Kombi bakımı yapılmadığı veya teknik servisler tarafından yapılması gereken kontroller ihmal edildiği için kombi bozulmuşsa; oluşacak masraf kiracı tarafından karşılanmalıdır. Kombi kullanıcı hatasından dolayı bozulmuşsa masraflar yine kiracı tarafından ödenmelidir.
Maddesi gereğince kiralanan yerin temizlik ve bakım giderleri kiracı tarafından ödenir. Bu nedenle demirbaşların temizliği bakımı da kiracıya aittir. Buna göre kombinin bakımı da kiracıya aittir. Parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder.
parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder. bununla birlikte, eğer kombinin periyodik bakımları kiracı tarafından yaptırılmıyorsa çıkacak arızanın masrafları da yine kiracıya ait olacaktır.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
İlgili 41 soru bulundu
Kiralık Evde Kiracıya Ait Olan Masraflar Nelerdir? Evin demirbaşları dışındaki masraflar kiracıya aittir. Evde musluk bozulursa ya da kiracının kullandığı demirbaş dışındaki eşyalarda tüm giderler kiracıya aittir. Kiracının evi boyatması da bu nedenle kiracıya aittir.
Yapılacak ödemeler hasar tespit verileri üzerinden alınan "ikametgah verisi"dikkate alınarak mülkiyeti kendisine ait olmayan yapılarda ikamet eden kişilere de yapılmakta olup bu konuda kiracı vatandaşlarımız hak kazandıkları destek ödemelerini ev sahiplerine ödemeyeceklerdir."
Bu nedenle kombi bakım masrafları genelde ev sahipleri tarafından karşılanıyor. Tabii istisnalar da var. Mesela kombide kullanım hatasından arıza oluşması gibi. Veya kira sözleşmesinde bakım masraflarını ilgilendiren özel maddeler bulunması durumunda, bu masrafı kiracının karşılaması da söz konusu olabiliyor.
Konut sigortası asistans hizmetleri arasında yer alan kombi bakım ve arıza tamiri hizmetinden yararlanılabilmesi için elektronik ev eşyalarının da poliçeye dahil edilmesi gerekir eğer bu eşyalar poliçede yoksa sigorta şirketi, konut sigortası kapsamında kombi arızasını karşılamaz.
Binalardaki ortak kullanım alanlarıyla ilgili bakım-onarım giderleri de mülk sahibine aittir. Örneğin dış cephe boya badanası, mantolama, asansör bakım masrafları, bina tesisatında onarım, tadilat gibi masrafları mülk sahibi öder. Ancak mülk sahibi bu borcunu ödemezse kiracının kapısı çalınabilir.
Kiracılık hukuku kapsamında Borçlar Kanununa göre demirbaşların iyi tutma halinde ki masrafları kiracıya ait olmaktadır. Parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masraflar ise ev sahibine ait olmaktadır. Bu durumda kombi bakımı elbette ki kiracıya aittir diyebiliriz.
Yeni Ev Sahibi ile Mevcut Kira Sözleşmesinin Durumu. Genel kanının aksine kiracının oturmakta olduğu ev 3.bir kişiye satıldığında kira sözleşmesi son bulmamaktadır. Türk Borçlar Kanunu'nun 310.madde hükmüne göre kiralanan taşınmaz el değiştirdiğinde yeni malik, sözleşmede eski maliğin yerine geçecektir.
Kombi servis ücretleri, 2023 yılında Doğru Tamir'in belirlediği fiyat 250 TL'dir.
Kombi bakımı yapılmadığı veya teknik servisler tarafından yapılması gereken kontroller ihmal edildiği için kombi bozulmuşsa; oluşacak masraf kiracı tarafından karşılanmalıdır. Kombi kullanıcı hatasından dolayı bozulmuşsa masraflar yine kiracı tarafından ödenmelidir.
Kodlama ve teknolojik sistemlere sahip olarak kombiler günümüzde ön plana çıkıyor. Beyninde birçok farklı yapı olması ile beraber değişik sebeplerden dolayı kombiler arıza yapabilmektedir. Böyle durumlarda ise kombinin sıfırlanması gerekir. O yüzden kombi resetleme tuşu kullanmak suretiyle kapatılıp yeniden açılır.
Kiralama gerçekleştirilen ev içerisinde bulunan eşyalar evin demirbaşları kabul edilir. Bunlar taşınmaz olarak da bilinmektedir. Bir evde taşınması mümkün olmayan fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo ve petek gibi sökülüp götürülmesi mümkün olmayan ürünlere evin demirbaşları denir.
Konut sigortası evinizi deprem, su baskını, yangın gibi doğal afetlere veya hırsızlık gibi yapay afetlere karşı koruyan bir sigorta çeşididir.
Üzerindeki ışıklar yanmıyorsa kombinizin yanındaki duvarda yer alan ve üzerinde mandala benzeyen bir düğme olan kutu, sigorta kutusudur. Sigorta kutusunun üzerindeki mandala benzeyen düğmeyi açık konuma getirdiğinizde kombiye elektrik gelmeye başlayacaktır.
Kombi üreticileri, bakım işlemlerinin yılda ortalama bir kez yapılmasını öneriyor. Kombi modellerine bakım yaptırmak için en ideal zaman ise sonbahar ayı olarak öne çıkıyor. Yaz boyunca sıcak su kullanımı haricinde kapalı kalan kombilerde, bu süreçte çeşitli tıkanmalar ve teknik arızalar meydana gelebiliyor.
Bakımı yapılmamış kombiler beklenmedik kazalara davetiye çıkarabileceğinden, güvenlik açısından da kombi bakımı hayati öneme sahiptir. Bir cihazın düzenli olarak kontrol edilmesi, karbonmonoksit sızıntıları gibi olası tehlikeli arızaların tespit edilmesini mümkün kılacaktır.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Kira sözleşmelerine ve hukukumuza göre kira bedeline yapılacak zamlar TÜFE oranının on iki ayın ortalamasına göre yapılmakta idi. Yeni dönemde ise bir yıllık süre ile TÜFE oranına bakılmaksızın azami yüzde yirmi beş zam yapılabilecek.
*Kira hukuku uzmanı avukat Olcay Göçüm'e göre, beş yıllık süre dolmadan yeni ev sahibi, satın aldığı evde oturan mevcut kiracıdan, kanun gereği TÜFE oranında artış dışında kira artışı isteyemez. Ek zam yapılmadığı ve talep edilen yüksek kira ödenmediği için de evde oturan kiracının tahliyesi talep edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri