Yasal takip öncesindeki 90 günlük süreçte borca faiz işler mi? Evet. Bu süreçte gecikilen tutara temerrüt faizi işletilebilir. Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemez.
Yasalara göre borcunu 90 gün boyunca yani 3 ödeme ayı boyunca aksatan kişiler hakkında yasal takip başlatabilir. Yasal takip süreci başladıktan sonra borç ödeme süreci ile ilgili muhattabınız banka değil bankanın borcunuzu tahsil etmesi için görevlendirdiği avukat/avukat kuruluşu olmaktadır.
Aynı zamanda yasal takibe ek olarak, ödenmeyen süre için banka tarafından ana para üzerinden belirli bir oranda faiz uygulanır. Bununla birlikte 90 günlük sürenin aşılması ve borcun ödenmemesi durumunda banka müşterilerin maaşının belirli bir kısmına ya da konut ve kişisel eşyalarına haciz getirebilir.
Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği'nin 18'inci maddesi, kredi borcu yasal takip sürecine dair esaslar içerir. Bu maddeye göre birbirini takip eden iki taksidin ödenmemesi hâlinde bankanın tüketiciye 30 gün zaman tanıma ve borcun tamamını talep etme hakkı bulunur.
Toplam 90 gün süre içinde kredi taksitlerinin ödenmesi gerekir. Takip eden 3. taksit tarihinin ardından haciz işlemleri başlatılarak, borçludan kredi kalan tutarı alınır.
İlgili 27 soru bulundu
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Ekstre erteleme ile kredi kartı son dönem ekstre borcunun, en az asgari tutarının ödenmesi sonrasında kalan ertelenebilir borç tutarını işlem tarihinden itibaren aylık %3,66 faiz oranı üzerinden 3 aya kadar erteleyebilir; 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
Bir takvim yılı içinde kredi kartı borcunun asgari tutarı üç kez ödenmezse kredi kartı nakit avans çekimine kapatılır. Üç dönem üst üste borç ödenmediğinde kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır.
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
Ertelemeli kredilerin vade ötelemesi, bankadan bankaya değişmekle birlikte genellikle 3 ay erteleme seçeneği yaygın olarak sunulur. Banka müşterisi, ödeme potansiyeline göre kendisine sunulan vade seçeneklerinden birisini seçer. Banka müşterisinin seçeceği herhangi bir günde kredi ödemesinin ilk taksidi ödenir.
Üst üste iki kredisi taksit ödemesi yapılmaması durumunda, ilgili yönetmelik uyarınca bankanın tüketiciye ödemelerin yapılması için 30 gün süresi olduğunu ihtarname ile bildirmesi gerekiyor. Bunun dışında banka birinci taksit ödemesinin gecikmesi durumunda bile ihtarname gönderebilir.
Kullanılmayan banka hesaplarının faal dışı olarak etiketlenmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre 10 yıldır. 10 yılın ardından bankalar hesaplarla ilgili işlem başlatırlar.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Kara listeye giren kişilerin ödenmeyen borçlarını ödeyip borçsuz olduklarına dair evrakları bankalara teslim ettikten sonra 5 yıl boyunca kara listede kalmaları söz konusudur.
Borçlu borcu taksitlendirebilir mi ? İİK 111 maddesi borcun taksitlendirmesini düzenler. Borçlunun borcu taksitlendirmek için icra müdürlüğüne talepte bulunması mümkündür. Borçluların tamamı ödeme vaadi ile taksit istemekte ancak taksit geldiğinde sürekli ertelemektedir.
Mevcut kredi, kredi kartı, çek ya da senet ödemelerinizin üst üste yapılmaması durumunda isminiz Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu tamamen ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamen ödedikten sonra da 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur.
Eve haciz gelir mi? Kişi herhangi bir kuruma ya da bir bankaya borçlu olarak kalmışsa ve bu borcunu ödememişse evine ya da maaşına haciz gelir. Belirli bir süre içerisinde borç ödenmediği takdirde ilk olarak maaşa haciz işlemi uygulanır.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz kredi ödemelerinden herhangi birinin son ödeme tarihi bir gün geciktirilse bile kredi notuna “geç ödeme” olarak yansır. Kredi notunda bir geç ödeme ise kredi notunu 200 puana kadar düşürebilir. Ayrıca bankaların son ödeme günü mesai bitiminde değil, saat 24'te (gece 12'de) sona erer.
Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır. Bununla birlikte İcra İflas Hukukunda düzenlenen icra takibi yoluyla da alacağınızı talep edebilirsiniz. Bunun için illaki elinizde bir belgenin bulunması gerekmez.
DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLERİN BORÇLARI SİLİNECEK Mİ? Depremde hayatını kaybeden vatandaşların kredi borcuna ilişkin aldıkları kararı açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kamu bankalarımız, depremde vefat eden vatandaşlarımızın kredi borçlarını siliyor." dedi.
Türkiye Bankalar Birliği'nden yapılan açıklamaya göre depremden etkilenen müşterilerin talepleri halinde banka borçlarının 6 ay sonraya kadar ötelenmesine karar verildi.
Kredi yapılandırma işlemi yalnızca kredi kullandığınız banka üzerinden yapılır. Bu işlemde mevcut kredi borcunuz kapatılır ve güncel faiz oranıyla kalan borcunuz kadar yeniden kredi verilir. Borç kapatma kredisi ise farklı bankalardaki bireysel ihtiyaç kredilerinizi tek bir çatı altında birleştirmenizi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri