Kombi basıncı gereğinden fazla yükselirse yani 2.5 barın üstüne çıkarsa ise; kombinin güvenlik sistemi devreye girer. Bu durumda da kombinin altından tahliye vanasından suyu boşaltmaya başlar.
kombiye 1.5-2 bar dan fazla su verirseniz ve bu şekilde uzun süre çalıştırırsanız kominin emniyet ventilini bozarsınız.4 bar çok yüksek bir değer.su seviyesini 1.5 bar a ayarlayın,sonrada ara ara su seviyesini kontrol edin.hava yapmış petekler varsa su seviyesi yine yükselecektir.
Kombilerde yüksek basınç durumunda emniyet kilidi açılarak kombideki suyu tahliye etmek gerekir. Sürekli Kombi bar göstergesi yükseliyorsa bu durumda bazen cihazınıza hiç müdahalede bulunmadan beyaz eşya servisinden yardım almak gerekir.
Kombinin altında yer alan su basma vanası ile eğer gereğinden fazla su basıldıysa, petek vanasından su boşaltma işlemi gerçekleştirilmesi gerekir.
Eğer kombinizin su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ya da kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez. Çünkü sistem yazılımında birtakım güvenlik önlemleri bulunur. Bu sebeple, kombi su basıncı düştüğü zaman cihaz, çalışmayı durdurur. Böylece kombinin zarar görmesi engellenmiş olur.
İlgili 39 soru bulundu
Cihazın alt kısmında tıpkı doldurma musluğu gibi monteli durumda bulunan tahliye vanasını açarak yüksek olan basıncı düşürebilirsiniz. Eğer bu işlemleri yapmanıza rağmen basınç düşmüyorsa ya da yükselmeye devam ediyorsa mutlaka teknik servisten yardım alın.
Kombiye Su Basmak Ne İşe Yarar
Kombi basıncı söz konusu olduğunda en çok merak edilen sorulardan biri kombi su basıncının kaç bar olması gerektiğidir. Peki kombi su basıncı ne kadar olmalı ve kombiye ne kadar su basmalı? Kombi su basıncının 1.5-2 bar arasında olması son derece yeterlidir.
Kombide basınç yani “BAR” değerinin ortalaması 1.5'tir. Eğer basınç değeri 2'nin üzerindeyse yüksek basınç sorunu ortaya çıkar. Bu durumda, cihaz ortalama basıncın üzerinden çalıştığı için fazla basıncı tahliye etmek isteyecektir. Bu tahliye sırasında da kombi su akıtma problemi ortaya çıkar.
Kombi basıncı 3 bar olursa ne olur, diye soruyorsanız kombiniz su akıtmaya başlayacaktır. Bundan dolayı kombinin su seviyesini düşürmeniz gerekir. Su seviyesi arttıkça su sızıntısı da artacak ve zamanla daha farklı arızalar ortaya çıkacaktır. Su seviyesi 1,5 – 2 bar arasında olmalıdır.
Kombi su tahliye vanası üzerinden bunu yapabileceğiniz gibi kalorifer peteklerinde bulunan tahliye müşürünü veya tesisatta (genelde banyoda en alt noktada olur) yer alan ana tahliye musluğunu kullanarak da kombinin fazla suyunu boşaltabilirsiniz.
Ana SayfaKombi Çalışırken Basınç Neden Yükselir? Kombi çalışırken basınç yükselmesi sık karşılaşabileceğiniz problemlerden biridir. Burada önemli olan basıncın yükselmesinin ne kadar olduğu ve hangi sıklıkta olduğudur. Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Kombi barının yükselmesi durumunda, basıncın hangi miktarda yükseldiği ve ne sıklıkta yükseldiği önemli bir konudur. Kombi içerisinde bulunan su sürekli ısınıp soğuması sebebi ile genleşebilir. Genleşme arttıkça basınçta yükselmeler meydana gelebilir. Böyle durumlarda barın ne kadar yükseldiğine dikkat edilmelidir.
Doldurma musluğunu açık bırakmak hiçbir zaman hiçbir kombi arızası için çözüm yolu değildir. Doldurma musluğu kombiye suyun basılmasını sağlar ve açık kalırsa kombi tesisatındaki su giderek yükselir. 2.5 ya da 3 barı geçmesi halinde ise kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar.
Özetle kombiler ani ısıtıcılardır diyebiliriz. Doğalgazla çalışan kombiler, eşanjör denilen parça sayesinde suyu anlık ısıtır. Birkaç saniye içinde çok yüksek ısılara çıkan eşanjör, suyu ısıtabilmek için bu şekilde çalışır. Tabi bu denli yüksek ısıya dayanabilmesinin sırrı da içinde sürekli su olmasıdır.
1. Kombi içinde bulunan genleşme tankı diye adlandırdığımız içinde hava barındıran genleşme tankının havasında eksiklik olabilir. 2. Kombinin genleşme tankında bir problem yoksa bu durumda kalorifer tesisatında yani peteklere giden tesisatta kaçak olabilir.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Isı mühendisliğine göre; Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Şebekeden gelen su basıncı 3 bara kadar yükseldiğinde fazla basınca neden olan su emniyet sistemi üzerinden dışarı atılmaktadır. Kurulum sırasında veya tesisatta kombi sistemine uygun olmayan ekipmanlar kullanılması durumunda kombilerde patlama ihtimali yükselir.
Kombi Su Basma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kombinin basıncı arttırma işlemi ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları… Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir.
Yoğuşmalı kombinin yoğuşma yapabilmesi için 40-55C arasında ayarlanması gerekir. Normal şartlarda yanan 1m3 DG başına 1-1,5 lt su oluşması beklenir.
Güneş enerjisi olmayan evlerde kombiler sadece sıcak su konumunda yani yaz modunda kullanılmaya devam eder. Havalar ısınacağından kış mevsiminde elde ettiğimiz su sıcaklığı yazın bize çok sıcak geleceğinden, su sıcaklığını biraz daha düşürerek kullanabilirsiniz.
Bu eleklerin tıkanması kombideki pompayı zorlar, peteklerin üst taraflarının ısınıp alt taraflarının ısınmamasına sebep olur.
Yalnızca ısıtma durumunda çalışmasını durdurmaz. Çünkü sular gitmesine rağmen tesisat içinde su bulunmaktadır. Fakat su kesintilerinde kombiler her zaman tesisat içinde bulunan su bitene kadar çalışır.
Kombinizin suyu iki üç ayda bir eksiliyorsa bu durum oldukça normaldir. Yani kombinizin basıncı iki üç ayda bir düşebilir. Kombinizdeki basınç düştüğünde kombinin altında bulunan vanayı açıp bar seviyesini 1.5'e getirmelisiniz. Fakat cihazın basıncı sürekli düşüyorsa burada bir problem var demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri