Uyarıda karbon monoksit zehirlenmeleri ve doğalgaz kombisi kullananların dikkatli olması gerektiği, vatandaşların kombinin bulunduğu odada uyumaması gerektiği vurgulandı.
Kombiler, binaların merdiven boşluklarına, yapıların genel kullanıma açık olan koridorlarına, baca duvarlarının üzerine, yatak odalarına ve yanıcı maddelerin depolandığı alanlara monte edilmemelidir.
Kombilerin kış günlerinde donma ihtimaline karşı uyaran uzmanlar, bu cihazların balkon yerine mutfağa alınmasının daha güvenli olduğunu belirtiyor.
Bu nedenle kombiler binaların merdiven boşlukları ve genel kullanımına açık alanlarına, bacanın geçtiği duvar üzerine, apartman aydınlıklarına, açık balkonlara, yatak odalarına ve patlayıcı veya kolayca alev alabilen maddelerin depolandığı mahallere kesinlikle bağlanmamalıdır.
Öncelikle kombilerin, konutların merdiven boşluklarına, ortak kullanıma açık alanlara ve eğer koruyucu bir kabin yoksa açık balkonlara konulmaması önerilir. Özellikle banyo gibi nemli ortamlarda cihazın konumlandırılması kombinin ömrünü kısaltacağı için tercih edilmez.
İlgili 36 soru bulundu
Hayır, gece yatarken kombiyi kapatmamalıyız. Kombi ayarının sürekli değiştirilmesi ya da kombinin açılıp kapatılması, yanlış bir uygulamadır.
Şebekeden gelen su basıncı 3 bara kadar yükseldiğinde fazla basınca neden olan su emniyet sistemi üzerinden dışarı atılmaktadır. Kurulum sırasında veya tesisatta kombi sistemine uygun olmayan ekipmanlar kullanılması durumunda kombilerde patlama ihtimali yükselir.
Oda termostatı, tercihen camlara ve kapıya yakın olmayacak şekilde konumlandırılmalıdır. Eğer kapıya yakın konması gerekiyorsa cihazla kapı arasında en az 50 cm bulunmalıdır. Termostatın konum olarak yerden yüksekliği ise en az 50 cm en fazla 1,50 metre olmalıdır.
Kombinin açık balkonlarda yer alması durumunda ise kesinlikle bir kombi koruyucu kabine ihtiyacınız var demektir. Çünkü kombi; açık balkonda yağmur, kar, fırtına gibi hava koşullarına açık durumdadır. Bu gibi olumsuz şartlardan etkilenmemesi için ise bir kombi dolabı gerekir.
“Kombinin balkona mı yoksa mutfağa mı koyulması gerekir?” sorusunun sıklıkla sorulmasının nedeni en çok tercih edilen alanlar olması. Ancak bunun net bir cevabı yok. Kullanıma uygun alan olduğu sürece ister balkona isterseniz de mutfağa koyabilirsiniz.
Kayserigaz Teknik Genel Müdür Yardımcısı Adem Dincay, ülke genelinde kış mevsiminin yoğun olarak yaşandığı günlerde karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı doğalgaz kullanıcılarının dikkatli olmasını istedi. Dincay, gerekirse rüzgarlı havalarda kombi kullanılmaması uyarısında bulundu.
Doğalgaz kombisinin balkonda, soğuğa karşı korumasız olmasının ısı kaybına neden olduğu belirtiliyor. doğalgaz kombisinin balkonda korumasız olmasının yaklaşık yüzde 10 ısı kaybına, bu kaybın da faturaya ciddi şekilde yansıdığını belirtmek isteriz.
UZUN SÜRE DÖNMEYECEKSENİZ:
Uzun süre evde olunmadığı zamana kombiyi kapatmak mı gerekir yoksa açık mı bırakılmalı? Yanıtımız hayır. Kombi kış dönemlerinde uzun süre evde olunmadığında kapatılabilir. Yaz döneminde evde değilseniz kombiyi kapatarak tasarruf yaşayabilirsiniz.
Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekanlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler antre, hol, koridor için 15°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 20°C, banyo için 24°C'dir (Bkz. Makina Mühendisleri Odası Yayınları-Kalorifer Tesisatı Kitabı Yayın No: 352).
Kombilerin odaları ısıtma işlevi yalnızca kış ayları için geçerlidir. Ancak musluktan akan suyun ısınması için dört mevsim kombinin açık kalması gerekmektedir. Havaların ısınması ile birlikte kombilerin ısınma ayarlarının değiştirilmesi gerekir. Odaları ısıtma bölümünün ise tamamen kapatılması gerekmektedir.
Kombi içerde mi dışarda mı olmalı? Sorusunu hepimiz sormuşuzdur. Evin mimari planına uygun olarak, yetkili mühendisler tarafından en uygun yere konulur. Kombinin içerde olması soğuk havalarda sorun çıkarmazken, açık balkonda kombi olması soğuk havalarda donma ihtimalini meydana getirir.
Kış Aylarında Evde Olunmadığında Kombiyi Kapatmak, Eve Gelindiğinde Kombiyi Açmak. Tasarruf yaşanıyor gerekçesi ile uygulanan bu yöntem yakıt tüketimini 2 katına çıkarmaktadır. Kış dönemlerinde evde olsanız da olmasanız da kombiyi kısık bir ayarda sürekli çalıştırmanız gerekir.
Günümüzde kombi montajları proje neyi gerektiriyor ise uzman ekiplerce ona göre işlem yapılır. Her kombiye dolap uymayacağı gibi her yerde de dolap içinde kullanılma zorunluluğu bulunmaz. Kombiniz proje gereği mutfağa monte edildi ise dış etmenlerden etkilenmeyeceği için dolap içine alma gibi bir zorunluluğunuz olmaz.
Ekiplerimiz gaz açımına geldiğinde doğalgaz ile ilgili kullanacağınız bütün cihazların kullanıma hazır halde bulunması gerekmektedir. Ayrıca; Ocağın bulunduğu yerde iki adet menfez (havalandırma) bulunmalıdır. Kombi dışarıda ise; kombi dolabı olmalıdır.
Yani saatlik ücreti 96-97 kuruş artı KDV civarındadır. 50 derecede ne kadar doğal gaz yakar: 50 derecede çalışan bir kombi saatte yaklaşık 0,53 metreküp doğalgaz tüketir.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Kombilerin patlamalı yanmasının pek çok farklı nedeni olabilir. Gaz valfi ayarsızlığı, baca problemi, ateşleme elektrotlarının veya brülörün kirli olması patlamalı yanmanın nedeni olabilir. Uzman servis desteği almanızı tavsiye ederiz.
Eğer kombinin basıncı 1 barın altına düşerse, cihaz kapanır. Dolayısıyla kombinin kapanmaması için basınç değerinin hiçbir zaman 1 barın altına inmemesi gerekir. Kombinizin basıncı düştüğünde cihazın alt tarafında bulunan su doldurma musluğu ile su takviyesi yapabilirsiniz.
Kombi, evdeki bütün gaz ve ısınma sirkülasyonunu sağlayan cihazdır. Dolayısıyla kombi kartı adı verilen anakartta görülen yanmalar ciddi problemlere yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri