Genleşme tankının bakımı periyodik olarak yapılmalıdır. Eğer genleşme tankında arıza varsa sistem içindeki suyun hacmi artar ve cihazın alt kısmından su akıtmaya başlar. Özellikle kış aylarında kombi altından su akıtıyorsa genleşme tankı arızasındandır.
Sıcaklığın artması ile genleşen su kontrol altına alınmaz ise borularda, kazanda ve ısıtma sisteminde sızıntılara neden olur. En zayıf noktadan patlak veren bu sızıntılar ısıtma sisteminden verim almamanıza ve sistemin arızalanmasına yol açar.
Kombi peteklerinizi tam ısıtamaz devirdaimi. sağlayamaz basınç göstergenizde oynamalar olur. kombiniz alt ventilden su sızdırmaya başlayabilir.
Genleşme tankının sorunlarında havası eksik ise hava basımı yapılarak sorun çözümlenebilir. Onun dışında membranı delik ise ya da tank delindi ise mutlaka yenisi ile değişimi yapılmaktadır. Genleşme tankının tamiri olmamaktadır.
Kazanlara bağlanan genleşme tankı basıncı tesisat basıncına uygun ayarlanmalıdır. İlgili yasa gereği cihazınızın kullanım ömrü 10 (On) yıldır.
İlgili 22 soru bulundu
Genleşme Tankı Neden Arızalanır
Zaman içerisinde mebranda meydana gelen yıpranmalara bağlı olarak yırtılma, delinme, hava kaçışı, havanın bitmesi ya da azalması gibi sorunlar nedeni ile arızalar oluşmaktadır. Genleşme tankı arızası sebebi ile kombi bar seviyesi sürekli olarak artış ve azalış göstermektedir.
Su ısınıp genleştiğinde fazla su tanka dolar ve membranın diğer tarafındaki gaz basıncı yükselir. Sistem soğuduğunda ise su hacmi düşer ve büzülen su tanktan boşalır. Tanktaki gaz basıncı düşer.
Kombilerin tankları normal bir tanktır. 60 lt den başlıyor. Yalnız bunun %2 sini baz alın. Kullanım esnasında su takviyesi yaptığı için 60lt tankta 60lt aynı sıcaklıkta su alamazsınız. Ne kadar bilirsen bil, anlattıkların karşındakinin anlayabildiği kadardır.
Genleşme tanklarına üretim sırasında 4 bar civarında hava basılır ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir.
Kombi su damlatıyor, basınç artıyor, su damla şeklinde 3 bar emniyet valfinden dışarıya geliyor. Bunun sebebi kombinin kaynayan sıcak suyu genleşme tankı yardımı ile baskılayamadığı için su akıtır.
Genleşme kabı arıza yaptığı zaman araç su eksiltmeye başlar. Araç su eksiltmeye, motor çalıştığı andan itibaren başlıyorsa kesinlikle yedek su deposu kapağı arızalanmıştır. Bu durumda motorda meydana gelen su sızıntısı aracın altına doğru olacaktır. Aracın altına bakarak su olup olmadığı anlaşılmalıdır.
Kombilerde kombi içerisindeki suyu dengeleyen genleşme tankıdır. Tank içerisinde azot gazı yetersiz olduğunda bar göstergesinde yükselme olur ve cihaz su akıtır. Su basıncındaki azalma kombinin arızaya geçmesine sebep olabilir.
Yeteri kadar su alan kombilerde ısınarak genleşen sudan dolayı artan hacmi dengelemek için genleşme tankları kullanılmaktadır. Kombilerde “besi suyu” dediğimiz çeşmeden gelen suyun sıcaklığı +10 0C'dir. Kombi içerisinde bulunan mevcut suyun sıcaklığı ise +80 0C'dir.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Kombi Basınç Yükselmesi Tehlikeli Midir? Kombi basıncını gösteren basınç göstergesi 3 bar seviyesine çıktığında kombiler genellikle su sızdırmaya başlar. Bu durumda emniyet ventilinden sızan su, emniyet ventilinde bir arıza olduğu anlamına değil; kombi basıncının yüksek olduğu anlamına gelir.
Ayarı yapmak için tesisata su girişini kesin ve basıncın ayarlamak istediğiniz değere kadar düşmesini bekleyin. Basıncı hidrofor üzerindeki manometreden okuyabilirsiniz. Örneğin 3 Barda devreye girmesini istiyorsunuz. Bir musluğu açıp basınç 3 Bara düşene dek bekleyin. 3 Bara indiğinde ise musluğu kapattırın.
Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Normalde sizin yüksek basınç şikayetiniz olsa bile kombi su basıncı çok yüksek olduğunda kombideki emniyet vanası açar ve fazla basınçlı suyu dışarıya tahliye eder.
* Tankların ön basınç değeri 1,5 ila 4 bar arasındadır. Kullanım yerine göre ayarlanmalıdır. * Elektrostatik Toz Boya Kaplamalı çelik gövde. * 100 Litre ve üstü modellerde Manometre bulunmaktadır.
Mebranın içi hava ile doludur. Genellikle genleşme tankı içindeki havanın basıncı 1 bar seviyesindedir. Genleşme tankı kombi içinde ısınan suyun genleşmesi ile oluşan fazla suyu depolar. Genleşme tankının bakımı periyodik olarak yapılmalıdır.
Gereksiz su tahliyesi nedeniyle genleşme kabı su eksiltiyor konumuna gelir. Motor soğutma suyu basınç nedeniyle seviye bidonu dışarısına taşar. Su haznesinin altında yer alan ya da çevresinde bulunan metal parçalar ve elektronik aksamlar arızalanabilir. Metal parçalara temas eden su korozyona neden olabilir.
Kombi suyu çabuk bitiyor ise tesisat ile ilgili bir sızıntı söz konusu var demektir. Eğer parke ve duvarlarınızda 1 metreyi geçmeyecek şekilde pullanma ve dökülmeler var ise artık tesisatınızda bir kaçak olduğunu kabullenmelisiniz.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri