Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport) Nedir? Diplomatik pasaport; diplomatların statüsünü tanımlayan, onlara ayrıcalıklar sağlayan ve Dışişleri Bakanlığınca verilen bir tür uluslararası kimlik belgesidir.
Yalnızca Dışişleri Bakanlığı tarafından TBMM üyelerine, bakanlara, belediye başkanlarına, orgenerallere, valilere ve bunlar gibi üst düzey devlet yöneticilerine görev süreleri boyunca verilen pasaport türüdür.
Kadrolu ya da sözleşmesi fark etmeksizin her 3. derecede bulunan devlet memuru Yeşil pasaport sahibi olabiliyor. Bu pasaport sahibi kişiler birçok ülkeye de vizesiz giriş sağlayabiliyorlar. Mesela Bordo pasaport sahibi kişilerin giriş yapamadığı schengen ülkelerine Yeşil pasaport ile vizesiz seyahat edebilirsiniz.
Pek çok ülkeye ayrıcalıklı olarak vizesiz giriş imkanı sağlayan siyah pasaportun verildiği meslek grupları şunlardır: TBMM üyeleri ve TBMM bünyesinde görevli olan bakanlar. Yargı merciinde görev yapan Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Cumhuriyet başsavcısı
Küresel ölçekte vatandaşlık ve oturum danışmanlığı hizmeti veren Henley&Partners tarafından hazırlanan Pasaport Endeksi'ne göre dünyanın en güçlü pasaportuna sahip ülke Singapur olurken, üç basamak yükselen Türk pasaportu 50. sırada yer aldı.
İlgili 24 soru bulundu
WSA'ya göre Özel kapağı ile on beş yıl için geçerli olan “Dünya Donör Pasaportu”, en az 400 $ bir bağış karşılığında verilir ve mülteciler ve vatansızlar için ücretsiz belgeler vermek için kullanılır.
AVUKATLAR İÇİN HUSUSİ DAMGALI PASAPORT (YEŞİL PASAPORT) BAŞVURULARI HAKKINDA. Avukatlar için Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil Pasaport) talep formu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesinde yayınlanmıştır.
Yeşil Pasaport Kimlere Verilir? (Hususi Pasaport)
Yeşil pasaport çıkarma hakkı olan kamu personeli arasında, devlette çalışan doktor ve öğretmenler de var ama kadro derecelerinin 1, 2, ya da 3 olması şartı gözetiliyor.
Belirli koşulları karşılayan devlet memuru, sporcu, iş insanları ve avukatlara verilen yeşil pasaport, yurt dışı seyahatlerde ayrıcalık sağlayan bir pasaport türüdür.
Hizmet pasaportunun süresi, görev süresini kapsayacak şekilde olmak üzere düzenlenir. Gri pasaportu olanlar, hizmeti süresini sona erdikten sonra bu pasaportu kullanamazlar. Gri pasaport, çoğunlukla 5 yıllık olarak çıkarılır ve göreve çıkılacak ülkenin vizesini de kapsar.
Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı arasında yürütülen çalışmalar neticesinde, halen görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın YEŞİL ve HİZMET damgalı pasaport taleplerine ilişkin UYAP personel ekranlarından başvuru yapabilecekleri ekran açılmıştır.
Benzer acil durumlarda da Türk elçiliği tarafından yapılacak değerlendirmeye göre verilebilen geçici pasaport; pembe renklidir, tek sayfadır ve Türkiye'ye giriş yaptığınız anda sizden geri alınır.
Görevlerine devam ederken siyah pasaport kullanıyorlar. Görevlerinin bitiminde yeşil pasaporta geçiyorlar.
İhracatçı firmaların sahipleri, ortakları ve çalışanları hususi damgalı pasaport hakkından yararlanabilecek, ayrıca firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebilecektir.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
"Mavi Pasaport" nedir? Almanya'da mülteci veya sığınmacı olarak kabul edildiğiniz takdirde, mülteciler için seyahat belgesi olarak bilinen belgeyi alırsınız. Seyahat belgesi, ülkenizden veya ayrılıp Almanya'ya geldiğiniz ülkeden sahip olduğunuz pasaportun yerine geçer.
Normal durumda birinci, ikinci ya da üçüncü derece kadrolarda bulunan sağlık personeli, 5682 sayılı Pasaport Kanunu uyarınca yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaportu alabiliyor.
Bordo renklidir, bu nedenle bordo pasaport olarak da bilinir. Bordo pasaport sahipleri vizesiz gidilebilen yerlere pasaportları ile direkt giriş yapabilirler. Bordo pasaport, 38 sayfadan oluşur ve verilen vizeler bu pasaport üzerine işlenir.
Esasen mesleğini kamuda yapan (yani memur olan) eczacılar belirli hizmet yılını doldurup üçüncü derece üzeri kadrolara atandıklarında yeşil pasaport hakkını elde edebiliyor.
5) Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar:
Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar 60 sayfa ve dış kapak rengi lacivert olup, umuma mahsus pasaportlar ile aynı ebattadır. Yabancılara mahsus pasaportlar Pasaport Kanununun 18'inci maddesine göre tanzim edilmektedir.
Dünya pasaportu
Garry Davis 1948'de Paris'te, "dünya vatandaşı" olmak için ABD vatandaşlığından çıktığını ilan etmiştir. Davis, dünya pasaportunun yaratıcı ismi ve Dünya Servis Kurumu kurucusudur. Dünya Servis Kurumu 1954 yılında kurulmuştur. Vatikan, Dünya Pasaportunu desteklemektedir.
Çifte vatandaşlık, kişinin aynı anda birden fazla devlet ile vatandaşlık bağıyla bağlı olması anlamına gelmektedir. Mevzuatımıza göre vatandaşlık, hiçbir din, ırk, cinsiyet ve benzeri ayrım yapmaksızın devlet ile insan arasında kurulan hukuki bir bağ olarak nitelendirilmektedir.
Bordo pasaport aynı zamanda ''standart pasaport'' ,''umuma mahsus pasaport'' ya da ''P tipi pasaport'' olarak da tanımlanmaktadır. Yukarıda bildirilen pasaport alabilme şartlarını taşıyan bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bordo pasaport alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri