Kombi neden su eksiltir sorusunun cevabı çok büyük olasılıkla kalorifer tesisatında kaçak olduğu içindir. Eğer kalorifer tesisatında kaçak varsa kombi sık sık su eksiltir ve buna bağlı olarak da kombi basıncı düşer.
Kalorifer tesisatında su kaçağı olması kombi su basıncının düşmesi anlamına gelir. Bununla birlikte peteklerin hava yapması da kombi su basıncının düşmesine neden olur. Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez.
Normal durumlarda kombi su eksiltmesi olağan bir durumdur. Kombi içindeki suyun buharlaşarak kaybolması sonucunda kombide su eksilmesi meydana gelir. Tabi bu durum ayda yarım bar gibi bir eksilme söz konusuysa geçerlidir. Kombi su eksiltmesini ancak kombi üstünde bulunan göstergeden anlayabiliriz.
Ardından tesisattaki suyun soğumasıyla birlikte basınç düşer. Özetle, sorun genleşme tankıyla alakalıysa kombi kapalıyken su basıncı düşmemelidir. Kombi kalorifer devresinde çalışırken basınç kendi kendine artmalıdır ve nihayetinde kombinin altından akmalıdır.
Kombi Su Basma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kombinin basıncı arttırma işlemi ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları… Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir.
İlgili 20 soru bulundu
Sular kesildiğinde kombilerin çalışması mümkündür.
Kombinin içinde bulunan su bittiği anda kombi çalışmayı durdurmaktadır. Kombi, tesisat içerisinde biriken su bittikten sonra çalışmayacaktır. Kombinin içerisinde bulunan bu suyun tükenmesinin ardından cihazda su basınç hatası göstergesi meydana gelmektedir.
Basınç düşmesi daha sık oluyorsa, bu durumda tesisat sisteminin bir yerinde su sızıntısı olabilir. Tesisatta ufak bir çatlak dahi olsa kombi su basıncı düşer. Isıtma sistemindeki basınç, temiz su basıncından çok düşük olduğu için bunu fark edemeyiz. Fark etmenin tek yolu kombideki bar göstergesinin düşmesidir.
Kombinin denge tankında bulunan hava tükendiğinde içine su almaya başlar ve basınç göstergesinde hem yükselme hem de düşme yaşanabilir. Kombiye su veren vana arızalanmış olabilir. Kombinin yıllık bakımlarının aksatılması da kombi neden su eksiltir sorusunun yanıtı olabilir.
Kombi çalıştığı için, kalorifer borularındaki su, sıcak olur ve termal kamera ile görülmesi mümkün olur. Termal kamera ile bakıldığında, kalorifer boruları düz bir hat şeklinde görülürken su kaçağı olan kısımda su dağıldığı için dağınık görülür. Bu sayede kalorifer borusundaki su kaçak tespiti rahatlıkla yapılabilir.
Şebekeden gelen su basıncı 3 bara kadar yükseldiğinde fazla basınca neden olan su emniyet sistemi üzerinden dışarı atılmaktadır. Kurulum sırasında veya tesisatta kombi sistemine uygun olmayan ekipmanlar kullanılması durumunda kombilerde patlama ihtimali yükselir.
Kombideki su basıncının ortalama 1.5 bar olması tavsiye edilmektedir. Eğer bu basınç 1 barın altına düşerse kaloriferlere yeterli miktarda su gitmez ve ısı azalır. Ancak bu basınç 1.5 barın çok üstünde olursa bu kez cihaz bu fazla basıncı tahliye etmek isteyecek ve bu sebeple su akıtacaktır.
Eğer kombi basıncı 3 bar üzerine yükseliyorsa burada bir sorun olduğunu söylemek mümkündür. Kombinin basıncı 3 barı geçtikten sonra cihaz fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır. Emniyet ventili bu durumda açılır ve kombideki suyu dışarıya atmaya başlar, daha sonra kombi su akıtır.
Kombinin en ideal şekilde çalışabilmesi için basıncın 1.2 bar seviyesinde olması gerekir. Eğer kombi basıncı 1.2 – 1.5 bar seviyesinde ise bu normal kabul edilir.
Soğuk su tesisatı zamanla kirli tortu ve kireç birikintisi sonucunda tıkanabilir. Bu sorun musluktan su az akıyor problemine neden olur. Bu sorunun çözümü için tesisattaki tıkanıklıklar açma cihazları ile temizlenmelidir. Musluktan su az akıyor ise binanıza şehir şebekesinin gelen suyunun basıncı yetersizdir.
Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Normalde sizin yüksek basınç şikayetiniz olsa bile kombi su basıncı çok yüksek olduğunda kombideki emniyet vanası açar ve fazla basınçlı suyu dışarıya tahliye eder.
Kombide Doldurma Musluğu Arızası Nasıl Anlaşılır? Dairede su kesintisi yok, tesisat vanaları açık olduğu halde doldurma musluğu açıldığında kombiden su sesi geldiği duyulmuyorsa parça bozuktur. Doldurma musluğu harici sebeplerle sıkışırsa, hiç açılmaz.
Su tesisatında kaçak oluşması, kombilerin performansını düşürecektir. Peteklerin daha az ısınmasına neden olacaktır. Su kaybı peteklerin yeterince ısınamayacağı anlamına gelmektedir.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
Evde su kaçağı nasıl anlaşılır sorusunun sorulması gereken yerdeyiz. Odalarda rutubet kokusu duvar boylarında kabarma parkelerde şişme görülüyorsa küçük böcekler çıkıyorsa gidere dökülen su rogar a gelmiyorsa musluklar kapalıyken su sayacı dönüyorsa tesisat su kaçağı olduğunu anlayabiliriz.
Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır. Aracınızın termostatı arıza yaptığında göstereceği en genel belirti ise su kaçaklarıdır. Aracınızda bu sorunlardan herhangi birini gözlemlemeniz halinde bir özel servise başvurmanız gerekmektedir.
Bu durum normaldir. Demirdöküm kombiler kullanıma bağlı basıncı düşürebilmekte ya da su eksiltebilmektedir. Bu durum eğer ayda bir kez yaşanıyor ise veya daha uzun sürede bir yaşanıyor ise Demirdöküm kombiye su basarak kullanmaya devam edebilirsiniz.
Kombi su tahliye vanası üzerinden bunu yapabileceğiniz gibi kalorifer peteklerinde bulunan tahliye müşürünü veya tesisatta (genelde banyoda en alt noktada olur) yer alan ana tahliye musluğunu kullanarak da kombinin fazla suyunu boşaltabilirsiniz.
Kombi basıncının düşmesi durumunda kombi arıza kodu verir. Kombi arıza kodu verdikten sonra çalışmayı durdurur. Kombinin su basıncının düştüğünü fark etmezseniz bile, arıza kodu sayesinde bir sorun çıkmaz. Bu durumda, kombi su takviye vanasını açarak kombiye su vermelisiniz.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Bu eleklerin tıkanması kombideki pompayı zorlar, peteklerin üst taraflarının ısınıp alt taraflarının ısınmamasına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri