Bunların haricinde koltukta bulunan sigara deliği, yırtık-sökük gibi hasarlar araç muayenesine hiçbir sorun teşkil etmemektedir.
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Muayeneden geçermi acaba ? Geçer bu şekilde. Reflektörde kararma matlaşma olmadığı sürece problem olmaz.
İlgili 17 soru bulundu
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması
Led ampüller muayeneden geçer. Eski tip xenon gazlı sistemler muayeneden geçmez.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Eğer aracınızı muayene ettirdiğinizde, aracınızdaki kusurlar ağır kategorisine giriyorsa, ne yazık ki aracınız trafiğe çıkamaz. Trafiğe çıkabilmesi için, bu ağır kusurların ortadan kalkması ve muayeneden geçti raporunun alınması gerekmektedir.
Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur. Buna rağmen, araç ilk yardım kiti bulundurmak hayati bir durum olduğu unutulmamalıdır.
Bunların haricinde koltukta bulunan sigara deliği, yırtık-sökük gibi hasarlar araç muayenesine hiçbir sorun teşkil etmemektedir. Sorunsuz olarak muayeneden geçer.
Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz.
Borcu olan araçların muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle, araç sahiplerine randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödemeleri gerektiğini aksi takdirde randevu da verilemediğini hatırlatırız. Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünüzü kontrol edin!
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.
Yani aracınızda ilk yardım çantası yoksa veya bulunmuyorsa aracınız hafif kusurlu olarak değerlendirilir. Hafif kusurlu olarak değerlendirilen bir araç ise muayeneden geçer.
Tadilat sonrası muayene ile birlikte periyodik araç muayenesi de yapılmış olur. Bu nedenle, gerçekleştirilen muayene neticesinde sadece proje ile aracın uygunluğu kontrol edilmez, aracın tam muayenesi yapılır.
Bunlar: taşıt tanıtımı, fren sistemi, direksiyon sistemi ve direksiyon, görüş özellikleri, aydınlatma sistemi, süspansiyon, lastik ve tekerler, zorunlu ekipmanlar, gürültü kirliliği kontrolü gibi denetimlerdir. Bu denetimler araç muayenesi yönetmeliği tarafından yapılmaktadır.
Birçok kişi aracı, frenlerinin standart değerlere uymadığından muayeneyi geçemiyor. Fıskiye veya kalorifer arızası ile ön cam çatlağı gibi önemsiz görülen bazı eksiklikler nedeniyle araçlar ağır kusurlu görülüp vize alamıyor.
LED far ampulü takılmış araçlar, yalnızca far yön hatası (hafif kusur) alarak muayeneden geçebilir. Muayene sonucunda hafif kusur olması muayenenin onaylanması ve etiket verilmesi için engel değildir.
Far hüzme ayarı düzgün olduğu sürece beyaz led farlar muayeneden geçer. Hatta xenon bile geçer, ancak merceksiz xenon farların hüzme ayarını yapmak imkansıza yakın olduğu için pratikte geçmez.
Araç muayeneye giderken sorun yaratabilir. Gündüz farları yanmıyor diye ağır kusur verebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri