Kombi basıncının 1.5 bardan 2 bara kadar yükselmesi bir arıza durumu değildir. Kombiler, kaloriferler açıldığı zaman yanı kış moduna geçildiğinde içinde bulunan suyu kaynatır ve su kaynadıkça çoğalır. Dolayısıyla da basınç değerinde ufak tefek yükselmeler olabilir.
Basınç yükselmediği halde kombi yine de su akıtıyorsa, yüksek ihtimal tesisat bağlantıları sıvı akışına neden olur. Doldurma musluğu kapalı olmasına rağmen neden su basıncı yükseliyor? Eğer kombinin doldurma musluğu tamamen kapalıysa ve halen daha su basıncı yükseliyorsa, musluk bozulmuş olabilir.
Eğer su musluğunuz sağlam kombiniz çift eşanjörlü ise pilakalı eşanjör arızalarında delik olduğu zaman peteğe kendi kendine su alır. Şebeke den gelen su kaçırır eğer kombiniz tek eşanjörlü ise ana kazan daki eşanjör bu delik olduğu için kombi barını yükseltir.
Kombi Basınç Yükselmesi Tehlikeli Midir? Kombi basıncını gösteren basınç göstergesi 3 bar seviyesine çıktığında kombiler genellikle su sızdırmaya başlar. Bu durumda emniyet ventilinden sızan su, emniyet ventilinde bir arıza olduğu anlamına değil; kombi basıncının yüksek olduğu anlamına gelir.
Kombideki su basıncının ortalama 1.5 bar olması tavsiye edilmektedir. Eğer bu basınç 1 barın altına düşerse kaloriferlere yeterli miktarda su gitmez ve ısı azalır. Ancak bu basınç 1.5 barın çok üstünde olursa bu kez cihaz bu fazla basıncı tahliye etmek isteyecek ve bu sebeple su akıtacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Kombinin altında yer alan su basma vanası ile eğer gereğinden fazla su basıldıysa, petek vanasından su boşaltma işlemi gerçekleştirilmesi gerekir.
Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Normalde sizin yüksek basınç şikayetiniz olsa bile kombi su basıncı çok yüksek olduğunda kombideki emniyet vanası açar ve fazla basınçlı suyu dışarıya tahliye eder.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Kombinin genleşme tankı iki ana parçadan oluşur. Bir bölümünde hava diğer bölümünde ise su bulunmaktadır. Hava olan bölümde eğer hava eksilmişse su olan bölümden hava bölümüne su geçişi olur bu da basınçta yükselmeye neden olur.
Kombinizin su akıttığını fark ettiğinizde ilk yapmanız gereken akıntının olduğu noktanın doğru tespit edilmesi olarak öne çıkıyor. Kombi içerisinden su akışı varsa servisi aramanız gerekiyorken; suyun boru kısmından gelmesi halinde de tesisatçıyı çağırmanız gerekiyor.
Kombi basıncı 1 bar değerinin altına indiğinde bar seviyesi 1.5 olana kadar su takviyesi yapmalısınız. Zira kombide 1.5 ya da 2.0 bar gibi yeterli seviyede su bulunmadığında eşanjörün ısınması oldukça tehlikelidir. Çünkü suyun az olması kombinin devir daim yapamamasına neden olabilir.
Kombi su vanasını kullanarak kombi suyu boşaltma: Her kombinin genellikle iki adet filtresi, bir doldurma vanası, bir de boşaltma vanası bulunmaktadır. Kombi suyunu boşaltırken kombinin altında yer alan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirmeniz gerekir.
Kombi suyunu boşaltmak için banyoda bulunan kombi tahliye musluğunu kullanmalısınız. Eğer banyoda kombi su boşaltma vanası yok ise evin içinde bulunan peteklerin birinden suyu boşaltabilirsiniz.
Eca Kombi Su Akıtıyor Sorunun da Ne Yapılmalı? Doldurma musluğu açık kalmış ise kapatılmalıdır, Doldurma musluğu kapalı durumda ise herhangi bir müdahale edilmemelidir. Eca Kombi su akıtıyor ise kombide arızalı Mekaniksel parçalardan kaynaklıdır.
Doldurma Musluğu Arızası Nasıl Anlaşılır
Kombi basıncı yükselir Kombinizdeki bar göstergesi sürekli arttığında yani basınç yükselme durumları olduğunda genelde doldurma musluğu arızası karşımıza çıkar.
Kombi, tesisat içerisinde biriken su bittikten sonra çalışmayacaktır. Kombinin içerisinde bulunan bu suyun tükenmesinin ardından cihazda su basınç hatası göstergesi meydana gelmektedir. Bu su basınç hatasının görülmesine rağmen cihazı çalıştırmaya devam etmek cihazın kuru yanma problemi yaşamasına neden olmaktadır.
Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir. Kombi basıncının 1 barın altına düşmesi durumunda su doldurma musluğunu; 2 barın üstüne çıkması durumundaysa tahliye musluğunu açarak basıncın 1,5 bar seviyesine gelmesini sağlayın. Bu işlemler için detaylı bilgiyi ürününüzün kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz.
Kombinin ideal bir şekilde çalışması için kombi basıncının bir buçuk (1,5) bar seviyesinde olması gerekir. Bu seviye ise normal kabul edilir. Kombi basıncı gereğinden çok yükselirse yani 2,5 barın üstüne çıkarsa kombinin güvenlik sistemi devreye girer.
Kalorifer tesisatında hava var ise kombi içerisindeki otomatik hava alma purjör ü devreye girer ve havayı atar böylece kombi basıncı düşer kombi basıncını 1,5 bar a ayarlayarak yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Şebekeden gelen su basıncı 3 bara kadar yükseldiğinde fazla basınca neden olan su emniyet sistemi üzerinden dışarı atılmaktadır. Kurulum sırasında veya tesisatta kombi sistemine uygun olmayan ekipmanlar kullanılması durumunda kombilerde patlama ihtimali yükselir.
Kombiyi kapatın. Su akan yerin altına bir kap yerleştirin. Sola doğru çevirdiğinizde su akmaya başlayacak ve basınç düşecektir. Kombinizin altında ya da üzerinde su saatine benzeyen manometre de çubuk 1,5-2 arasında geldiğinde aynı vanayı sağa doğru çevirerek kapatın.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Eğer genleşme tankında arıza varsa sistem içindeki suyun hacmi artar ve cihazın alt kısmından su akıtmaya başlar. Özellikle kış aylarında kombi altından su akıtıyorsa genleşme tankı arızasındandır.
Kazanlara bağlanan genleşme tankı basıncı tesisat basıncına uygun ayarlanmalıdır. İlgili yasa gereği cihazınızın kullanım ömrü 10 (On) yıldır.
Genleşme kabı arıza yaptığı zaman araç su eksiltmeye başlar. Araç su eksiltmeye, motor çalıştığı andan itibaren başlıyorsa kesinlikle yedek su deposu kapağı arızalanmıştır. Bu durumda motorda meydana gelen su sızıntısı aracın altına doğru olacaktır. Aracın altına bakarak su olup olmadığı anlaşılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri