Komut satırı (Diğer adıyla komut satırı arayüzü), bir bilgisayar kullanıcısının, belirli metinleri (komutları) girerek, bilgisayarla iletişime geçmesini sağlar. Komut satırı arayüzleri; konsol, kabuk, terminal veya uçbirim diye de adlandırılır.
Komut, bilişim biliminde mikroişlemci üzerinde çalışan programların yapı taşlarına denir. Bir işlemcinin çalıştırabileceği komutlar, o işlemcinin komut kümesini oluşturur. İşlemciler, mimarilerine göre komutları farklı şekillerde işletebilirler.
Komut satırı arabirimi (CLI), bir bilgisayarın işletim sistemiyle etkileşime giren komutları girebileceğiniz metin tabanlı bir arabirimdir. CLI, işletim sistemi ile kullanıcı arasındaki varsayılan kabuk yardımıyla çalışır.
Komut istemi, girilen komutları yürütmek için kullanılır. Bu komutların çoğu, komut dosyaları ve toplu iş dosyaları aracılığıyla görevleri otomatikleştirir, gelişmiş yönetim işlevlerini gerçekleştirir ve belli türde Windows sorunlarını giderir veya çözer.
İlgili 32 soru bulundu
Komut satırı (Diğer adıyla komut satırı arayüzü), bir bilgisayar kullanıcısının, belirli metinleri (komutları) girerek, bilgisayarla iletişime geçmesini sağlar. Komut satırı arayüzleri; konsol, kabuk, terminal veya uçbirim diye de adlandırılır.
Komut satırı arabirimini açın
Birkaç deneme yapmak için önce komut satırı arabirimini açmamız gerekir. Başlat'a gidin → Windows sistemi → Komut istemcisi. Daha eski bir windows sistemi için, Başlat menüsü →Tüm programlar → Aksesuarlar → Komut istemcisi.
Komut istemi ya da bizim burada kullanacağımız hali ile CMD, Windows işletim sistemlerinin komut satırı yorumlayıcısı aracılığıyla gerçekleştirilir. Yalnızca Windows işletim sisteminde kullanılan lokal bir uygulamadır. Belirli komutları kullanarak işlem gerçekleştirmenize olanak tanır.
Komut penceresini görüntülemek için Görünümmenüsünden Diğer Windows'u ve ardından Komut Penceresi'ni seçin.
CMD ekranına girmek için iki seçenek vardır. Bunlardan birincisi Windows arama çubuğuna çalıştır komutu yazdıktan sonra CMD yazmak. İkinci seçenek ise klavyedeki Windows tuşuna ve R tuşuna aynı anda basarak (Windows+R) karşınıza çıkan ekrana CMD yazmaktır.
Windows +R, çalıştır penceresi komutları
CMD, “Komut İstemi” (Command Prompt) teriminin kısaltmasıdır ve Windows işletim sistemlerinde kullanılan bir komut satırı aracıdır. CMD, kullanıcılara işletim sistemi seviyesinde komutları girme ve işlemleri yürütme imkanı sunar.
cd, (change directory) Unix benzeri ve Linux işletim dizgelerinde o an içinde bulunulan dizini değiştirmeye yarayan komuttur.
Başlat butonuna basın. cmd yazın ve ENTER tuşuna basın.
Komut Düğmesi (Command)
Görsel programlamnın vaz geçilmez nesnesidir. Kullanıcı fare ile komut düğmesine basarak yapılması gerek işlemleri yerine getirir.
Komut dosyası, sözdizimi komutları içeren bir metin dosyasıdır.
Komut İsteminin başlatılacağı dizini seçin
Komut istemi varsayılan olarak C:\Users\(Kullanıcı adı) konumundan başlar. Eğer bu konumu başlangıçta değiştirmek isterseniz, komut isteminin başlamasını istediğiniz klasöre girin ve Dosya menüsünün altında bulunan Komut istemini aç seçeneğinden komut istemini başlatın.
Görev çubuğundaki arama kutucuğuna "CMD" yazın, Komut İstemi simgesine sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır seçeneğine tıklayın. Yönetici: Komut İstemi penceresine net user administrator /active:yes yazın ve Enter tuşuna basın. "administrator" ile "/active:yes" arasında boşluk olması gerektiğini unutmayın.
Komut Penceresine girilen günlük komutları hafızada tutar. Kullanılan değişkenler hakkında bilgi sağlar.
Merhaba cmd (komut istemi) cihazımda ingilizce olarak bulunuyor.
ls : List, klasör içerisindeki dosyaları ve klasörleri listeler. Dosya ve klasörler farklı şekilde renklendirilir işletim sistemi tarafından. mkdir : Make directory, dizin oluşturur. Touch : Dosya oluşturur.
Kullanılan ilk yöntem Windows arama alanına CMD komutunu yazmaktır. Karşınıza MS-Dos komut satırı gelir. Diğer yöntem ise klavyedeki Windows ve R tuşlarına aynı anda basarak açılan pencereye CMD yazarak olur.
Not: Alternatif olarak, Çalıştır komutunu başlatmak için klavyenizi kullanarak Windows tuşunu ve R tuşunu aynı anda basılı tutun. Çalıştır komutu açıldığında, tuşları bırakın. Başlat menüsü görüntülendiğinde Çalıştır yazın.
Komut satırı ekranına ulaşmak için 2 yol bulunmakta. İlk olarak windows arama çubuğunu kullanarak cmd komut sistemine ulaşabilirsiniz. İkinci yol ise klavyedeki Windows tuşuna ve R tuşuna aynı anda basıp (Windows+R) karşınıza çıkan ekran CMD yazıp ulaşılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri