Koltuk altı terlemesinin nedeni, sempatik sinir sisteminin aşırı uyarılmasıdır. Bu kişinin yapısıyla ilgilidir. Stres ve gerginlik koltukaltı terleme şikayetini çok artırabilir. Şikayet genel olarak ergenlik çağında başlar.
Koltuk Altı Terlemesinin Nedenleri? Ter bezlerinin (tiroit bezleri) fazla çalışması, Fazla alınan kilolar, Kullanılan ilaçlara bağlı olarak terleme olabilir ya da kalıtımsal olarak genlerde bulunan özelliklere bağlı olarak gereğinden fazla terleme durumu ortaya çıkabilir.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Koltuk Altı Terleme Tedavisi için bilinen en etkili yöntem koltuk altında İyot-Nişasta testi ile analiz edilen bölgelere halk arasında Botoks olarak bilinen Botulinum Toksin uygulanmasıdır. Bu tedavide amaç ter bezlerine enjekte edilen Botoks aracılığıyla ter bezlerinin sinirler ile etkileşiminin sınırlandırılmasıdır.
Duş aldıktan sonra vücuttaki gözenekler açılır ve bu gözenekler sayesinde ter vücuttan atılabilir. Bu nedenle sık sık duş almaya özen gösterin. Duştan sonra mutlaka koltuk altı deodorantı kullanarak terlemeye karşı önlem alabilir ve koltuk altlarının kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Koltuk altı terlemesine guatr, kansızlık gibi iç hastalıklarının eşlik ettiği pek görülmez. Koltuk altı terlemesine çözüm, terleme kesici aliminyumlu losyonlar, iyintoforez, botox (botoks) ve cerrahi yöntemler olabilir. Günümüzde en çok tercih edilen yöntemler botox ve cerrahi tedavilerdir.
Düzenli olarak, koltuk altı bölgenizi, elma sirkesi ile silebilirsiniz. Ayrıca koltuk altlarının şap veya limon suyu kullanarak akşamları ovalayarak, sabahları da durulayarak terlemeden kurtulabilirsiniz. Sabah ve akşamları düzenli birer şekilde birer bardak yeşil çay içmek terlemeyi azaltır.
TAMER VARDALOĞLU: Gebelik, menopoz, alkol kullanımı gibi durumlarda terlemenin arttığı bilinir. Bunun dışında Parkinson hastalığı, şeker hastalığı, hipertiroidi, kalp krizi, bazı kanser türleri, bazı içsalgı bezi hastalıkları ve koma gibi durumlarda da terleme artar.
Sirkeyi ped pamuk yardımıyla banyodan sonra koltuk altınıza uygulayabilirsiniz. BEBEK PUDRASI Emici yapıcı etkisi ile nemli ortamdaki sıvıyı azaltır. Böylece zararlı bakterilerin oluşma ihtimalini engeller. Aynı zamanda sıcak havaların neden olduğu pişik sorununa da iyi gelir.
Hastalığın belirtileri ortaya çıkmaya başladığında, bazen içinde kan bulunan mukusun eşlik ettiği kronik, hırıltı, hırıltılı bir öksürük içerebilir. Aşırı terleme, birçok kanser türünün bir belirtisidir ve akciğer kanseri de bunlardan biridir.
Aşırı bölgesel terlemesi olanlar bir dermatoloğa başvurmalıdır. Öncelikle açlık kan şekeri, tiroid testleri ve kan tetkiki yapılmalıdır. Çok nadiren bu değerlerdeki bozukluklar terleme nedeni veya artıran faktor olabilir.Yapılan tetkikler çoğu zaman normal çıkar. Bu durumda direk tedaviyi başlanır.
Şeker hastalığının ilk belirtileri arasında ayrıca şunlar var: Karaciğer yağlanması (Göbeklenmek), Safra taşı, Ürik asit artışı, İyi kolesterol seviyesinde azalma, Trigliserit patlaması, Hipoglisemi atakları, Gece terlemeleri, Yorgunluk ve uyuklamak, Cinsel isteksizlik.
Mineral tuzlar (Alum) gözenekleri tıkayarak terlemeyi durdurmayı amaçlayan alüminyum klorohidrat ve alüminyum zirkonyum ile karıştırılmamalıdır. Antiperspirantların insan sağlığına zararlı olmadığını, göğüs kanserine yol açmadığını ve güvenle kullanılabileceğini savunanlar bulunmaktadır.
Limon suyu ve karbonat karışımı kokuya neden olan bakterileri yok etme açısından oldukça değerli bileşenlerdir. Az miktarda karıştırdığınız bu ürünleri duş öncesi koltuk altına uygulayabilirsiniz. Tıpkı limon suyu gibi asidik özelliğe sahip elma sirkesi de koltuk altı bakterilerini önleme noktasında oldukça faydalıdır.
Aşırı terleme herhangi bir hastalığın nedeni olabileceği gibi tamamen psikolojik de olabilir. Korku, stres gibi durumlarda ter salgısı artabilir. Bu yüzden aşırı terlemenin nedenleri mutlaka araştırılmalıdır.
D vitamini eksikliği vücutta terleme yapar. B12 vitamini eksikliğinde gece terlemesi görülebilir.
Sinir sisteminin ve kasların çalışabilmesi açısından önemli görevlere sahip olan D vitamini eksikliği ile birlikte kişide, yorgunluk, halsizlik, kemik ağrıları, ishal, aşırı terleme gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Hormonal bozukluk: Menopoz, hipertiroidi, testosteron sorunları gibi hormonlara bağlı hastalıklar, kişinin uykusundan uyanmasına neden olabilecek kadar şiddetli terlemeye ve sıcaklamaya neden olabilir.
Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
Özcan, “Tıpta hiperhidroz olarak geçen aşırı terlemeye karşı doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Başta elma sirkesi olmak üzere, papatya, ısırganotu, ve ada çayıyla hazırlanan bitkisel karışımlar terleme soruna çözüm olabilir” dedi.
Yoğun terlemeyi ve ter kokusunu önler
Duştan çıktıktan sonra koltuk altına uygulanan pudra hem ter yoğunluğunu azaltıp kuru tutacaktır, hem de ter kokusunu engelleyecektir.
Pamuklu kumaşlar teri emer ve hapsederler. Pamuklu kumaşlar ıslandığında kurumaları polyester kumaşlara kıyasla daha uzun sürer. -30, -40 gibi hava koşullarında ıslak kumaş hızla soğuyacak, vücut ısımızı dramatik bir biçimde düşürerek hipotermi ve ardından ölümle sonuçlanan durumlar meydana getirecektir.
Neden ter lekeleri oluyor? Terin kendisi berraktır, ancak ter lekeleri giysinize geçip kuruyunca terinizdeki tuz, proteinler ve yağlar kalıntı bırakabilir. Normal makine yıkamasında bu kalıntılar genellikle kaybolur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri