Kombinin sıcak suyu vermemesi sıcak su sensöründen kaynaklanıyor olabilir. Bunun dışında kombiye gelen gazın kapalı olması da sıcak suyun gelmesine engel olmaktadır. Bu nedenle ilk olarak kombiye gelen su kanallarının açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca kombinin su basınç ayarları da kontrol edilmelidir.
Kombinin çeşitli parçalarındaki arızalar sıcak su gelmemesinin temel sebebi olabilir. NTC, tribün, akış şalteri, pompa, plaka eşanjör, fan, elektronik kart, üç yollu vana, diyafram gibi parçalar arızalandığında genellikle kombinin sıcak su vermesinde bir sorun meydana gelir.
Kalorifer termostat derecesi düşük olabilir, kontrol etmekte fayda vardır. Kalorifer dönüş hattındaki filtre tıkalı olabilir. Peteklerinizi ve boru hattının temizlenme zamanı gelmiş olabilir. Petekler kapalı olabilir, alt ve üst vana açık olmalıdır.
En çok merak edilen konular içerisinde kombinin suyu nasıl ısıttığı geliyor. Bu aslına bakılırsa basit bir temele dayanmaktadır. Kombinin çalışması ile beraber bakır borular içerisinde su sirkülasyonu gerçekleşir. Böylece suyun sirkülasyonu ile beraber eşanjör vasıtasıyla su ısınır.
Kombiler sıcak su konumunda çalışırken suyu belli bir süre sıcak belli bir süre soğuk olarak kullanıcıya iletmesi konfor şartlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu duruma sebebiyet veren çeşitli arızalar olabilir. Bu arızalar kombiden ya da şebeke hattındaki su basıncından kaynaklanabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Kombinizin ön kısmında ekranın hemen altında, üzerinde "Reset" (sıfırlama) yazan bir tuş bulunur. Kombiniz açıkken bu tuşa parmağınızı basıp çektiğinizde sorun düzelecektir. Kombinizin yanındaki duvarda yer alan ve üzerinde mandala benzeyen bir düğme olan kutu, sigorta kutusudur.
Bilindiği üzere kombiler elektrik ve doğalgaz ile çalışan sistemlere sahip cihazlardır. Ancak bu iki temel enerji kaynağının yanı sıra, kombilerin çalışabilmesi için suya da ihtiyaç duyulmaktadır. Kombiler çalışmak için suya ihtiyaç duyarlar.
Sıcak su devresindeki sensörlerde arıza olması durumunda sıcak suda sorun meydana gelir. Peteklerde ısıtmama ya da sıcak su akıtmama gibi durumlar ısı sensörü arızasına işaret eder. Uzman teknisyenler tarafından incelenerek onarımı gerçekleştirilir.
Bu noktada sıcak ve soğuk suyu karıştırarak kullanacağınızı da hatırlatmak isteriz. Özetle, teorik olarak 40-50°C arasındaki kullanım suyu sıcaklığı uygun kabul edilebilir. Kullanıcıların kullanım alışkanlıklarına göre bu değerler arasında deneme yanılma yaparak doğrusıcaklığı bulmaları tavsiye edilir.
Kombinizi ön kısmında üzerinde "musluk" sembolü olan çevirmeli bir düğme bulunur. Bu düğmeyi sağa doğru çevirerek istediğiniz su sıcaklığına ayarlayabilirsiniz.
Eğer kombi basıncı düşük olduğu için ısınma sorunu yaşıyorsanız, kombinin altında bulunan su takviye musluğunu açmanız gerekiyor. Su takviye musluğu şebeke suyuna bağlı olup basıncı ideal seviyeye çıkarmanızı sağlayabilir. Bar göstergesi 1,5 olduğunda musluğu kapatarak sorununuzu çözebilirsiniz.
Demirdöküm Kombi Su Isıtmıyor ise; başta tribün olmak üzere, akış şalteri, conta, plaka eşanjör, fan, üç yollu vana, ntc, ptc, elektronik kart, pompa gibi parçalarda sorun olabilmektedir. Yaşanılan sıcak su sorununda arızalı parça ancak uzmanı tarafından yerinde tespit edilerek bulunabilir.
Pompanın gücü yeterli değil ise uzakta olan peteğe ısı gitmez ve ısınmaz. Ana hat borusu yeterli kalınlıkta değilse uzakta olan peteğe su gitmeyebilir. Bu sebeple de petekte ısınmama sorunu meydana gelir. Rejlaj ayarı bozuldu ise kombiye ısı gitmez ve petekler ısınmaz.
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Kombi Sıcak Su Vermiyorsa Kontrol Etmeniz Gerekenler:
Öncelikle dairenizde gaz olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer gaz vanası kapalı konumda ise vanayı açmalısınız. Kombinin su basıncını kontrol edin. Su basıncı 1 barın altında ise kombiye su basmanız gerekir.
Kombi evi ne kadar sürede ısıtır? Evin kaloriferlerinin 40 dereceye ısınması yaklaşık 20 dakika gibi zaman alır. Elbette ki bu durum alanın metrekaresine bağlı olarak da değişebilmektedir.
Kombinin sıcak suyu vermemesi sıcak su sensöründen kaynaklanıyor olabilir. Bunun dışında kombiye gelen gazın kapalı olması da sıcak suyun gelmesine engel olmaktadır. Bu nedenle ilk olarak kombiye gelen su kanallarının açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca kombinin su basınç ayarları da kontrol edilmelidir.
Dış hava şartlarına göre sürekli bir güncelleme ayar gerekmemektedir. Bu durumda da kombi termostatı üzerinden su sıcaklığını yoğuşmalı bir kombi için max 55˚C konveksiyonel bir kombi için ise max 65/70˚C ye ayarlamanız yeterli olacaktır.
Bu sebeple soğuk kış mevsiminde ısı ayarınızı en az 20 derecede olacak şekilde ayarlamanız sizler için yeterli olacaktır. Kombi ayarı, kış aylarında 15 dereceye kadar düşen ortamlarda 50-55 dereceye çıkartılabilir.
Arızalı bir hava sıcaklık sensörü, EGR valfinin çalışmasını da etkileyebilir, PCM, EGR valfinin ne zaman açılacağını belirlemek için hava sıcaklığını kullanır (genellikle motor suyu sıcaklık sensörünü kullanır). Normalden daha sıcak okuyan hava sıcaklık sensörü, düşük yakıt koşullarına neden olur.
LPG Isı Sensörünün arıza yaptığını gösteren belirtiler ise şöyledir; Araç motoru yeterli ısınmaya ulaşsa bile benzinden gaza geçmeyebilir. Düğmenin gazda dönmesine rağmen araç benzinde çalışmayı sürdürebilir. Motor ısınmadan direkt LPG'ye geçebilir.
SOĞUTMA SIVISI SICAKLIK SENSÖRÜNÜN İŞLEVİ: ÇALIŞMA PRENSİBİ
Soğutma sıvısı sıcaklık sensörü, motorun çalışma sıcaklığını tespit etmek için karışım hazırlama sistemine hizmet eder. Kontrol ünitesi, sensör bilgilerinin bir işlevi olarak, enjeksiyon zamanını ve ateşleme açısını çalışma koşullarına uyarlar.
Yalnızca ısıtma durumunda çalışmasını durdurmaz. Çünkü sular gitmesine rağmen tesisat içinde su bulunmaktadır. Fakat su kesintilerinde kombiler her zaman tesisat içinde bulunan su bitene kadar çalışır.
ELEKTRİK KESİLİNCE SICAK SU KESİLİR Mİ? Elektrik kesintisi yaşanmasıyla birlikte devre dışı kalan kombiler, su ısıtma işlevini de gerçekleştiremez ve cihaz her anlamda tamamen kapanmış olur.
Fakat bunu yapmak zorunda değilsiniz. Doğalgaz kesildiğinde ev ya da işyerinizde sıcak su ve ısıtma sistemi çalışmaz. Doğalgaz kesintisi sonlandığında ise kombiniz otomatik olarak çalışmaya başlayacaktır. Kombiler çalışırken ne kadar doğalgaz tüketeceği kombinin derecesine bağlıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri