Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İstifa kabul edilmezse ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İstifa kabul edilmezse ne olur?

İstifa iki tarafın onayına bağlı değildir, işçinin tek taraflı işten ayrıldığını beyan etmesi, istifa etmesi halinde anında hüküm doğuracaktır. Burada, işverenin işçinin ihbar öneline uymadığını tespit etmesi halinde işçiden ihbar tazminatını talep etmeleri de söz konusu olabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vizyongrubu.com

İşçi istediği zaman istifa edebilir mi?

Bir işe girildikten sonra ilk 2 ay içerisinde istifa edilmek isteniliyorsa, bu durumda herhangi bir ihbar süresi geçerli değildir. İlk 2 ay hem işverenin hem de çalışanın deneme süresidir. Bu yüzden de ilk 2 ayda istifa etmenin herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Çalışan dilekçesini vererek doğrudan ayrılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pusula360.com

İstifa dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?

İşçinin verdiği istifa dilekçesinin hemen işleme konmayarak, işçinin çalışmaya devam ettirilmesi, sonradan işçinin aleyhine olacak şekilde istifanın işleme konması halinde, istifa dilekçesi geçerli değildir(Yargıtay 9. Hukuk Dairesi. E.2002/16197. K.2003/2801). Baskı sonucu verilen istifa geçersizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

İşten çıkarken istifa dilekçesi yazmak zorunlu mu?

İş sözleşmenizi feshederken istifa dilekçesi vermek zorunda olmadığınızı ifade edebiliriz. Ülkemizde ise, işten hangi nedenle çıkarsanız çıkın, işverenler işçileri istifa dilekçesi imzalatmaya zorlayabiliyor. Ancak, imzaladığınız istifa dilekçelerindeki ifadeleriniz, kıdem tazminatı alıp alamayacağınızı etkiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun.av.tr

Istifada neden belirtmek zorunlu mu?

Yargıtay'a göre, “Esasen Yasada işçinin istifası adı altında bir düzenlenme yer almamaktadır. Bu bakımdan işçinin haklı bir sebebe dayanmadan ve bildirim öneli tanımaksızın iş sözleşmesini feshi, istifa olarak değerlendirilmelidir. İstifa iradesinin karşı tarafa ulaşmasıyla birlikte iş ilişkisi sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

İSTİFA EDERKEN BU HATAYA DÜŞMEYİN

İlgili 39 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Işyeri istifamı kabul etmiyor ne yapmalıyım?

İşçinin gerçek irade beyanıyla yaptığı istifa (yazılı olmalıdır) hukuki değerliliğe sahip olup, işveren tarafından yasal ve hukuken kabul etmeme durumu söz konusu olamaz. Kaldı ki, işveren tarafından işçinin istifasının kabul edilmemesi halinde, işçi gerekirse istifa ettiğini noter kanalıyla işverene ulaştırmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vizyongrubu.com

İstifa kabul edilmek zorunda mı?

İstifa işçinin işvereninin kabulüne bağlı değildir. İşveren bunu ister kabul etsin ister kabul etmesin işçiler istifa ederek işten ayrılabilir. Ancak işverenin kabulüne bağlı olmasa da istifa edilirken ihbar sürelerine uyulması gerekmektedir. Aksi takdirde ihbar tazminatı ile karşı karşıya kalınacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pinarileri.com

Sessiz istifa ne demek?

Sessiz istifa, bir çalışanın mutsuz olduğu iş yerinde işten ayrılmak yerine inisiyatif almayı bıraktığı ve sadece beklenen en az çabayı sarf ettiği bir senaryoyu tanımlamak için kullanılan yeni bir terimdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: speakeragency.com.tr

İstifa kaç günde onaylanır?

Usulüne uygun yazılı dilekçe ile çekilme isteğinde bulunan (istifa eden) memurun yeniden memuriyete dönebilmesi için 97'inci maddeye göre en az 6 ay geçmesi gerekirken, çekilmiş sayılan (müstafi) memur için bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ktu.edu.tr

İstifa dilekçesi reddedilir mi?

İstifa Hakkının Kullanımı

Kurumun istifayı kabul etmeme yetkisi bulunmamaktadır. İstifa talebi terditli olarak yapılabilir. Örneğin, memurun görev yerinin değiştirilmesi aksi halde istifasının kabul edilmesi talebinde bulunması halinde, memurun görev yerine değiştirilmeyerek istifası kabul edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: epikpartnershukuk.com

İşçinin istifa ettiği nasıl ispatlanır?

İşçi çalışırken alınan istifa dilekçelerinin de geçerliliği bulunmamaktadır. Bu halde de feshin işverence gerçekleştirildiği kabul edilmektedir. İstifa iradesinin bulunmadığına yönelik olarak irade fesadı iddiasının tanık dahil her türlü delil ile işçi tarafından ispatlanması mümkün bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bariserdem.com

Istifadan sonra dava açılır mı?

Yargıtay verdiği bir kararında bu hükümden yola çıkarak, “makul sürenin bir yıl olarak belirlenmesini kararlaştırmıştır. İşçinin istifa tarihinden itibaren yaklaşık iki yıl sonra açılan davada , irade fesadının ileri sürülmesi için aranan makul sürenin geçtiğini kabul etmiştir”.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

İstifa eden işçiye ihbar ödenir mi?

İşçinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda, ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın ihbar tazminatı hakkı oluşmamakta, böylesi bir talepte bulunulamamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mefamusavirlik.com.tr

İstifa eden kişi kaç gün çalışmak zorunda?

İhbar Tazminat Süreleri

İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

İstifa ettim haklarım nelerdir?

Haklı Sebeplerle İstifa Eden İşçinin Alabileceği Haklar Şu Şekilde;
  • Kıdem tazminatı
  • Fazla çalışma (mesai) ücretleri)
  • Ulusal bayram, hafta tatili ve resmi tatillerdeki çalışmaların ücretleri.
  • Kullanmadığı yıllık izin ücretleri.
  • Tüm ödenmeyen ücretlere ilişkin alacakları

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: onedio.com

İşçi kendi çıkışını verebilir mi?

İşçinin böyle bir yetkisi olmadığından dolayı SGK'ya kendi adına verdiği kağıt üzerinde (elektronik ortamda olamayacağından) işe giriş ve ayrılış bildirgesi geçerli değildir, işleme alınmaz ve uygulamada yeri yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alomaliye.com

İstifa edince son maaş geri ödenir mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 164 üncü maddesi hükmü gereğince, memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenmekte, emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

İstifa edince ihbar süresi zorunlu mu?

Örneğin; 6 aydan az çalışan bir işçi 8 Mayıs tarihinde istifa etti. İşçinin ihbar süresi 14 gündür. İhbar süresi istifa tarihinden 1 gün sonra başlayacağı için 9 Mayıs'ta ihbar süresi başlamış olur. Hafta sonları ve resmî tatiller ihbar sürelerinin içinde sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iskanunu.com

İstifa edince maaş yatar mı?

İşçi kendi dahi istifa etmiş olsa, işveren işçiye ödenmeyen ücretini ve varsa fazla çalışma ücretini ve yine işçi hak kazanmış ve kullandırılmayan yıllık izin ücreti alacağını da ödemek durumundadır. Ücretin ödendiğinin ispatı işverene aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

İstifa kaç gün sürer?

Hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi ihbar süresi, 4 Hafta (28 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi ise, 6 Hafta (42 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 3 yıldan fazla süren işçiler için ihbar süresi, 8 Hafta (56 gün) olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Pasif istifa ne demek?

Sessiz istifa, “belirlenen mesai saatleri içinde sadece tanımlanan işi yapmak”, “başka ek sorumluluk almamak”, “iş-yaşam dengesini korumak” ve “çalışma sınırlarını belirlemek” olarak tanımlanabilir. İş dışında anlamlı bir hayatı kaçırmak istemeyen çalışanların koşuşturma kültürüne ve tükenmişliğe verdiği bir tepkidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mhrpartner.com

İstifa eden işçi ne alır?

Kıdem tazminatı iş sözleşmesi belirli sebeplerle sona eren işçilere yapılan toplu bir ödemedir. Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

İstifa eden işçi hemen ayrılabilir mi?

Aynı şekilde haklı bir sebep olmaksızın işten ayrılmaya karar veren işçinin de işvereni bundan haberdar edip hemen işten ayrılamaz, yani işvereni ortada bırakamaz. İhbar süresi dolana kadar çalışması gerekir ki bu süre zarfında da işveren yerine yeni eleman bulabilsin, işleri aksamasın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isvesosyalguvenlik.com

İstifa etmeden tazminat alınır mı?

Kıdem tazminatı, işçinin hizmet süresi boyunca emeğinin karşılığını almasını sağlayan yasal sistemdir. Yasalar gereği istifa eden bir çalışan tazminat hakkından yararlanamaz. Tazminat almak için kendi isteği dışında işten ayrılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: finans.mynet.com

Whatsapp ile istifa edilir mi?

Çalışanlar arasındaki Whatsapp yazışmaları sebebi ile çalışanın iş akdinin feshi mümkün değildir. Çünkü bu yazışmalar esasen gizlidir ve bu yazışmalara delil olarak dayanılması mümkün değildir ve gizlilik esasına aykırıdır. Hukuka aykırı olarak da bir delile dayanmak pek tabii mümkün olmamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT