Komple Yük / Taşımacılık Nedir? Bir firmaya ait yükün tek başına tek bir taşıma aracına yüklenerek nakliyesine komple, yüke ise komple yük denilmektedir.
Parsiyel taşımacılık, aynı güzergahta yer alan birbirinden farklı müşterilerin eşya, ürün ya da yüklerini, aynı taşıma aracı ile taşıma lojistiğine denir. Parsiyel taşımacılığı, ayrıca parça eşya taşımacılığı olarak da bilinir.
Aynı güzergâhta bulunan birbirinden farklı müşterilerin yüklerini, aynı kamyon, kamyonet veya tır ile taşıma lojistiğine parsiyel taşımacılık ya da parça eşya taşımacılığı denir.
Entegre taşımacılık; tedarik zincirinin tek bir parça olarak düşünülmesi ve dağıtımı ile birlikte tüm işlevlerin aynı şekilde yapılmasına denir. Günümüz Dünyasına bakıldığında, özellikle taşımacılıkta entegrasyona doğru giden adımlar atılmaktadır.
FTL (Full Track Load) dilimizde tam kamyon yükü anlamına gelmektedir. Tam kamyon yükü kavramı kamyonun ya da konteynırın kapasitesinin tam olarak dolduğu ve bu kapasitede tek bir ürün ya da şirketin benzer ürünlerinin taşındığı durumlar için kullanılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Komple Yük / Taşımacılık Nedir? Bir firmaya ait yükün tek başına tek bir taşıma aracına yüklenerek nakliyesine komple, yüke ise komple yük denilmektedir. Parsiyel Yük / Taşımacılık Nedir ? Birden fazla firmaya ait yükün tek bir taşıma aracına yüklenerek nakliyesine parsiyel, yüke ise parsiyel yük denilmektedir.
FTL (Full Truck Load / Tam kamyon yükü) kavramı, kamyonun yük kapasitesinin tam olarak doldurulduğu, tek bir yükü taşıdığı nakliyatlar için kullanılır. Bunun Türkçe karşılığı komple yüktür. Komple yük taşımacılığı, hem şoför hem nakliyat şirketi sahibi hem iş veren için oldukça rahattır.
Değerli kargo yükleri, canlı hayvan, tehlikeli madde yükleri, büyük ebada ve ağırlığa sahip olan yükler özel yük kategorisine girer. Diğer her türlü ürün ve eşya da genel kargo olarak isimlendirilir ve taşınır.
18 °C ile -26 °C'ye kadar ayarlanabilir soğutucuları bulunan donanımlı araçlarla yapılan taşımacılık frigolu taşımacılık olarak ifade edilir. Frigolu taşımacılık; frigo nakliye, soğuk taşımacılık, soğuk gıda taşımacılığı, soğuk zincir taşıma ve iklim kontrollü taşıma gibi kavramlarla da ifade edilir.
Entegre (Integrated Circuit veya IC), kelime anlamı olarak bütünleştirmek, bütünleşik anlamlarına gelmektedir.
Komple Konteyner Yükleme (Full Container Load, FCL) hizmetimiz, dünyanın çeşitli yerlerindeki ana limanlardan hepsine gidiş ve geliş hizmetlerini sağlamaktadır. Parsiyel Yükleme (Less than Container Load, LCL), daha küçük, zamana daha az duyarlı ürünleri sevk etmek için en esnek ve en ucuz yoldur.
Yani tasarruf etmek için küçük ve ağır olmayan yükleri aynı belge adı altında taşınması durumudur. Bir başka deyişle, ürünlerin aynı müşteri ve aynı bölgeye sevkiyat durumu söz konusu olduğunda birleştirilerek ve bir süre bekletilerek tek parça halinde naklin gerçekleştirilmesi durumuna konsolide taşımacılık denir.
Co-Load (birlikte-yükleme): Farklı terminallerden gelip de tek bir yük olarak gönderilmek üzere birleştirilen iki ayrı mal.
Özel bir hizmet veya depolama gereksinimi doğurmayan, bozulabilir gıda, tehlikeli madde, canlı hayvan, ilaç ve sağlık yükleri vb. sınıfına girmeyen, temiz ve kuru gönderiler genel yük kapsamında değerlendirilir.
Dökme yükler, ambalaj gerektirmeyen, sıvı veya bulunduğu alanın şeklini alabilen yüklerdir. Genellikle temel ürünler dökme yük sınıfına girer. Gübre, hububat, hayvan yemi, kauçuk, sıvılaştırılmış gaz, her türlü içecek ve petrol bu sınıfa girer.
Açılımı Less Container Load olan LCL tip yük taşımacılığı, konteyner doldurmayacak kadar az olan yüklerin, başka firmalardan gelen diğer bütün yüklerle birleştirilip tek bir konteynerde taşınma işlemidir. Türkçeye çevrildiği takdirde ortaya Parsiyel Konteyner Yükü gibi bir ifade çıkmaktadır.
Taşımanın ülke içinde ya da dışında yapılmasına göre uluslararası ve yurtiçi taşımacılık olarak iki sınıfa ayrılabileceği gibi, seçilen taşıma türüne göre de karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu vb. şeklinde farklı gruplara ayrılabilmektedir.
Kuru yük taşımacılığı kara yolu ile ülkemizin her iline ilçesine veya ülkeler arası nakliyat işine verilen isimdir. Kara yolu ile tercih edilen bu yük taşıma metodu bir çok taşıma türüne nazaran tercih edilen yöntem yine kara yolu ile nakliyatın gerçekleştirilmesi yönündedir.
Treyler ve kamyon taşımacılığı için Pharma çözümleri
Thermo King, gerçek zamanlı izleme ve uzaktan izleme sistemi TracKing ™ ile, yükün güvenliğini sağlamak için sıcaklık sapmalarının tespit edilmesini ve anında harekete geçilmesine imkân sağlıyor.
Islak Kargolar: Islaklık ya da nem bırakma potansiyeli olan veya IATA Tehlikeli Maddeler Düzenlemeleri içerisinde yer almayan ancak sıvı üretebilen kargolardır. Üst üste istiflenmeleri aşamasında kurallara uyulması gereken bu ürünler su sızdırmaz kaplar ile taşınmalı, kaplar üzerine uygun etiketler yapıştırılmalıdır.
Açık Yük Taşımacılığı Açık yük(open top) üstü veya duvarları açık olup zemini ahşap olan çelikten yapılma konteynerlerden oluşmaktadır. Çatı ve yayları çıkartılabilir, üstü tenteyle kaplanabilir ve kapı başlığı döndürülebilir konteynerlerdir.
Değerli Kargolar: Değerli kargolar altın, gümüş, inci, platin, pırlanta, elmas gibi değerli kabul edilen madenleri, para, hisse senedi, çek defteri, banka kartı, kredi kartı gibi maddi bir değere sahip olan ürünleri ya da sanat eseri niteliği taşımakta olan ürünleri kapsayan özel kargolardır.
LTL (Less Truck Load), parça parça taşımacılık anlamına gelir. Taşımayı sağlayan araç, kamyon veya konteynerin taşıma kapasitesinin hacmi veya ağırlığı tam olarak dolduramayan bir yükü tamamlamak için lojistik terminolojisinde kullanılan bir terimdir.
Dünya ticaretinin büyük bir kısmı denizyolu taşımacılığı ile yapılır. Denizyolu taşımacılığını seçilme nedeni daha ucuz ve daha güvenli olmasıdır.
Konvansiyonel Yük Taşımacılığı Nedir? Konvansiyonel yük taşımacılığı, dökme katı yükler, dökme sıvı yükler, proje kargo yükleri gibi konteynırlarda taşınması uygun olmayan yükler için alternatif bir yük taşımacılığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri