Komedinin Başlıca Özellikleri: Çirkin, kaba olaylar seyircinin gözü önünde işlenir. Üç birlik kuralına (olay, yer, zaman birliği) uyar.
Meddah, orta oyunu, gölge oyunu gibi türlerde üç birlik kuralı görülmez. Üç birlik kuralına modern tiyatro türlerinde görmek mümkündür.
[1] (tiyatro) Klasik tiyatroda yer, zaman ve konu birliğini esas alan kural.
Trajediye tepki olarak doğan bir tiyatro türüdür. Dram konusunu tarihin herhangi bir döneminden veya günlük hayattan alır. Dramın içeriğinde komik ve acıklı olaylar iç içedir. Dramda üç birlik kuralına uyma zorunluluğu yoktur.
19. yüzyılda tiyatroyu günlük hayata yaklaştırmak ve trajedinin katı kurallarını yıkmak için başlatılan bir tiyatro türüdür. Dramlarda, trajedilerde işlenen acıklı olaylarla birlikte aynı zamanda komedi oyunlarında işlenen güldürü unsurları da birlikte işlenir.
İlgili 30 soru bulundu
Komediler nazım ile yazılmaktadır. Ancak 17. yüzyıl döneminde yazılan eserlerde nesir ile yazılmış olanlar da mevcuttur. Soylu bir üslup kullanılmaz. Kaba sözlere ve şakalara da yer verilmektedir.
Modern tiyatro türleri trajedi, komedi ve dramdır. Bu üç tür bağlamında modern tiyatronun özelliklerine bakacak olursak: Konusunu günlük yaşamdan alır.
Üç Birlik Kuralına Uymayan Tiyatro Türü Hangisidir? Üç birlik kuralına uymayan tiyatro türü komedidir. Komedi de dramatik ve komik olaylar bir arada aktarılır.
Tiyatroda komedi, trajedi'de başrol oyuncusunun yüksek statüsünü kaybetmesi üzerinedir. Komedide ise genç ve yaşlı bir otorite arasındaki yüzleşme söz konusudur. Olayların, insanların, durumların gülünç yanlarını ortaya koyarak, insanları güldürürken düşündürmeyi hedefler.
İnsanları güldürmek, eğlendirmek ve ayrıca güldürürken düşündürmek amaçlı öne çıkan bir tiyatrodur. Aynı zamanda her gülünç olayın ardında aslında ders alınacak acı bir gerçeği bulunduğunu ifade eden bir yapıya sahiptir.
Argo ve kaba söze yer verilir, insanları güldürürken düşündürmek ön plandadır.
Tragedya'da dil yüksek tabakaya hitap eder ve argoya yer verilmez. Ayrıca trajedilerde üç birlik kuralı bulunur. Yani; olayda birlik, zamanda birlik, yerde birlik. İlk trajedi temsilcileri ise Aiskhylos, Sophokles, Euripides'tir.
Tiyatro eserlerinde "Üç birlik kuralı"na (Olay-yer-zaman birliği) uyulur.
E) Üç birlik kuralı yoktur. Modern Türk Tiyatrosu Yazılı bir metne dayanır. Karakterler de vardır. Dekor kullanımı güçlüdür.
KOMEDİ (KOMEDYA): *İnsanların ve olayların gülünç yönlerini sunan, hem güldüren, hem eğlendiren ve hem de iğneleyen tiyatro türüdür. *Dalkavukluk, korkaklık, cimrilik, dalgınlık, ukalalık gibi insanlar için birer kusur olan huy ve alışkanlıklar abartılarak seyirciyi güldürecek tarzda sahneye konulur.
İkisi de koro ve diyalog bölümlerinden meydana gelir. Her ikisi de Bağ Bozumu tanrısı olan Dionyysos için yapılan törenler nedeni ile ortaya çıkmıştır. İkisi de beş perdeden meydana gelir. Her ikisi de manzumdur.
Üç birlik kuralına uyar. Bu, yer, zaman ve olay birliğidir. Yani oyun hep aynı yerde aynı dekorla oynanmalı, olay bir günlük zaman dilimi içinde geçecek izlenimi vermeli, (Bu yüzden oyun, olayın sonundan seçilir; önceki olaylar koro tarafından anlatılırdı.) aynı ana olay etrafında geçmelidir.
İnsanların ve olayların gülünç yönlerini ortaya koymak, izleyenleri güldürmek ve düşündürmek amacıyla yazılmış tiyatro eseridir. Her gülünç şeyin altında ders alınacak acı bir gerçeğin olduğuna inanılır.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Antik Yunan Dönemi (Tiyatronun Altın Çağı)
Tiyatro ilk kez IO 6. yüzyılda Yunan toplumunda dinsel törenden özerkleşerek bir sanat türü haline geldi; dinsel ya da pratik ölçütlerle değil, estetik ölçütlerle değerlendirilen bir “oyun” a dönüştü.
Komedi Türü
Değişik konseptler altında ele alınan ve insanları eğlendirmek, güldürmek için yapılan filmlerdir.
Gibi, komedi türündeki Türk yapımı internet dizisidir.
Komedi türünün tarihteki ilk ve en büyük ustası olarak kabul gören Aristofanes, MÖ 456 ile 386 yılları arasında yaşamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri