Eğer kombinizin suyu, 2-3 ayda bir eksiliyorsa bu normal bir durum olup, arıza belirtisi değildir. Kombi suyu eksildiğinde altındaki vanayı açarak bar seviyesini tekrar eski haline getirebilirsiniz. Kombi basıncı 1 bar değerinin altına indiğinde bar seviyesi 1.5 olana kadar su takviyesi yapmalısınız.
Kalorifer tesisatında su kaçağı olması kombi su basıncının düşmesi anlamına gelir. Bununla birlikte peteklerin hava yapması da kombi su basıncının düşmesine neden olur. Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez.
Kombi Su Basıncı 2-3 Ayda Bir Düşüyorsa
Birkaç ayda bir kombinin su eksiltmesi normal bir durumdur. Tabi bu değişim 0.5 bar gibi bir değerdeyse normaldir. Bu durumda kombi altında bulunan ufak bir vana ile kombiye tekrar su takviyesi yapılabilir.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
İlgili 27 soru bulundu
Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir. Bu durumda basınç arttırmak için kombiye su verilmesi gerekir.
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur.
Genel anlamda söylenirse kombinin alt bölümüne baktığınızda siyah veya mavi bir başlık olan dönebilen bir vana, gördüğünüz de evet o vana, doldurma musluğu veya doldurma vanası olarak bilinen parçadır. kombi doldurma musluğu saatin ters yönünden açılır.
Kombim Neden Su Eksiltiyor? Kombi iki sebepten dolayı su eksiltmeye başlar. Birincisi kombinin denge kabındaki hava bitmiştir. İkincisi ise kalorifer tesisat borularında gözle görülmeyen çok ufak bir kaçak meydana gelmiştir.
Kombi, tesisat içerisinde biriken su bittikten sonra çalışmayacaktır. Kombinin içerisinde bulunan bu suyun tükenmesinin ardından cihazda su basınç hatası göstergesi meydana gelmektedir. Bu su basınç hatasının görülmesine rağmen cihazı çalıştırmaya devam etmek cihazın kuru yanma problemi yaşamasına neden olmaktadır.
Kombi Tesisatındaki Kaçağı Anlamak
Normal tesisata sahip olan bir kombinin sabit basınç aralığı 1.5 ile 2 bar arasında olması gerekmektedir. Eğer bu basınç sürekli olarak değişiyor ya da durmadan düşüyorsa bu kombi tesisatında bir kaçak olduğunun en net göstergesidir.
Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Normalde sizin yüksek basınç şikayetiniz olsa bile kombi su basıncı çok yüksek olduğunda kombideki emniyet vanası açar ve fazla basınçlı suyu dışarıya tahliye eder.
Eğer genleşme tankında arıza varsa sistem içindeki suyun hacmi artar ve cihazın alt kısmından su akıtmaya başlar. Özellikle kış aylarında kombi altından su akıtıyorsa genleşme tankı arızasındandır.
Kombi su basıncının düşmesi durumunda kombiye herhangi bir zarar gelip gelmeyeceği konusu en çok merak edilen konulardan biri. Eğer kombinizin su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ya da kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez. Çünkü sistem yazılımında birtakım güvenlik önlemleri bulunur.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Kombinin su akıtması tehlikeli mi? Su akıtan kombiler başlangıçta küçük problem gibi gözükse de önem verilmesi gerekir. Eğer su boruların bulunduğu bölümünden altında geliyorsa mutlaka usta çağırmanız gerekir.
Arızanın kombi su eksiltmesi ya da kombi genleşme tankı ile alakalı olup olmadığı kesin olarak tespit edilmeli ve arızanın derhal giderilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda sular kesilince kombi bar seviyesi kombi kullanım sırasında su alamadığı için bar seviyesi düşebilir.
Bu durum normaldir. Demirdöküm kombiler kullanıma bağlı basıncı düşürebilmekte ya da su eksiltebilmektedir. Bu durum eğer ayda bir kez yaşanıyor ise veya daha uzun sürede bir yaşanıyor ise Demirdöküm kombiye su basarak kullanmaya devam edebilirsiniz.
Kombi su basıncı günde birkaç kez düşüyor ise sorun kombide ya da tesisatınızdadır. Kombide ya da peteklerde su kaçağı var ise kombideki suyun azalması da olağandır. Kombide su akıntısı var ise akıntıya neden olan parça ya da parçalar tespit edilir ve müdahale ona göre yapılır.
Doldurma Musluğu Arızası Nasıl Anlaşılır
Kombi basıncı yükselir Kombinizdeki bar göstergesi sürekli arttığında yani basınç yükselme durumları olduğunda genelde doldurma musluğu arızası karşımıza çıkar.
Doldurma musluğunu açık bırakmak hiçbir zaman hiçbir kombi arızası için çözüm yolu değildir. Doldurma musluğu kombiye suyun basılmasını sağlar ve açık kalırsa kombi tesisatındaki su giderek yükselir. 2.5 ya da 3 barı geçmesi halinde ise kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar.
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Kalorifer tesisatında hava var ise kombi içerisindeki otomatik hava alma purjör ü devreye girer ve havayı atar böylece kombi basıncı düşer kombi basıncını 1,5 bar a ayarlayarak yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Örneğin; sıcak su kullanımında ya da petek sistemi açık olduğunda kombi su basıncı yükselebilir. Ufak tefek olan yükselmeler normaldir. Basınç değeri 1,5 bardan birkaç gün veya haftada 2 bara kadar yükseliyorsa normal bir durumdur.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri