Kombiyle birlikte oda termostatı kullanılmazsa ne olur? Eğer oda termostatı kullanılmaz kombi, kalorifer peteği sıcaklığına göre çalışma gerçekleştirir. Oda sıcaklığı ön planda değil. Bu yüzden verimli ısınma sağlanamaz.
Oda termostatı kullanılmayan kombiler, cihaz üzerindeki ayar düğmesi ile ayarlanan tesisat gidiş-dönüş suyu sıcaklığını referans alarak çalışır. Ortamdaki ısı ihtiyacı ancak tesisat suyunun soğuması ile anlaşılabildiği için pompa, ısıtma devresi açık olduğu sürece çalışmaya ve dolayısıyla elektrik tüketmeye devam eder.
Elektrikli kombinizi de doğalgazlı kombinizi de oda termostatları ile kullanmazsanız gereğinden fazla doğalgaz ya da elektrik tüketmiş olursunuz. Çünkü oda termostatı ile çalışmayan ısıtıcılar peteklerden dönen suyun sıcaklığına göre çalışıp çalışmama kararı verirler. Yani evimizin sıcaklığı kaç derece bilmezler.
Eğer oda termostatı yok ise oda içindeki sıcaklık bir termometre yardımı ile ölçülebilir ve gece 18 ⁰C olacak şekilde kombi üzerinden sıcaklık ayarlanmalıdır. Eğer evimizin izolasyonu çok iyi ise ve kombiyi gece kapattığımızda ev sıcaklığımız çok azalmıyor ise kombimizi gece çalıştırmaya gerek yoktur.
En önemli oda termostatı faydaları arasında bulunduğunuz ortama uygun, en ideal ısı ayarlama imkanı yer alıyor. Bu ayar sayesinde ihtiyacınız olan enerji tüketiminden fazlasını harcamanız önleniyor. Böylelikle hem enerjiden tasarruf sağlamış oluyorsunuz hem de ısınmanız gereken miktarda sıcaklık imkanı yakalıyorsunuz.
İlgili 34 soru bulundu
Doğalgaz ve elektrik faturalarında tasarruf sağlayan akıllı oda termostatları enerji tüketimini kontrol altında tutarak faturadaki tutarı düşürüyor. Akıllı ev teknolojileri son yıllarda önemli bir gelişim gösterdi. Bunlardan biri de oda termostatları.
Oda Termostatı Faturanızı Nasıl Etkiler? Oda termostatı çalışma prensibi bakımından gereksiz enerji tüketimini ortadan kaldırmaktadır. Bu sebeple de doğalgaz faturası üzerinden büyük bir etki sağlar. Kontrollü bir ısıtma sistemi için oda termostatı kullanımı önerilmektedir.
Eğer oda termostatı kullanılmaz kombi, kalorifer peteği sıcaklığına göre çalışma gerçekleştirir. Oda sıcaklığı ön planda değil. Bu yüzden verimli ısınma sağlanamaz.
Termostat ayarımızı düşürdüğümüz her 1 derece sıcaklık yaklaşık %5–8 arasında daha az doğalgaz tüketmemizi sağlayacağından dışarda ya da uykuda olduğumuz zamanlarda termostat ayarlarımızı düşürerek daha fazla tasarruf etmemiz mümkün olmaktadır.
Dış hava şartlarına göre sürekli bir güncelleme ayar gerekmemektedir. Bu durumda da kombi termostatı üzerinden su sıcaklığını yoğuşmalı bir kombi için max 55˚C konveksiyonel bir kombi için ise max 65/70˚C ye ayarlamanız yeterli olacaktır.
Oda termostatı kullanmak kesinlikle bir tasarruf sağlamanızı sağlayacaktır. Bu konuda detaylı bilgiye sahip olmanız hangi termostata gerçekten ihtiyacınız olduğunu öğrenmenizi ve daha kolay karar vermenizi sağlayacaktır.
Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Öğretmeni
Oda termostatı, kombi vb. ısıtma cihazlarını mahal sıcaklığına göre kontrol eden bir elemandır. Bu sayede hem mahal sıcaklığını sabit tutmaya yarar hem de bağlı olduğu cihazın mahal sıcaklığına göre çalışmasını sağlar.
Oda termostatı evinizde, yaşam alanınızda en uzun süre kullandığınız odaya/bölüme yerleştirilmelidir. Örneğin oturma odası gibi. Tercihen camlara ve kapıya yakın olmayan şekilde konumlandırılmalıdır. Kapıya yakın konması gerekiyorsa arada en az 50 cm bulunmalıdır.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
kombili evlerde oda sıcaklığını kontrol ederek kombinin çalışma düzenini ayarlayan alettir. piyasada çalışma prensibine göre on-off ve modülasyonlu olmak üzere 2 tipi bulunur. on-off tipi oda termostatları oda sıcaklığı istenen değere geldiğinde kombiyi kapatır içerisi soğuduğunda tekrar çalıştırır.
Siz en üst seviye kombiyi çalıştırıyorsunuz. Yoğuşmalı kombi olup olmaması önemli değil oda termostatı kullanmak size tasarruf sağlar. Termostatın bulunduğu odanın hangi ısıda olmasını istiyorsanız o ayara getirip sık sık sıcaklığı değiştirmezseniz tasarruf sağlamış olursunuz.
Bu çalışmalara göre termostat kullanımı ve alışkanlıklarımıza bağlı olarak değişmekle birlikte %5 ila %15 arasında bir tasarruf etmemiz söz konusudur. Öte yandan programlanabilir termostatlar ile haftanın değişik gün ve saatleri için evinizi farklı sıcaklık değerlerine ayarlamak mümkündür.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
oda termostatı hangi kombiler ile uyumludur. Ürün gamımızda yer alan oda termostatlarının tümü; 220 V ve kuru kontak aç/kapa sistemiyle çalışan tüm kombi markalarıyla uyumlu olarak çalışmaktadır.
“Kablosuz oda termostatı kaç metreden çeker?” sorusu, ortalama 30 metreye kadar olarak yanıtlanabilir.
Bu durumda oda termostatı, oda sıcaklığı 23,5 C ye geldiğinde kombiyi kapatacak, oda sıcaklığı 22,5 C ye düştüğünde ise kombiyi çalıştıracaktır. Örnekten de anlaşılacağı üzere çalışma hassasiyeti + ve – olarak cihazın çalışma aralığını belirler.
Sık sık eviniz içerisindeki ısı değişimini ölçebilen akıllı oda termostatlarıyla evde olduğunuza dair veri kaydını sağlayarak uzaktan işlemle evinizin sıcaklık kontrolünü sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca evinizde oda termostatı nereye konmalı önce ona karar vermeniz gerekebiliyor.
Kablosuz termostatların daha esnek bir kullanım sağladığını, ancak daha fazla sorunla karşılaşabileceğinizi unutmamalısınız. Kablolu termostatlar ise daha kararlı bir bağlantı sağlar ve daha uygun fiyatlıdır, ancak yerleşim esnekliği sunmaz.
Eğer oda termostatının kapı ya da cama yakın konması gerekiyorsa ikisi arasında en az 50 cm mesafe bulunmalıdır. Termostatın yerden yüksekliği en az 50 cm, en fazla ise 1,5 metre olmalıdır. Daha modern bir teknoloji için kablolu termostatlardan ziyade kablosuz termostatlar tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri