Evet, tüketmenizde bir sakınca yoktur.
İçeriğinde etil alkol bulunmakla birlikte, kombu çayı alkolsüz içecek olarak sınıflandırır, % 0.5'ten az alkol içerir. Demleme süresi, daha yüksek oranda şeker ve maya kullanılarak % 1.0 veya % 1.5 gibi alkol oranı daha yüksek çay elde edilebilir.
Kombu çayı yasaklı listede olan çaylardan biridir. Bakteri ve mantarlardan hazırlanan bu çay, hassas gebelerde enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle tüketmekten kaçınmalısınız. Sık sık idrara çıkaracağı ve ishali tetikleyeceği için bebeğe de anneye de zarar verebilir.
Sayılı firma tarafından piyasaya sürülen veinek sütünün mayalanmasıyla elde edilen kefir için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 18/07/2005 tarih ve B.02.1.DİB.0.10/214-987 sayılı yazısında "içilmesinde sakınca yoktur" fetvası verildi.
Kombucha kültürü; yararlı bakteri ve mayalardan oluşan simbiyotik bir yaşam kültürüdür. Yani ne bitkidir, ne hayvandır; bir canlı yaşam kolonisidir.
İlgili 18 soru bulundu
Evet, tüketmenizde bir sakınca yoktur.
KİMLER TÜKETMEMELİ? HIV/AIDS hastaları, böbrek ve kanser hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler bu çayı tüketmekten kaçınmalı. Ayrıca şekerli ve asidik içeriği huzursuz bağırsak sendromu hastalarında ishal, karın ağrısı, şişkinlik gibi sindirim şikayetlerini artırabilir.
Mısır ve sudan imal edilen bozaya gelince, sarhoş edici hale gelirse o zaman haram olur. Bozanın sarhoş edici hale gelmesi de ancak (ekşimesi) şiddetlenip fazla kabarmasıyla olur. İşte o zaman boza da haram meşrubat cinsine dahil olur. Tabiî, haram olunca, azı da haram olur, çoğu da.
Taze boza içmek caizdir.
Bu nedenle at eti haram olmadığından dolayı sütü de haram değildir. Dediğimiz gibi yapılan fetvalara göre mezhebimiz açısından atın eti haram kabul edilmediği için (mekruh kabul ediliyor) sütü de haram değildir.
Kombu çayı bazı kişilerde mide rahatsızlıkları ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Kombu çayının şekerli ve asidik içeriği huzursuz bağırsak sendromu yaşayan kişilerde ishal, karın ağrısı ve şişkinlik sorunlarını doğurabilir.
Kombu çayının içinde çok az miktarda da olsa alkol üretir ama bu oran taze sıkılmış C vitaminli portakal suyu ile aynı oranlardadır.
İçerisindeki probiyotikler sayesinde bağırsakları düzenler ve vücuttaki toksinleri atmak için yardımcı olur. Bağırsak sağlığını ve aynı zamanda sindirim sistemini düzenler. İçerisindeki polifenoller nedeniyle çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
Benzer bir fermantasyon sürecinden geçmiş olmalarına rağmen kefir geleneksel olarak sütle, kombucha ise yeşil veya siyah çay ile yapılır. Bu içeceklerin her ikisi de bağırsak sağlığını destekleyen faydalı bakteriler olan probiyotikler sağlar. Ayrıca antioksidan ve antibakteriyel etkileri olabilir.
Kombucha çayı, ilk olarak Çin'de görülmüştür. Daha sonra Rusya, Amerika ve Avrupa ülkelerinde hızla yayılmaya başlamıştır. Kombucha çayının geçmişi M.Ö. 221 yılına dayanmaktadır.
Kombucha, probiyotikler başta olmak üzere, C vitamini, B1, B2, B6 ve B12 vitaminlerini, proteinlerin yapıtaşı olan amino asitleri, demir, bakır, çinko, flor, klor, iyot, fosfor minerallerini de içerir. Organik asitler, kateşinler, aktif enzimler, amino asitler ve polifenoller bakımından da zengindir.
Ama dinimiz, içinde tabiî olarak alkol bulunan meyve yemeyi veya sirke içmeyi haram kılmamıştır. Fakat alkol teşekkül eden içeceklerin damlasını haram etmiştir. Demek ki, kımızda, birada ve kefirde, bir damla alkol olsa da haramdır. Fakat hamurda, meyvede, yoğurtta, ekmekte 10 damla alkol olsa haram değildir.
Kefir, sarhoş eden alkollü içkilerden değildir.
Bir içeceğin -sarhoşluk vermesi sebebiyle- haram olabilmesi için, bir insanın normal olarak içebileceği azami miktarı içildiğinde insanı sarhoş etmesi gerekir. kefirde böyle bir etki yoktur ve içilir, caizdir.
Buna göre, bir cami civarında ihdas edilen bozahaneye toplanan kişilerin gürültüsünden, cami cemaatinin rahatsız olması şikayetlere konu olmuştu. Bozahanelerin, hayvan yemi olarak kullanılan artıklarının, çevreye kötü bir koku yayması da, hak ihlali olarak değerlendirilmişti.
Boza afrodizyak etkisiyle cinsel gücü ve isteği artırıyor. Aynı zamanda emziren annelerin sütünü de artırıyor.
Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen alkolsüz, hafif mayalı bir içecektir. Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir.
Ülkemizde üretilen bozada alkol oranının %1 civarında olduğu diğer ülkelerde ise bu oranın %1-6 olduğu bildirilmektedir [5, 9]. Bozanın ilk üreticileri Türkler olmasına rağmen ülkemizde uzun yıllar ihmal edilmiş sadece kışın sokak aralarında satılan ve tüketilen bir ürün olarak tanınmıştır.
7.Kilo verdirir: Yapılan araştırmalar Kombucha'nın metabolizmayı geliştirdiğini ve yağ birikimini sınırladığını gösterdi. Ara öğünlerde günde 2 kez tüketilebilir, hem bağırsak faaliyetleri düzene girer hem de yağ yakımı hızlanır.
Evet! Çünkü bu kolonideki arkadaşlar hızla çayın içindeki şekeri tüketirler. Fermantasyon sonucunda kalan şeker oranı %2-5 kadardır.
Kombucha, yaklaşık iki bin yıl önce Asya'da doğmuştur. Yeşil çaydan doğal yolla fermente edilerek yapılır. Hafif tatlı, gazlı ve lezzetli bir içecektir. Tıpkı Kefir gibi probiyotik özellik taşımasının yanı sıra, antioksidan, aminoasit ve enzim açısından da oldukça zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri