Tadı ve görünüşüyle uskumruya da benzemektedir. Ülkemizde bolca bulunan kolyos balığı göçmen bir balık çeşididir. Kolyos balığı ülkemizde çiroz balığı olarak da adlandırılmaktadır. Besin değeri yüksek yağ oranı düşük olan kolyos sağlık açısından da pek çok fayda sağlamaktadır.
Kolyoz balığı, Kolyoz balığı, genellikle 25 - 35 cm. büyüklüğünde olan, 40 cm kadar büyüyebilen bir balık türüdür. Bu balıklar, sürüler halinde yaşarlar. Kolyoz balığı, Marmara bölgesinin yerli balığıdır. Eskiden Karadeniz ve Ege denizi arasında büyük göçler yapan bu balıkların, eti ise bol ve çok lezzetlidir.
Baştan söyleyeyim, kolyoz balığında muazzam kılçık var. Bazı balıkların kılçığı canınızı sıkmaz, mesela hamsiyi bütün yiyenlere çok rastladım ama kolyozun kılçığı hem çok büyük, hemde çok sert.
Denizden çıktıktan 4 saat sonra pişirilmeye hazır hale gelen kolyoz balığı derin bir kap içerisinde maden suyu ile marine edilmelidir. Lezzetli bir kolyoz için bu marine işlemini uygulamalısınız. Kılçıkları çıkarılan ve marine edilen balığınızı, una batırarak kızgın yağda pişirip lezzetine varabilirsiniz.
Kılçıkları temizlendikten sonra balık, maden suyu dolu geniş bir kapta marine edilmelidir. Bu işlemin ardından balıklar una bulanarak kızgın yağda pişirilmeye bırakılır. Tadı yavan olan bu balığın, kızartılarak ya da tuzlama şeklinde yenilmesi alınan lezzeti artıracaktır. Kolyoz balığı ızgara olarak da tüketilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç, ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
Uskumrunun gözleri ufak olur, kolyozunsa daha büyükçedir. Uskumrunun rengi deniz mavisidir, kolyozunki yeşile kaçar. Uskumru canlıyken derisinde altın ve gümüş renkli parıltılar görülür; bir de sırtının tam ortasında, başından kuyruğuna kadar uzanan siyah bir çizgi bulunur. Kolyoz daha yuvarlak, uskumru daha yassıdır.
Pelajik(yüzey) balıkları: Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, kolyoz, lüfer, somon, palamut, sardalye pelajik balıklardır. Demersal (dip) balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
Derin bir kabın içerisinde maden suyu ile marine edilmesi gerekir. Kılçıkları çıkarıldıktan sonra balık önlü arkalı bir şekilde una batırılmalı ve kızgın yağda kızartılmalıdır. Kızartma ve tuzlama yöntemi en çok tercih edilenler arasındadır. Izgarada pişirecekseniz, tuz ve karabiber ile marine etmeniz gerekir.
Kolyoz veya Kolyos (Scomber japonicus), uskumrugiller (Scombridae) familyasından bir balık türü.
Küçük balıklar, yavrular ve planktonlarla beslenir. Maksimum uzunluk 50 cm dir. Karadeniz'de ise bu 35 cm dir. Ortalama uzunluğu 15-30 cm arasındadır.
En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalananlara ise Lipari denir.
Patates dilimlerinin üzerine balıkları ve soğanları yerleştirerek sosu her tarafına gelecek şekilde kaşık yardımıyla döküyoruz. 180 derece fırında 20-25 dakika üzeri kızarana kadar kontrollü bir şekilde pişiriyoruz. Zahmetsiz, kokusuz ve harika sosunun verdiği lezzetle birlikte uskumru tadında nefis bir balık.
Kolyoz: Uskumru balığına çok benzediği için sıklıkla karıştırılan kolyoz balığı, sürü halinde Marmara ve Ege sularında yaşar. Kolyoz balığının en leziz dönemi Temmuz, Ağustos aylarıdır. Ancak balık tutkunları ocak ayında kolyozun en yağlı olduğu dönemi de önerir.
Uskumruya çok benzeyen bu balık uskumru ile beraber sürüler halinde göç eder. Ayrıca Marmara ve Ege Denizi'nde yerli türleri de bulunur.
İstavrit balığı küçük, kılçıklı ve yağsız bir balıktır. Bu nedenle genellikle tavada kızartılarak tüketildiği görülür.
İstavrit balığı ne kadar büyür? Büyüğüne ve küçüğüne ne denir? İstavritler, ortalama 10-15 cm uzunluğa sahip olabilirler. 10 cm'den küçük olan yavru istavrite “Kıraça”, 20 cm'e kadar olanlara “İstavrit“, 20 cm'den büyük istavrite ise “Eşek İstavriti” denilmektedir.
KOLYOZ BALIĞI IZGARASI TARİFİ:
Kılçıklarından ayrılan kolyoz balığını soda ile marine edin. Bu işlemi derin bir kabın içine balıkları ve sodaya koyarak yapabilirsiniz. Una batırın ve kızgın yağda pişmeye bırakın. Piştikten sonra tabağınıza alın.
Civa miktarının İzmit Körfezinde yakalanan balıklarda yüksek olduğu ve Kolyos'da Ulus- lararası tolerans limitini aştığı görülmüştür. Karadenizde yakalanan balık türlerindeki civa miktarlarının ise çok az olduğu saptanmıştır.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Barbunya, dil balığı gibi dip balıklarının; sardalya, hamsi gibi orta su balıklarına göre daha fazla metal içerdiğini tüm analizlerde görüyoruz. Avcı balıklar da örneğin lüfer gibi balıklar, beslendiği balık grubuna göre daha fazla metal içeriyor.
Uskumru eti yenen ve oldukça lezzetli bir balık türüdür. Çok lezzetli ve yüksek yağ içeriğine sahip olan uskumru balığı, en taze hali ile sonbaharın başlangıcında ile birlikte kış mevsiminde rahatlıkla tüketilebilir. Özellikle kış aylarında uskumru balığı, daha da lezzetli bir hale gelir.
Besin değeri açısından da zengin olan uskumru balığı pek çok protein ve vitamin içerir. İlk akla gelen uskumru Omega 3 açısından zengindir bilgisi olsa da uskumru sadece Omega 3 açısından değil; A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından da zengindir.
Büyüklüğü ortalama 30–35 cm'dir, maksimum 50 cm olur. Ortalama ağırlığı 200-500 gram civarındadır. Kuzey Amerika sahilerinde, Kuzey Denizi, Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz'de yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri