Erimiş tuz veya çözelti halindeki tuzların çoğu eksi ile artı yüklü iyonlarına ayrışır ve elektriği iletir. Tuz adı ayrıca sofra tuzu veya sodyum klorür (NaCl) için de kullanılır.
Grafit sahip olduğu özellikler nedeniyle sıra dışı bir malzemedir. Son derece yumuşaktır, kolayca parçalanabilir ve özgül ağırlığı çok düşüktür. Buna rağmen ısıya karşı son derece dirençlidir ve erime noktası yüksektir. Metaller gibi elektriği iyi iletir yani iyi bir iletkendir.
Elektrolit olarak isimlendirilen bu sıvıların elektriksel iletkenliği yüksektir. Bu nedenle elektrolit miktarının yüksek olduğu dokularda örneğin kanda elektriksel iletkenlik yüksekken, kas ve kemikte orta düzeydedir. Yağ dokuları ise elektrik akımının iletilmesine yüksek direnç gösterir.
E Al, alüminyumdan üretilen dünya çapında en önem li iletken malzemedir ve yapısı ve yarı mamul olarak mekanik dayanım değerleri bakımından uluslararası normlaştırılmıştır.
Tümüyle yalıtımdan elektrik iletkenliğine kadar uzanan mükemmel elektriksel özellikleriyle plastikler, elektrik ve elektronik endüstrileri için vazgeçilmezdir. Modifiye edilmemiş plastikler doğası gereği elektrik yalıtımı özelliklerine sahiptir.
Cam ya da cam çubuk elektriği iletmez çünkü maddede bulunan elektronların hareket etmesi mümkün olmamaktadır. İletken maddelerde ise elektronların hareket etmesi gerekmektedir. Cam ya da cam çubukların ise yalıtkan olduğu, elektriği iletmediği ifade edilebilir.
Tuzlu su elektriği iletir çünkü tuzlu suda iyonlar birbirinden ayrışır. Yani bu doğrultuda tuz ve suyun karışımı ile beraber iyonların birbirinden ayrılması elektriğin geniş bir alanda üretilmesine imkan verir.
Bakır en iyi iletken madde olarak elektrik alt yapısında kullanılır.
Elektrik yüklerinin yani elektronların (elektrik enerjisinin) üzerinden serbestçe akamadığı (geçemediği) maddelere yalıtkan maddeler denir. Plastik, cam, tahta, hava, porselen, kauçuk, silgi, kâğıt, saf su, alkol, şekerli su, ebonit, mika, teflon, bakalit yalıtkan maddelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri