Antifiriz kombi tesisatında kullanılması sağlıklı olmaz. Antifirizli su kullanılırsa hem kombi tesisatınız ,hemde kombide su sızıntısı olması kaçınılmaz olur. Bir kereye mahsus uzman bir teknik elaman kalorifer tesisatını radyatörleri tek tek su ile yıkayarak korozyonlu suyu dranaj etmesi gerekir.
Kombi Petek tesisat suyu içerisine Antifriz konması kesinlikle son derece yanlış bir uygulamadır. Bu tip antifriz konan peteklerin iç kısımlarının zamanla paslandığını ve pul pul dökülerek peteklerin iç kısımlarını tıkadığını gördüm. Kesinlikle petek tesisatının içerisine antifriz konulması sakıncalıdır.
Antifiriz de belki kalorifer tesisatı için bir ilaç olabilir ancak zararı yararından daha fazla ise böyle bir ilaç kullanılamaz. Zararlarına gelince birincisi antifiriz kimyasal yapısı itibari ile kombinizde arızaya sebep olur.
Antifriz, aynı zamanda çevre için de zararlıdır. Doğru şekilde atılmayan antifriz, toprak ve su kaynaklarına zarar verebilir. Bu nedenle, antifriz kullanırken ve atarken çevre faktörleri de dikkate alınmalıdır. Doğru şekilde atılmayan antifrizlerin, insan sağlığı üzerinde de zararlı etkileri vardır.
Öncelikle kalorifer tesisatında bulunan peteklerin ortamı daha iyi ısıtması için, belirli aralıklarla peteklerin havası alınmalı, kaloriferlerin reglaj ayarı yapılmalı ve perdelerin boyunun petekleri örtmemesine dikkat edilmeli.
İlgili 43 soru bulundu
Yanlış kullanımda kombi tesisatlarınız zarar görecektir ve size ciddi masraflar çıkaracaktır. Ankara'da Ariston kombi bakımı ve tesisatlarınızın temizliği için bizimle iletişim kurabilirsiniz. Antifiriz kombi tesisatında kullanılması sağlıklı olmaz.
peteğin üstü sıcak altı soğuk, peteklerin yarısı soğuk
Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur.
Saf antifriz, motoru serin tutmak için yeterli ısı kapasitesine sahip değildir. Aslında, soğutma sistemine saf antifriz koyarsanız, ısı transfer yetenekleri %35 oranında azalır ve özellikle sıcak havalarda motora gerçekten zarar verebilir.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor.
İşte motorun hararet yapmasındaki en temel sebebi: Radyatördeki su azalırsa. Radyatördeki petekler tıkanırsa.
Tıkanmış bir kalorifer peteğini açmanın farklı yolları mevcuttur. Aracınızın soğutma sistemine radyatör açıcı kimyasal dökmektir. Sonrasında kalorifer sıcak konuma alınır. Bir süre ara çalışır vaziyette bekletilir.
Donmayı önlemek daha doğrusu geciktirmek iki taraflı çalışır, su da antifirizin donma derecesini düşürür. Sonuç olarak arabanın soğutma suyuna önerilenden fazla antifiriz konmasının hiçbir faydası yoktur aksine zararı vardır.
Kombilerde kullanılan genleşme tankı hacmi cihaz kapasitesine göre 6-10 litre arasında değişmektedir. Tesisattaki toplam su miktarı ise radyatör cinsi, boru çapı metrajı ile yakın ilişkilidir. Kombi cihazlarının monte edileceği konutlarda tesisattaki toplam su miktarı maksimum 220 litreyi aşmamalıdır.
hiç bir antifiriz yeni bir radyatörü öyle şıp diye delemez. dolayısıyla burada belli bir markayı karalamak doğru değil. yani zaten yıpranmış ve ömrünün sonuna gelmiş bir radyatöre opet değil başka x bir marka antifiriz de koysanız bu durum oluşabilirdi ya da oluşacaktı.
Normal bir panel radyatör markası ve modeline göre değişmekle birlikte ortalama olarak 5lt civarında su alır. Yine normal standartta bir alüminyum radyatör ise ortalama olarak 2,5 Lt su kapasitesine sahiptir.
Antifirizin faydaları ve kullanımı
Soğuk mevsimlerde motordaki soğutma suyunun donma noktasını düşürme özelliğine sahip antifriz bu sayede motorun zarar görmesini engellediği gibi sıcak mevsimlerde kaynama noktasını artırarak motorun hararet yapması ve sizi yarı yolda bırakması tehlikesinin önüne geçer.
Amaç: Etilen glikol (antifriz) yanlışlıkla ya da intihar amaçlı sindirim yoluyla alınması sonucu kısa sürede şiddetli belirtiler göstermekte, yaşam kalitesini etkilemekte uygun tedavi edilmediği takdirde ölüme neden olabilmektedir.
Kırmızı ve mavi antifriz karışırsa çamurlaşma yapabiliyor.
Kış aylarında eksi dereceleri çok fazla görmeyen bir bölgede iseniz o halde isterseniz yarı yarıya karışım yaparak da cam suyu haznesine antifriz suyu ve saf su ya da cam sil eklemesi yapabilirsiniz. Gerçek antifrizli cam suyu kullandığınızda birebir kullansanız dahi aracınıza zarar vermez.
Radyatörün alt kısmında bulunan tahliye kapağını açtıktan sonra içerideki tüm suyu boşaltmak gerekmektedir. Boşaltma işleminden sonra kapağı sıkıca kapatmayı ihmal etmemelisiniz. Antifirizi içeriye dökmeye başlayabilirsiniz. Döktüğünüz antifirizin üzerine karışım yapabilmek için saf su ekleyebilirsiniz.
Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Peteklerin yarısı ısınmıyor diye soranlar bilmelidirler ki bu kirlenmenin bir sonucudur. Peteğin dibinde biriken çamur gibi atıklar peteğin alt kısmının ısınmasına engel olur. Bu sorunu gidermenin tek yolu petek temizliğidir. Peteklerin üst kısmının ısınmaması ise kirlenme değil peteklerde hava olmasıdır.
Peteklerin üst kısmının ısınmasını engelleyen şey kaloriferin içinde biriken havadır. Hava kimyası gereği suyun üzerinde duracağı için peteklerin alt değil üst kısımlarında birikir.Peteklerin arasında biriken hava o kısımlardan sıcak suyun geçişini engeller.
Biriken hava ve kirli su, peteğin ısınmasını engelleyebilir. Peteğin hava tahliyesi işleminden sonra daha iyi ısınırsa bu sorun çözülür. Kalorifer peteğinden hava tahliye edildikten sonra kazana mutlaka temiz su ilave edilmelidir. Kazan içerisinde yeterli su yoksa arızalanmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri