Çanakkale Bölgesinde Ortalama Sıcaklık Serin mevsim 4,0 ay uzunluğundadır ve 25 Kasım tarihinde başlayıp 26 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 13°C altındadır. Çanakkale bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık 3°C iken yüksek sıcaklık 9°C düzeyindedir.
Çanakkale ilimiz; yarı nemli bir iklime sahip, kışları serin, yazları sıcak, su fazlası kış mevsiminde, çok kuvvetli olan ve deniz tesirine yakın bir iklime sahiptir.
Çanakkale'nin Biga, Lapseki, Yenice, Çan ve Gelibolu ilçelerinde hava sıcaklıklarının düşmesinin ardından kar başladı. İlin bazı bölgelerinde sabah başlayan sulu kar, havanın iyice soğumasıyla yerini kara bıraktı.
Mevsimlik ortalamalara göre Kış 6.1 °C ile en soğuk mevsimdir. Kışı 12.7 °C ile İlkbahar ve onu da 16.0 °C ile Sonbahar mevsimleri takip eder. Yaz ise 24.6 °C ile en sıcak mevsimdir.
Kışın Türkiye'nin en sıcak bölgesi, Akdeniz bölgesidir. Yıllık sıcaklık ortalamalarını incelediğimizde bu sonuca varıyoruz. Yani nereye gitmen gerektiği belli: Doğası ve yemekleriyle ünlü Akdeniz!
İlgili 16 soru bulundu
Çanakkale İlinde Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin geçiş iklimi hüküm sürmektedir. Turizm sezonunda iklim muhtedil olup deniz suyu sıcaklığı Temmuz ve Ağustos aylarında maksimum seviyeye çıkmaktadır. Günlük hava sıcaklıkları sezonda maksimum 35 C ve minimum 25C olmaktadır.
Çanakkale, Ege Denizi ve Marmara Denizi'nin kıyısında yer almasından dolayı deniz etkisi havaların daha ılık ve nemli olmasına sebep olmaktadır. Çanakkale'nin havası genel olarak Akdeniz iklimi ile Marmara iklimi arasında olan sentezlenmiş bir iklime sahiptir.
Çanakkale'nin Lapseki ilçesindeki yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Lapseki'de dün öğle saatlerinde başlayan yağmur, ilçenin yüksek kesimlerde bulunan Şahinli, Kocabaşlar, Kırcalar, Beyçayırı, Dumanlı, Karamusalar, Eçialan, Balcılar köylerinde yerini kar yağışına bıraktı.
Harika denizi, köklü tarihinden kalan eserleri, şehrin her yerinde karşınıza çıkan zeytin ağaçları, muhteşem temiz havası ve güzel koylarıyla ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor. Şehrin en önemli noktaları Gelibolu, Assos, Küçükkuyu, Truva Antik Kenti, Bozcaada, Gökçeada ve Çanakkale şehir merkezi.
Çanakkale bölgesinde yazlar ılık, nemli, kurak ve açık ve kışlar uzun, soğuk, yağışlı, rüzgarlı ve parçalı bulutlu. Yıl içerisinde sıcaklık normalde 3°C ila 31°C arasında değişiklik gösterir ve nadiren -3°C altında ve 34°C üzerinde olur.
Çanakkale İlinin iklimi, bulunduğu yer nedeniyle geçiş iklimi özellikleri gösterir. Genel karakteriyle Akdeniz iklimi özelliklerini yansıtır. Bunun yanında İlimizin daha kuzeyde bulunması nedeniyle kışları ortalama sıcaklık daha düşüktür.
Tüm doğal ve kültürel güzelliklerine ek olarak, Çanakkale durağan bir şehir değildir. Çanakkale yaşar ve yaşatır. Kordon'da geçireceğiniz güzel bir akşamüstü ile, bu güzel şehrin tadına varabilir ve kendinizi iyi hissedebilirsiniz.
Merak edilen Çanakkale ise Türkiye'nin en temiz havasına sahip 4. Şehir. Dünyadaki hava kirliliğini ölçen İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir merakla beklenen 2021 Hava Kirlilik oranlarını açıkladı.
Arazi Yapısı : Genel olarak dağlık ve engebeliklerle kaplıdır. Bu engebelik kısımlar ormanlarla kaplı ise de kereste değeri olmayan baltalık şeklinde örtülerdir. Dağlar Çanakkale boğazına paralel olarak uzanırlar. Bu nedenle kıyı kesimlerinde Çardak, Umurbey ve delta ovaları yer alır.
Genel karakteriyle Akdeniz iklimi özelliklerini yansıtır. Bunun yanında daha kuzeyde bulunması nedeniyle kışları ortalama sıcaklık daha düşüktür. Kuzey Rüzgarlarının ve soğuk dalgalarının Balkanlar üzerinden sarkması ve bunun önünde doğal engellerin bulunması nedeniyle ,yılın büyük bir kısmı rüzgarlı geçmektedir.
Çanakkale, birbirinden güzel doğal güzelliklere ve tarihi yapılara sahip olmasının yanı sıra denize kıyısı bulunduğu için deniz turizminin de oldukça gelişmiş olduğu bir tatil merkezidir. Uzun bir sahil şeridi bulunan Çanakkale'de denizin keyfini çıkarabileceğiniz çok sayıda plaj ve koy bulunmaktadır.
Çanakkale güneyde Balıkesir ile komşudur. Diğer sınır komşuları ise Tekirdağ ve Edirne'dir. Asya ile Avrupa arasında ulaşımı sağlayan Çanakkale Boğazı, şehrin ekonomik alanda gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.
Meyve üretimi içerisindeki en yüksek üretim miktarı; 167.951 ton ile zeytin (yağlık, sofralık), 120.553 ton ile şeftali (nektarin, diğer), 102.936 ton ile elmaya aittir. İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, kiraz, armut, erik, badem gibi ürünlerdir.
Kışın en sıcak illerimiz arasında ilk sıralarda Akdeniz Bölgesi'ndeki şehirler yer alır. Antalya, Muğla ve Mersin illeri kış boyunca ortalama sıcaklıkların 10 derecenin üzerinde seyrettiği, güneşli ve ılık bir havaya sahiptir.
Türkiye, bir orta kuşak ülkesi olmasına karşın, özel konum ayrıcalıklarından dolayı, ulusal ve uluslararası öneme sahip kış turizm merkezlerine sahiptir. Bursa Uludağ, Erzurum Palandöken, Kayseri Erciyes, Bolu Kartalkaya ve Kars Sarıkamış ön plana çıkan kış turizm merkezleridir.
Kaz Dağları'nın en yoğun olduğu dönemler ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları olsa da burası esasında yılın dört mevsimi seyahat imkanı sunan özel destinasyonlardan biri. Dolayısıyla bölgede kış ayları da bir o kadar keyifli geçiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri