İHRAMIN VACİBLERİ 1- İhrama girmeden önce, koltuk altı ve kasık kıllarını temizlemek, tırnak kesmek ve güzel koku sürünmek. 2- İhrama girerken gusletmek veya abdest almak. 3- Erkekler,izar ve rida denilen iki parça örtüye sarınmak. 4- İhrama niyyet ettikten sonra kerahet vakti değilse iki rek'at ihram namazı kılmak.
İhrama girmek için öncelikle abdest alınır. Mümkünse daha faziletli olması bakımından gusl etmek gerekir. Abdestini alan kişi iki rekat ihram namazı kılar ve niyet eder. Niyet şu şekilde olur: “Allah'ım ben umre yapmak istiyorum.
1. İhrama girmeden, yani niyet ve telbiyeden önce tırnakları kesmek, saçları kısaltmak, vücut temizliği yapıp gusletmek. Bu ibadet amaçlı değil temizlik amaçlı olduğundan abdesti olanların veya hayız ve nifas halindeki kadınların da gusletmesi sünnettir. Gusül yapılamazsa abdest alınır.
Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar şöyle: Aklı yerinde olmak, Müslüman olmak, ergenlik çağına girmiş olmak, hürriyet, maddî imkâna sahip bulunmak, sağlık ve yol güvenliğine sahip olmak. Kadınlar için eşin veya mahrem akrabanın refakat etmesi şarttır.
İlgili 20 soru bulundu
Evli bir kadın, kocasının iznini almadan veya yanında mahremi olmadan hac veya umreye gidebilir mi? Dinimizde farz olan ibadetler, gerekli şartları taşıyan kadın-erkek herkesin yapması gereken bireysel ibadetlerdir. Bu ibadetleri yapması için eşlerin birbirlerine engel olması caiz değildir.
Umre yapmak isteyenler, gerekli hazırlıkları yaptıktan ve iki rek'at ihram namazı kıldıktan sonra, “Allah'ım! Senin rızan için umre yapmak istiyorum. Bunu bana kolaylaştır ve kabul eyle” diye niyet edip “telbiye” söyleyerek ihrama girerler. Bu şekilde ihrama girdikten sonra Kâbe'yi usulüne göre tavaf ederler.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu nedenle, Umre sırasında muhtemelen hava sıcak olacağı için rahat bir şekilde ibadetinizi gerçekleştirmek için yedek elbise ve iç çamaşırları bulundurmanız iyi olacaktır.
Umre, hac harici dönemde kutsal toprakların ziyaret edilmesi faaliyetidir. Umre için de hac gibi belli görevlerin yerine getirilmesi gerekir. Umre yapan kişiler ise mu'temir olarak adlandırılır.
İhram (Erkekler için), ihramlar gitmeden önce yıkanmalı. Kıyafet (Erkekler için) Gömlek, Şalvar türü bol pantolon. Kıyafet (Bayanlar için) Pardösü, Afgan kıyafeti, açık tonlar seçilmeli.
Hacıların, hacla ilgili yaptıklarını sen de yap. Ancak âdet gördüğün sürece Kâbe'yi tavaf etme.” buyurmuştur. Henüz ziyaret tavafını yapmadan âdet gören bir kadının öncelikle yapması gereken, temizleninceye kadar Mekke'de kalıp temizlendikten sonra tavafını yapmasıdır.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Âişe, Resûl Ekrem'in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivâyet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).
Namaz kılmak isteyen kişiler öncelikle abdest almak zorundadır. Cünupluk veya lohusalık durumlarında ise abdestin yanında boy abdestide almak gerekmektedir. Aksi halde kıldığınız namaz geçerli olmaz. Guslün ifade ettiği anlam ise vücudun her yerini temizlemektir.
Umre yapan kişinin tüm günahları affolunabilir. Ancak hacca veya umreye gider herkesin kul hakkı dışında bütün günahları affolunur gibi kesin bir kayıt yoktur.
Buna göre şöyle bir kuraldan söz edebiliriz: Abdestsiz tavafa başlanmaz. Tavaf esnasında bir abdest bozulması sözkonusu olursa o tavaf biiznillah kabul olur.
Arafat'da vakfeden sonra, henüz ihramdan çıkmadan eşiyle cinsel temasta bulunmanın cezası ise, büyük baş bir hayvanın kurban kesilmesidir. İhramdan çıktıktan sonra ise, cinsel ilişkiye girmek yasak değildir.
1. Kadınlar için erkeklerde olduğu gibi özel bir ihram kıyafeti söz konusu değildir. Kadınlar umre esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler. Yalnızca yüzlerini örtmezler.
İhram (Erkekler için), ihramlar gitmeden önce yıkanmalı. Kıyafet (Erkekler için) Gömlek, Şalvar türü bol pantolon. Kıyafet (Bayanlar için) Pardösü, Afgan kıyafeti, açık tonlar seçilmeli.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
Kadının özel hali ihrama girmesine mani değildir. Özel halinde de olsa bir kadının hac ve umre yapmak için mikat mahallini geçmeden ihrama girmesi gerekir. Âdeti bitinceye kadar ihram yasaklarına dikkat eder, bitiminde gusül abdesti alır, tavafını sayını yapar, saçından bir parmak boğumu kadar keser ve ihramdan çıkar.
Kokulu sabun veya ıslak mendil gibi imalatında esans kullanılan temizlik malzemeleri, koku sürünmekten ziyade temizlik amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kokusuz temizlik malzemeleri kullanılması tavsiye edilmekle birlikte söz konusu maddelerin ihramlı iken kullanılması da herhangi bir cezayı gerektirmez.
Umre yapmak isteyen kimse hava yolu ile Türkiye'den Cidde'ye gidip oradan Mekke'ye geçecekse uçağa binmeden önce havaalanında ihramını giyer. İhramın Sünneti niyeti ile iki rekât namaz kılmaktır.
Kadınların bir kafilenin içinde bulunmaksızın ibadetlerini yapabilir" dedi. Ancak kadınlardan oluşan bir kafileyle yapmanın isteğe bağlı bir konu olduğunu belirtmedi. Umre, Nisan 2022'de ilk kez mahremsiz ve bir kafileye tabi olmayan farklı yaş ve milletten kadınlara serbest bırakıldı.
Hac ve umre sa'yinden sonra kılınması gereken vacip bir namaz yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri