Oksijen Yanıcı mı, Yoksa Yanıcı Bir Madde mi? Oksijen ise yakıcı bir maddedir.
Hidrojen atomu yanıcı ve Oksijen atomu ise yakıcıdır.
Yangın ve patlama : Oksijen yanıcı değil yakıcı bir maddedir ve yanmayı hızlandırır.
Selam, Vücudumuz enerji üretmek için oksijeni kullanarak vücut içinde moleküler ölçekte bir yanma tepkimesi zaten gerçekleştirmektedir. Vücudumuzun bütün olarak alev almaması ise karbonun karakteristik asallığı ve oksijen atomlarının yüksek sıcaklıklar ve uygun koşullar oluşmadan tepkimeye girmemesi yüzündendir.
Renksiz, yakıcı ve kokusuzdur. Yanıcı özelliği olan ametal grubundaki gazlardandır. 100 mililitre suda 2,8 mililitre oksijen gazı çözünebilir. Hidrojen elementi ile birleştiğinde suyu meydana getirir.
İlgili 18 soru bulundu
Oksijen ise yakıcı bir maddedir.
Yakıcı gaz olmasından dolayı oksijen tüplerini parlayıcı ve yanıcı gazlar ile beraber depolamamalı , depolama için havadar yerler tercih edilmeli veya yapılmalı, yakınında sigara ve çıplak alev kullanımını yasaklamalı,berabe rinde kullanılacak bütün ekipmanlar yağdan arındırılmış olmalıdır bu işlem için Tri Klor Etilen ...
Oksijen ile ısı birleşirse; yanma olmaz. Yanıcı madde + Oksijen + Isı, üçü bir arada birleşirse; Yanma olur.
Oksijen tek başına yanmaz veya patlamaz. Oksijen konsantrasyonu yüksek ise ve ortamdaki gres yağı veya yağ ile temas haline kolayca geçebiliyorsa patlayabilir. Basınçlı kaplar içerisindeki sıkıştırılmış gazların, kabın darbe ve çarpmaya maruz kalması sonucunda patlama tehlikesi ortaya çıkar.
Su yanıcı bir madde değildir. Bu özelliği nedeniyle ateş söndürücü olarak kullanılır. Fakat suyun bileşimindeki oksijen yakıcı bir gazdır, hidrojen ise yanıcı bir gazdır.
Oksijen (O2) Gazının Terminolojisi
Oksijen, standart şartlar altında elementin iki atomu bağlanarak, diatomik yapıdaki O2 formülüne sahip dioksijen gazını oluşturur.
Standart sıcaklık ve basınçta oksijen çok soluk mavi renkte ve kokusuz bir gazdır.
Renksiz,kokusuz,zehirsiz , boğucu , aşırı derecede yanıcı ve parlayıcı bir gazdır. Boğucu gazdır , zehirli değildir, genellikle korozif değildir, oldukça parlayıcıdır, hava ile parlama sınırı % 4 – 74,5 dir. Bilinen en hafifi gazdır.
Renksiz, kokusuz, zehirsiz, parlayıcı olmayan soğutularak sıvılaştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanmayı destekler. Normal olarak hava ile yanmayan bir çok madde ile şiddetle yanar. %75'den yüksek konsantrasyonlarda devamlı solunması mide bulantısı, baş dönmesi, solunum zorluğu ve çarpıntıya neden olabilir.
Azot yanıcı değildir. Tutuşan malzemeye uygun söndürme aracı kullanılır. Gaz fazdaki azot yüksek basınca dayanıklı çelik tüpler içinde sıkıştırılmış olarak muhafaza edilir. Yangın durumunda sıcaklık artışı ile birlikte basıncın artması tüpün şiddetle yırtılmasına neden olabilir.
Hidrojen: Hidrojen bilinen tüm elementlerin en temel olanıdır. Oldukça yanıcı olduğu için kullanımı tehlikeli olabilir. Ancak bu özellik, Hidrojeni yakıt olarak kullanıma uygun hale getirir. Hidrojenin en yaygın kullanımı kimyasal prosesler ve reaksiyonlardır.
Oksitleyici (Yakıcı) maddeler; Bünyelerinde bulundurdukları Oksijen nedeniyle yakıcı etki gösterirler. Örn: Hidrojen Peroksit, Perklorik Asit, Sodyum-Potasyum Nitratlar, Bu metallerin peroksitleri, permanganatları, Kloratlar, Perkloratlar, Kalsiyum Karbonat, Kromik Asit, Amonyum Nitrat. 5.2.
Hidrojen, sembolü H, atom numarası 1 olan kimyasal bir element. Standart sıcaklık ve basınç altında renksiz, kokusuz, metalik olmayan, tatsız, oldukça yanıcı ve H2 olarak bulunan bir diatomik gazdır.
Renksiz, kokusuz,zehirsiz yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanmayı destekler. Normal olarak hava ile yanmayan bir çok madde ile şiddetle yanar. %75'den yüksek konsantrasyonlarda devamlı solunması mide bulantısı, baş dönmesi, solunum zorluğu ve çarpıntıya neden olabilir.
Yanıcı özelliği bulunmaz. Ancak havadan 1,5 kat ağır olduğundan dolayı, havadaki oksijeni çok çabuk tüketebilir. Özellikle kapalı alanlarda karbondioksit gazının fazla olması, boğularak ölümlere yol açabilir.
CO2 yanıcı veya yakıcı bir madde değildir.
Renksiz, kokusuz,zehirsiz yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanıcı değildir.
Yanma reaksiyonu için gerekli oksijen genellikle havadan sağlanır. Havada % 21 oranında oksijen bulunur. Ortamdaki Oksijen miktarının % 16 civarında olması yanma olayı için gerekli ortalama değerdir. Maddenin ısı ve oksijen (O2) ile birleşmesi (reaksiyonu) sonucu oluşan kimyasal bir olaydır.
Yanıcı maddenin söndürülmesinde söndürme prensibi en büyük etkendir. Yangını kaynağında, oksijen konsantrasyonunu azaltarak, buharlaşmayı, yoğunlaşmayı ve yayılmayı engelleyerek, patlayabilir buharlaşmayı geciktirerek ve zincirleme reaksiyonu engelleyerek yangınların söndürülmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri