Yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı temmuz ve ağustos ayları, taze patlıcanların bolca ve ucuz olduğu dönemlerdir. Aynı zamanda bu aylarda patlıcanları rahatça kurutmanızı sağlayacak, ihtiyacınız olan güneşi rahatça bulmanız mümkündür.
Kurutularak saklanabilen yiyecekler arasında patlıcanın yeri başkadır. Yazın taze tüketilen, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle birçoğunuzun sofrasından eksik etmediği nefis bir sebzedir.
Patlıcanları kuruturken hangi yemekte kullanılacağı göz önünde bulundurulmalı ve ona göre kurutulmalı. Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli nokta patlıcanın taze, sağlam, parlak kabuklu ve düzgün şekilli olmasıdır. Eğri patlıcanlar yerine kurutmak için düz şekilli patlıcanları tercih etmelisiniz.
Acı suyu çıkan patlıcanları güzelce kurutun. Temiz bir bezin üzerine serip güneş alan bir yere koyun. Kurumaya bırakın. 7-10 gün arasında bir sürede patlıcanlarınız kuruyacaktır.
Patlıcan ve biberler sadece kuruma sırasında küflenmez, aynı zamanda kuruduktan sonra ve depolama sırasında da küflenir. Küf oluşumunu önlemek için hava almayan, nemsiz bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında büyük plastik kutunun içine koyun, streçleyin ve kaldırın.
İlgili 28 soru bulundu
Yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı temmuz ve ağustos ayları, taze patlıcanların bolca ve ucuz olduğu dönemlerdir. Aynı zamanda bu aylarda patlıcanları rahatça kurutmanızı sağlayacak, ihtiyacınız olan güneşi rahatça bulmanız mümkündür. Patlıcan kuruturken rüzgârın da en az güneş kadar etkili olduğunu unutmayın.
Patlıcanlarınızı kurutma işleminden önce bol suyla iyice yıkamayı da unutmayın. Patlıcanlarınızı kuruttuğunuza kararmalarını önlemek istiyorsanız, kurutmaya başlamadan önce tıpkı patlıcanlı yemekleri pişirmeden önce yaptığınız gibi 1 saat kadar tuzlu suda bekletip siyah sularının çıkmasını sağlayabilirsiniz.
İpe takılan patlıcanları suya batırıp, çıkartınız. Kalan tohumlar suda temizlenecektir. Daha sonra terasta güneş alan bir ortama çamaşır ipine asınız. 3 günde kuruyacaktır. Kuruyan patlıcanlarımızı kışın yapacağınız zaman önce kaynar suya koyunuz.
Ürünlerin dokusu sertleşir ve kırılgan hale geldiğinde kuruma işlemi tamamlanmış demektir. Saklama: Tamamen kuruyan biber, patlıcan dilimleri, nemden uzak, hava geçirmez kaplarda veya cam kavanozlarda saklanır.
Doğradığınız ya da kestiğiniz patlıcanları, limon sıkılmış ve bir tutam tuz katılmış soğuk suyun bulunduğu derin bir kap içerisinde bekletebilirsiniz. Limon, patlıcanların kararmasını önlerken tuz ise patlıcanın kendine has olan acılığını azaltacaktır.
Patlıcanı kestiğinizde ya da kabuklarını soyduğunuz bölümlerde çok hızlı bir renk değişimi oluşmaya başlar. Önce sarılaşıp sonrasında da müdahale edilmezse rengi iyice kararır. Bunun nedeni kesildiği veya soyulduğu noktalarda hücre bölünmeleri olur, bu da renk ve tat değişimmine neden olur.
Tavaya zeytinyağını ekleyip yemeklik doğradığımız soğanı soteliyoruz. Üzerine doğradığımız biberleri ekleyip kavuruyoruz. Salçayı, rendelediğimiz sarmısakları, tuzu ve baharatları ekleyip biraz kavurduktan sonra üzerine patlıcanlarıda ekleyip biraz daha kavuruyoruz biraz suyla birlikte bir kaç dakika pişiriyoruz.
En lezzetli ve en taze şekilde tüketebilmek adına buz dolabında saklamak daha ideal olacaktır. Aynı zaman da patlıcanların besin değerini korumak açısından da buz dolabı daha ideal olacaktır. Buzlukta patlıcan saklamak için ilk olarak yazlık, taze patlıcanların saplarını kopararak güzelce yıkamak gerekir.
İKLİM İSTEKLERİ:
ºC sıcaklık uygundur. Gece sıcaklığı 15 ºC 'nin altına düştüğünde meyve bağlamada problemler ortaya çıkar. Bitki gelişimi zayıflar, meyvelerde renk açılmaları görülebilir.
Şaşırtıcı bir şekilde, birkaç kaynağa göre, susuz meyve, uygun şekilde hazırlanıp saklandığında beş yıla kadar dayanabilir. Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır.
Dilimlenen patlıcanları tuzlu suda bekletin. 10-15 dakikanın ardından patlıcan dilimlerini çıkartın ve kurutun. Güneş alan bir yere temiz bez serin. Patlıcan dilimlerini bu bezin üzerine serpiştirerek 7-10 gün arası kurumaya bırakın.
Buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık olacak şekilde patlıcan ve biber paylaştıralım. Pipet ile bütün havasını alalım ve ağzını sıkıca kapatıp derin dondurucuya kaldıralım. Kullanacağımız zaman bir kaç saat önceden çıkaralım ve buzu çözüldükten sonra kullanıma hazır.
Kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alıyoruz ve tuzlu su ekleyip yaklaşık 10 dakika haşlıyoruz. Süzüyoruz ve tencerenin içinden alıyoruz. Kuru dolmalık biberleri de aynı şekilde 3 dakika kaynatıp süzüyoruz.
Bunun yanı sıra, kurutmalıkları serin ve kuru bir yerde saklamak önemlidir. Sıcaklık ve nem, kurutmalıkların bozulmasına neden olabilir. Dolayısıyla, biber ve patlıcanları buzdolabında veya dondurucuda saklamak daha uzun süre dayanmalarını sağlayacaktır.
Antep Kuru Patlıcanı üretim alanı, birbirine yakın iklimsel özellikler gösteren; Oğuzeli, Nizip, Karkamış ve Araban ilçeleridir. Kurutmalık patlıcan üretilen illerin ortalama sıcaklık değerleri incelendiğinde en düşük sıcaklık değerlerinin Gaziantep ilindeki bu ilçelerde olduğu görülmektedir.
KURU PATLICAN DOLMASI NASIL DAHA YUMUŞAK OLUR? Kaynayan bir suyun içerisine, kuru patlıcanları atın. Ardından patlıcanları yumuşak bir kıvam alana kadar 2 dakika boyunca haşlayın. Sonra patlıcanlar yumuşayınca süzgeç ya da bir kaşık yardımıyla alın.
Kurutulmuş patlıcanları kaynayan suyun içerisine atın ve yumuşayana kadar, yaklaşık 5-7 dakika bekletin. Ardından suyunu süzdürerek soğuk suya alın.
Hava koşulları çok önemlidir. Nem oranı yüksek olan yerlerde, değil patlıcan kurutmak, hiç bir sebzeyi kurutamazsınız. Kurutmaya kalkarsanız çürür, buruşur küflenir, yine de kurumaz. Patlıcan ve diğer sebzeler, daha çok İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde rahatlıkla, sorunsuz bir şekilde kurutulur.
Çan Sarması (Kuru Patlıcan)
Patlıcanları oyma yöntemi
Az önce de bahsettiğimiz gibi patlıcanı çeşitli yöntemlerle kurutabilirsiniz. Bunlardan ilki içinin oyulması. Eğer bu yöntemle patlıcan kurutmak istiyorsanız 'dolmalık' şeklinde de geçen patlıcanlardan alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri