Bir deniz canlısı olan kalamar balığı, oval bir bedene sahiptir. Manto ve kolları ile hareket eder. Kalamar balığının gözleri, kafası ile bedeninin tam ortasında yer alır. 8 adet kola ve 2 adet de dokungaca sahiptir. Üçgen biçiminde olan yüzgeçleri, su içerisinde yüzebilmesini sağlar.
Yumuşakçalar sınıfına dahil olan kalamar balık sofraları hazırlanırken masada bulunması hayal edilen bir besindir. Sıra dışı bir deniz canlısı olan kalamarın birçok ilginç özelliği vardır. Kalamar çeşitleri yaklaşık 300 tane farklı türden oluşmaktadır. Bu sebeple de ahtapot veya mürekkep balığı ile sıkça karıştırılır.
Kalamar balığı uzun ömürlü olmayan etçil bir balık türü olarak belirtilmektedir. Bu balıklar su içerisinde oldukça hızlı bir şekilde yüzmektedirler. Kalamar balığı herhangi bir tehlike ile karşılaştığında renk değiştirme özelliğine sahip olmaktadır.
Kolesterole iyi gelen kalamar kalp ve damar dostudur. Kalp rahatsızlıklarını önlemede önemli rol oynayan kalamar, kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini de engelliyor. Kalamar kas ve kemik sağlığına katkıda bulunuyor. İçeriğindeki yüksek oranda protein sayesinde kasların hızlı gelişimine yardımcı oluyor.
Kalamar büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balıktır.
İlgili 15 soru bulundu
Şâfiî mezhebinde ise aslen suda yaşadığı hâlde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).
Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.
Kalamar, özellikle Ekim ile Ocak ayları arasında tutuluyor. Ekim'de ortalama 150-250 gr büyüklükte gelen kalamarlar bu ay yarım kiloya kadar çıkıyor. Ekim öncesi üreme mevsimi olduğundan pek ortalıkta görünmüyorlar. Ocak sonrası da güneye doğru harekete geçiyorlar.
Kalamar yaklaşık 300 farklı türü barındıran Teuthida takımında ve kafadanbacaklılar (Cephalopoda) sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır. Kalamar, diğer kafadanbacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır.
Özellikle, mevsimine uygun, yüzeyde yüzen, küçük balıklar gebelikte çok yararlıdır. Karides, somon balığı ve kalamarı temiz yapıldığına emin olduğunuz bir yerde veya evde hazırladığınızda tüketebilirsiniz.
Kalamar yedim ben tip ve kıvamı soğan halkası tadı da normal balık gibi. Allah'u teala c.c.'nun yarattığı doğa harikası balığa sümük demek nasıl bir hayal gücünün ürünüdür anlamıyorum.
Marine ve dinlenme aşaması tamamlanan kalamarı, tercihe göre una bulayarak, derin bir tavada bol ve kızgın yağ ile pişirmek leziz sonuçlar verir. Kalamarı kızartma aşamasında eğer çok az yağ kullanırsanız, kalamarın tamamı pişmeyebilir.
Kalamar avı Karadeniz Bölgesi hariç ülkemizin bütün sularında yapılabilen bir av türüdür. Ticari olarak oldukça değerli bir tür olan kalamar; trança , akya, mercan, sinarit gibi pek çok balığın avlanmasında yem olarak kullanıldığı için balıkçılık yönünden de oldukça değerli bir türdür.
Ahtapot, kalamar ve mürekkepbalığı "yumuşakçaların üç kardeşi" olarak adlandırılır Birçok kişi bu üç kardeşin arasındaki farklılıkları söyleyemez; aslında kural biliyorsanız, onları kolayca ayırt edebilirsiniz. Ahtapotların sekiz bacağı vardır, ancak kalamar ve kesme balıkların on bacağı vardır.
Kabuksuzlar sınıfına giren balıklar; Deniz Balıkları ve Tatlı Su Balıkları olmak üzere 2 gruba ayrılır. Diğer kabuksuzlar da; Yumuşakçalar olarak Ahtapot, Sübye, Kalamar; Kabuklulular olarak İstakoz, Midye, Böcek ve Karides olarak sınıflandırılır.
Kalamarın içeriğindeki vitamin ve mineraller
Kalorisi en düşük deniz ürünü olan kalamarın içeriğindeki besin değerleri: protein, su, çok az oranda yağ, fosfor, magnezyum ve kalsiyumdur. Kalamar; B2, B3 ve B12 vitaminleri yönünden de oldukça zengindir.
Bakın nelerde oldukça yüksek dozlarda omega-3 var; -Her türlü balık, özellikle de hamsi, sardalya, somon -Kalamar vb deniz ürünleri -Deniz börülcesi ve yosun türleri -Yumurta sarısı -Ceviz, Pekan cevizi -Hindistan cevizi -Fındık, fıstık, badem, antepfıstığı, kabak çekirdeği -Kuru fasulye, barbunya, soya fasulyesi -Chia ...
taze kalamar parlak ve pürüzsüz görünmeli üstünde de halen biraz deniz kokusu olmalıdır. donuk veya büzüşük duruyorsa ya da çok balık kokuyorsa, taze değildir ve bu kalamar alınmamalıdır.
Kalamar bacaklarını tuz ve şeker ve karbonat ile ovup, limon suyu ilave ederek bu sosun içerisinde 1 saat bekletin. Zeytinyağı, kimyon, karabiber ve ince doğranmış sarımsak ile karışım hazırlayın. Kalamar bacaklarını ince çöp şişlere geçirin ve kimyonlu yağ karışımına iyice bulayın. Izgarada 5-6 dakika pişirin.
Deniz ürünleri mezeleri içinde de en popüler olanlarından biri kalamar tabağıdır. Kalamarla özellikle tarator sos ile enfes bir uyum yakalar. Balık olarak görülse de aslında kalamar bir deniz canlısıdır. Ülkemizde en çok Akdeniz'den kalamar çıkarılır.
Kalamar Karadeniz haricinde Marmara, Ege ve Akdeniz'in hemen hemen tüm bölgelerinde bulunur.
Genelde kalamarlar 100gr ile 4kg arasında olmaktadır. Bu nedenle maksimum 6kg çekerli, hafif, avlandığınız doğaya uygun renklere sahip mavi, yeşil veya şeffaf misinilar etkili olacaktır. Uca doğru yavaşça incelen hafif veya orta aksiyona sahip bir kamış yumuşak etli kalamarı rahatlıkla çekmenize olanak verecektir.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen "deniz hayvanları" ifadesi ile balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyecek midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir.
Ancak, hem karada hem de denizde yaşayan kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan, timsah gibi hayvanların yenmesini şafi mezhebi hukukçuları yasak kabul ederler. Hanbelîler ise timsah, kurbağa ve yılanın dışında tüm deniz ürünlerinin tüketilmesine izin vermişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri