Kolot peyniri; inek, koyun ve keçi gibi hayvanlardan elde edilen sütün kaymağı ayrılarak içine peynir mayası atılır. İçine peynir mayası atılan süt, bir süre sonra kesilmeye başlar ve kaynatıldıkça pıhtılaşan sütün içindeki peynirler uygun torbalara koyularak suyu iyice süzüldükten sonra üzeri tuzlanır.
Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
Kolot peynirinin yapım sürecinde yağı ve kaymağı alınan bir süt kullanılır. Ancak kaşar peyniri üretiminde yağ ve kaymak alınmaz. Kaşar peyniri herhangi bir inek sütünden üretilirken; kolot peyniri yalnızca ot ile beslenen hayvanların sütünden elde edilir.
Sade tüketiminde de kaşara yakın bir tadı olduğundan dolayı tadan çoğu kişinin tercihi olmaktadır. Kolot peyniri sabah kahvaltı tüketimleri için de uygundur. Sandviç gibi farklı şekillerde kullanılabilecek peynir, sanıldığının aksine sadece kuymak için üretilmemektedir.
Özellikle bu lezzetle henüz tanışmamış ve tadını bilmeyen kişiler için çok daha fazla dikkat çeken kahvaltı durumu, kolot peyniri için özel bir durum değildir. Bu bakımdan istenildiği zaman yenilebilir ve kahvaltılarda da rahatlıkla tüketilebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Kebir Kolot Peyniri 500 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Kuymağınızın istediğiniz esneklikte olması için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kullanacağınız peynir. Çeçil ya da kaşar peyniri ile de kuymak yapabilirsiniz ancak en iyi sonucu kolot peyniri ile alırsınız.
Peynirin soğuk olarak tüketilmesi önerilmez. Bu nedenle başta kuymak üzere yemeklerde ya da özel pizza gibi özel yiyeceklerde tercih edilebilir.
100 gramında ortalama 1,5 gram tuz bulunan kolot peyniri tuzsuz peynir çeşitleri arasında yer alır. Kolot peynirinin tuz oranın az olması tatlılarda da kullanılmasına olanak sağlar.
Örneğin kolot peynirinin yapımında yağı ve kaymağı tamamen alınmış süt kullanılıyor, kaşar peynir için böyle bir durum söz konusu değil. Ancak yine de birçok farklı tarifte kolot peyniri yerine kaşar peyniri tercih edilebiliyor. Hatta bu iki seçenek haricinde telli peynir de hızlıca erimesi sebebiyle tüketilebiliyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kolot peyniri buzlukta saklanır mı? Peynir, derin dondurucuda güvenle saklanabilir. Çoğunlukla peynirler pastörize edilmiş ve yıllandırılmış olduğundan hava geçirmez bir kapta buzdolabında çok uzun süre bozulma tehlikesi olmadan saklanabilir.
- Gerçek kaşar peynirinin rengi sarımtıraktır, bembeyaz olması beklenmez. - Kiyasal madde ile sarı renk verilmeye çalışılan kaşar peynirlerinin rengi kahverengiye dönük koyu sarı renkte olabilir. Bunlardan da uzak durulmalıdır. - Gerçek bir kaşar peynirinin hammaddesi süttür.
Künefe yapımında kullanılan peynir çeşitleri ise başta Hatay peyniri olmak üzere, Antep peyniri, Urfa peyniri, lor peyniri gibi çiğ süte daha yakın peynirler olarak bilinir. Bu peynirlerin yanı sıra künefe peyniri olarak dil peyniri de kullanılabilir.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
2 tepeleme yemek kaşığı mısır unu, 2 su bardağı ılık su, 150 g eriyebilen peynir (Trabzon peyniri, kaşar peyniri gibi), Tuz.
Künefe yaparken kesinlikle çiğ süre yakın tuzsuz peynirler tercih edilmelidir. En kolay bulunanlar dil peyniri ve lor peyniri olduğu için birçok yerde bunların tercih edildiğine şahit olabilirsiniz.
Çeçil (Civil) Peyniri: Kolay Erir, Lezzeti Hafif
Beyaz peynir ve kaşar peyniri kadar Kars, Ardahan, Erzurum'da yaygın olarak üretilen çeçil peynirinin de mutfağımız için yeri özeldir. “Çeçil peyniri nerenin?” sorusuna ise doğu illerimiz demek daha doğru olabilir.
Kolot peyniri, Türkiye kökenli, muhlama yapımında kullanılan ve yağsız sütten üretilen bir peynir çeşidi. Peynir, genellikle Trabzon, Rize ve Bayburt illerinde üretilir.
Pizza içinde çok sayıda peynir çeşidi kullanılmaktadır. Bu peynir çeşitleri şu şekilde olmaktadır: Mozzarella, edam, çedar, colby, gravyer, emmental ve provolone dahil olmak üzere yedi farklı peynir türünden bahsetmek mümkündür.
Bilim adamları araştırma sonunda en lezzetli pizzanın mozzarella ile yapıldığını belirledi. Diğer peynirlerin elastikiyetinin az olduğunu belirten bilim adamları, pişirme sırasında edam, çedar ve colbynin pizzanın üzerinde kolayca kabarmadığını, diğer peynirlerin "mükemmel pizza" için ise çok yağlı olduğunu vurguladı.
Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir. Her iki yiyecek de mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılır. Kuymağa çok fazla peynir koyulmaz. Tereyağının bol kullanılması ve kaliteli olması lezzetini arttırır.
Kuymağın tadının yumuşamaması için su yerine süt koymanızı öneririz. Eğer orijinal kuymak peyniriniz bulunmuyorsa kaşar ya da eriyebilen diğer peynir türlerinden birisini tercih edebilirsiniz. Kuymak tarifi için bakır tavayı tercih edecekseniz tavayı önceden kızdırmayı unutmayın.
Muhlama, bir Rize yemeğidir. Kuymak ve muhlama birbiri ile oldukça fazla karıştırılır fakat ikisi birbirinden farklıdır. Kuymak mısır unu ile yapılır, muhlama ise beyaz unuyla yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri