TİJ, Sondajda dönme hareketini ve devridaim sıvısını matkaba kadar ileten bütün özellikleri standardize edilmiş sondaj malzemesi. Tij, Ç.1035 çeliğinden soğuk çekme, kalın cidarlı borulardan DCDMA veya metrik sistemde imal edilmiş standart boy ve çapta, bir tarafı erkek, bir tarafı dişi kaytan diş açılmış borudur.
Tijler ise sondaj sıvısını matkaba ileten ve dönme hareketini sağlayan birbirine eklenerek yer altı ve yer üstünde bağlantıyı sağlayarak sondajın derinleşmesine yardımcı olan iyi çelikten üretilmiş özel teknikli borulardır.
Sondaj borusu, kuyu delme işleminin kritik bir bileşenidir. Genellikle su ve sondaj çamuru karışımı olan sondaj sıvısını kuyunun dibine taşımak için kullanılan içi boş uzun metal bir borudur. Sondaj sıvısı, sondaj borusunu yağlamaya ve dünya yüzeyini delmek için kullanılan matkap ucunu soğutmaya yardımcı olur.
Tij Borusu: Uçlarında takılı olan matkaplar sayesinde sondaj kuyu delmeye yarar. Sondaj kulesine ilk indirilen borulardır.
Sondaj işleminde kuyunun delinmesi amacıyla tij boruları kullanılmaktadır. Tij boruları, özel çelik malzemeden yapılmakta olup uçlarındaki matkap sayesinde istenilen derinliğe kadar zemini delebilmektedir. Delme işlemlerinden sonra ise kuyunun teçhiz edilme sürecine geçilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Sondaj ile su kuyusu açılırken yerin kaç metre altına inileceğine dair izlenmesi gereken birkaç adım bulunmaktadır. Bunun yasal sınırı 10 metre olarak belirlenmiş durumdadır. Detaylı olarak ifade etmek gerekirse sondaj sırasında 10 metreden daha aşağıya inilecek ise mutlaka yasal izin alınmalıdır.
Sondaj kuyu fiyatları 30.000 TL'den başlayarak sondaj kuyusunun konumu ve derinliğine göre fiyat artmaktadır. İstanbul'da en fazla 50 mt. ile 200 mt. aralığında sondaj kuyusu açılmaktadır. Su kuyusu sondaj fiyatları da 30.000 TL ile 80.000 TL arasında değişmektedir.
Sığ sondaj, derinliği 100 metre ila 1000 metre arasında gidebilen sondaja denilmektedir. Derinliği 1000 metre ila 4000 metre arasında olan sondaja Derin Sondaj denilir. Çok Derin Sondaj ise 4000 metreden daha fazla derinliğe kadar gidebilen sondaj türüne denilmektedir.
Tij, inşaatlarda perde beton, kolan ve kiriş gibi yapı elemanlarının bağlantı ve kalıp kurulumunu sağlayan kalıp gergi miline denir. Ayrıca tij diğer isimleriyle, ti-rot, tie-rod, tayrot ve tayrod olarak da geçmektedir. Sektörel anlamda ihtiyaca yönelik farklı ölçü ve ebatlarda tij çeşitleri üretilmektedir.
Tij; mum, plastik veya metalden yapılmış küçük çaplı bir çubuk veya tüptür. Daha çok mum tijler tercih edilir çünkü bunlar mum yapı ile aynı hızda erirler ve eriyen mumun kaçışını kolaylaştırırlar.
Tij gijon saplama, betonun birbirinden ayrışması (segregasyon) durumlarında kullanılmaktadır. Ayrıca kalıpların bağlanacağı tie-rod delik iç kısımlarının doldurulması gibi tamir işlemlerinde de kullanılmaktadır. Tijler arasında 17 tona kadar kopmaya dayanıklı olanları mevcuttur.
Derinliği ve çapı her ne kadar olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır. Derinliği 10 MT.'den küçük kuyular, sığ ya da keson kuyu olarak adlandırıldığından bu kuyuları açmak ve işletmek için de artık keson kuyu ruhsatı alınmaktadır.
Oysa sondaj kuyularının ömrü, 20 yıldan fazla olup hem su kalitesi hem de su basıncı yüksektir.
Her bir sondaj ve su kuyusu başvurusu için 2020 ve 2021 yılları için 500,00 TL olarak etüt ve inceleme bedeli alınacaktır.
Jeoloji Mühendisi önce Arama Belgesi düzenleyerek ilgili DSİ Bölge Müdürlüğüne teslim eder. DSİ Bölge Müdürlüğü kontrol mühendislerinin incelemesi sonucu saha sondaj yapılmasına uygun bulunduğu taktirde DSİ tarafından arsa sahibi adına Arama Belgesi düzenlenir. Bu belge sondaj yapmak için gerekli izin belgesidir.
Kanunlar dahilinde iki sondaj kuyusu arasındaki mesafe en az 500 metre uzunluğunda olmalıdır. Aynı zamanda karşılıklı iki kenarı arasında 1000 metreden daha az mesafe bulunan arazilerde su kuyusu açılmasına izin verilmemektedir.
bu çalışma gücünü kompresörün verdiği hava yardımı ile yapar. hava aynı zamanda kuyudan parçalanan kaya parçalarını ve çıkan suyu yukarıya çıkartır. suyun çıktığı ise hava yardımı ile yukarı çıkar ve bunu çok rahatlıkla görebilirsiniz. metrajınıda tam çıktığı esnada belli eder ve tespit etmiş olursunuz.
Sondaj borusu veya matkap borusu olarak da adlandırılan tijler, uçlarındaki matkap ile toprağı delerek, yer altı kaynaklarına ulaşabilmek için kullanılan borulardır. Sondaj başlangıcında, kurulan sondaj kulesinden indirilen ilk borulardır ve uçlarına takılan matkaplar ile sondaj kuyusunu delme görevi gerçekleştirilir.
Kola derin sondajının en derine inme rekoru yaklaşık yirmi yıl boyunca kırılamasa da son dönemde Katar'daki 12.289 metrelik sondaj ile Rusya'daki 12.345 metrelik sondajlar derine inme rekorlarını kırmışlardır.
Yaklaşık olarak 12 km. kadar derinliğe sahip Kola Derin Sondajı, aynı zamanda birçok heyecan verici çalışmaya da gebe olmuş. rusya'nın murmansk bölgesinde yer alan sondaj yer kabuğunun yaklaşık 12 kilometre delinmesi ile bugüne kadar yapılan en derin sondaj unvanını almaya hak kazanmıştır.
Kuyu suyunu artırmak için yıkama yöntemi de sık tercih edilmektedir. Bunun için mevcut pompanın çıkarılması ve yerine yıkama takımının yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu sayede kuyu içerisine pompa ile su basılması ve kuyunun yıkanması mümkün olmaktadır.
Mevcut su kuyunuzdaki pompanız sökülür, su kuyusunun tabanına güvenli bir mesafe bırakılarak kolon boruları indirilir. Nargile sistemi ile su kuyusunun içerisinde basınçlı hava verilerek kuyu dibinde biriken kum kuyudan çıkıp temiz su gelinceye kadar devam edilerek kuyu temizliği bitirilir.
Su sızdıran borular, tamir etmezek binamıza aşırı derece zarar verir. Bir usta beklerken, epoksi macun ya da boru kelepçeleri gibi malzemelerle boruları geçici olarak onarabilirsiniz. Boruyu tamir ederken, işlemi daha rahat yapmak için bir kayma kaplini kullanın. Ne yaparsanız yapın, suyu kapattığınızdan emin olun.
10 metrenin altındaki her artezyen kuyu işleminde izin zorunludur. Bu izin Devlet Su İşleri'nden alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri