Kalorifer tesisatında su kaçağı olması kombi su basıncının düşmesi anlamına gelir. Bununla birlikte peteklerin hava yapması da kombi su basıncının düşmesine neden olur. Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez.
Kombi basıncının düşmesi durumunda kombi arıza kodu verir. Kombi arıza kodu verdikten sonra çalışmayı durdurur. Kombinin su basıncının düştüğünü fark etmezseniz bile, arıza kodu sayesinde bir sorun çıkmaz. Bu durumda, kombi su takviye vanasını açarak kombiye su vermelisiniz.
Basınç düşmesi daha sık oluyorsa, bu durumda tesisat sisteminin bir yerinde su sızıntısı olabilir. Tesisatta ufak bir çatlak dahi olsa kombi su basıncı düşer. Isıtma sistemindeki basınç, temiz su basıncından çok düşük olduğu için bunu fark edemeyiz. Fark etmenin tek yolu kombideki bar göstergesinin düşmesidir.
Kombinin basıncı bir barın altına düşmesi durumunda kombi çalışmayı durdurur. Bu durum bütün kombi markalarında aynıdır. Kombinin bir barın altına düşünce kapanması kombinin güvenlik önlemidir. Bu sayede kombinin zarar görmesi engellenir.
Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir. Bu durumda basınç arttırmak için kombiye su verilmesi gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Kombiye fazla su bastım, ne yapmalıyım? Kombinin altında yer alan su basma vanası ile eğer gereğinden fazla su basıldıysa, petek vanasından su boşaltma işlemi gerçekleştirilmesi gerekir. Kombi su boşaltma vanası dönmüyor? Vana dönmüyorsa paslanma ya da kireçlenme yaşanmış olabilir.
Kombi su basıncını arttırmak son derece basittir. Kombilerin alt kısmında su takviye vanası bulunur. Bu su vanasını doğrudan dairenizdeki su tesisatı hattına bağlıdır. Kombi altındaki vanayı saat yönünün tersine çevirerek, kombi su basıncı yükseltilebilir.
Kombi su basıncının düşmesi durumunda kombiye herhangi bir zarar gelip gelmeyeceği konusu en çok merak edilen konulardan biri. Eğer kombinizin su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ya da kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez. Çünkü sistem yazılımında birtakım güvenlik önlemleri bulunur.
Kombi suyu çabuk bitiyor ise tesisat ile ilgili bir sızıntı söz konusu var demektir. Eğer parke ve duvarlarınızda 1 metreyi geçmeyecek şekilde pullanma ve dökülmeler var ise artık tesisatınızda bir kaçak olduğunu kabullenmelisiniz.
Kombi Tesisatındaki Kaçağı Anlamak
Normal tesisata sahip olan bir kombinin sabit basınç aralığı 1.5 ile 2 bar arasında olması gerekmektedir. Eğer bu basınç sürekli olarak değişiyor ya da durmadan düşüyorsa bu kombi tesisatında bir kaçak olduğunun en net göstergesidir.
Kalorifer tesisatında su kaçağı olması kombi su basıncının düşmesi anlamına gelir. Bununla birlikte peteklerin hava yapması da kombi su basıncının düşmesine neden olur. Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez.
Kalorifer tesisatında hava var ise kombi içerisindeki otomatik hava alma purjör ü devreye girer ve havayı atar böylece kombi basıncı düşer kombi basıncını 1,5 bar a ayarlayarak yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Genellikle kombi bakımlarının periyodik şekilde yapılmaması gibi durumlarda bu sorun çok yaşanmaktadır. Kombi genleşme tankı arızasının anlaşılması oldukça kolaydır. Kombi cihazında basınç yüksekliği, basınç düşüklüğü ya da su akıtma gibi problemlerde genleşme tankı arızası olduğu söylenebilir.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Normalde sizin yüksek basınç şikayetiniz olsa bile kombi su basıncı çok yüksek olduğunda kombideki emniyet vanası açar ve fazla basınçlı suyu dışarıya tahliye eder.
Çözüm: Kombi servisi emniyet ventilini kontrol etmeli ve değiştirmelidir. #4 Bazen kombinin su eksiltme sebebi eşanjörde, hidrolik grupta ya da blokta olan sızıntıdan kaynaklanmaktadır. Sorun kombi bileşenlerinden kaynaklanıyor ise kombinin altında ıslaklık oluşur, damlama görülebilir. Basınç zamanla düşer.
Kombi su tahliye vanası üzerinden bunu yapabileceğiniz gibi kalorifer peteklerinde bulunan tahliye müşürünü veya tesisatta (genelde banyoda en alt noktada olur) yer alan ana tahliye musluğunu kullanarak da kombinin fazla suyunu boşaltabilirsiniz.
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur.
Cevap: Kombinin 0 barda çalışması demek kritik değer olan 1 ve 3 aralığında olmaması anlamına gelir. Dolayısıyla bu durum basınç ya da bar düşüklüğü olarak tanımlanabilir. Kombinizdeki su basıncının düşmesi ile cihazınıza ya da kalorifer tesisatına zarar gelmez ancak kombi muhtemelen çalışmayı durdurur.
Kombinin basıncını gösteren manometrede 3 bar seviyesinin üstünde bir değer okunuyorsa çoğunlukla kombiler emniyet ventilinden su sızdırmaya başlar. Yani bu durumda emniyet ventilinden su sızıyor olması demek emniyet ventilindeki bir arızayı değil kombideki basınç yüksekliği sorununu işaret eder.
Kombi içerisinde sürekli ısınıp soğuyan su genleşebilir. Genleştikçe de basınçta yükselmeler olabilir. Bu gibi durumlarda basıncın ne kadar yükseldiğine dikkat etmek gerekir. Örneğin; sıcak su kullanımında ya da petek sistemi açık olduğunda kombi su basıncı yükselebilir.
Şebekeden gelen su basıncı 3 bara kadar yükseldiğinde fazla basınca neden olan su emniyet sistemi üzerinden dışarı atılmaktadır. Kurulum sırasında veya tesisatta kombi sistemine uygun olmayan ekipmanlar kullanılması durumunda kombilerde patlama ihtimali yükselir.
Sular kesildiği esnada kombinin kapatılması uygulanabilecek en doğru yöntemdir. Çünkü böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında kombiye su basılması olanaksızdır. Tesisat içinde ki su miktarı tahmin edilemeyeceğinden, durum riske atılmamalı ve kombi kapatılmalıdır.
Kombide karşılaşılan su akıtma problemlerinin %80'i emniyet ventilinden tahliye olmasıdır. Ancak emniyet ventilinden su geliyor olması her zaman emniyet ventilinde sorun olduğu anlamına gelmez. Kombi parçalarında kırılma, delinme ya da çatlama olduğunda kombi su akıtabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri