Kötü bir PCV valfiniz varsa, aracınızı riske atarsınız. Kötü valf, aracınızın aşırı yağ tüketmesine neden olacak bir sızıntıya neden olabilir. Yağ tüketimi, yağın yanmasıyla birlikte kokmasına ve aracınızın altında su birikintisi oluşmasına neden olur.
PCV valfinin, karter ile emme manifoldu arasındaki hava akışını kontrol etme rolüne sahip olduğu göz önüne alındığında, arızalı olduğu durumlarda, hava akışının artmasına neden olan emme havası sızıntısı ile aynı semptomlar olabilir.
PCV karter havalandırma valfinin görevi, supap kapağındaki bu yağ buharı ve gaz kaçaklarını (blow by emisyonları), açılıp kapanarak, gaz kelebeği boğazına göndermektir. Böylece emilen havaya karışan bu gazlar, yanma odasında yakılırlar. PCV valfi, supap kapağından emme manifolduna gönderilen gazları kontrol eder.
PCV valfi, karter havalandırma sistemidir. Motor Yağı , ısı ve sürtünmeden dolayı buharlaşabilir. Bu buhar emme manifoltundan içeri yanma odasına geri gönderilir ve yakılarak egzozdan atılır. Buharın hangi zamanda ve oranda gideceği ise bir valf ile motor kontrol ünitesi tarafından kontrol edilir.
Karter havalandırma sistemi yani PCV valfi bağlantısı gibi hortumların yerlerine düzgünce bağlı olup olmadığına bakın PCV valfi bozulduğu zaman sizinkine benzer sıkıntılar yaratır. Motor sağlam olsa bile bu karter havalandırması düzgün çalışmadığı için emme girişine yağ çekebilir.
İlgili 22 soru bulundu
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir. Motordaki yağ eksikse sürtünme artacaktır.
Tıklayan veya Vuruntu Sesleri: Yağ pompası arızası, motorun birçok farklı yerinde tıkayıcı ve vuruntu sesleri gibi anormal sesler çıkarabilir. Yağ Sızıntısı: Yağ pompası arızası, yağın araç altından sızmasına neden olabilir. Bu, yağ basıncının düşük olduğu ve yağ pompasının hasarlı olabileceğini gösterir.
Kötü bir PCV valfiniz varsa, aracınızı riske atarsınız. Kötü valf, aracınızın aşırı yağ tüketmesine neden olacak bir sızıntıya neden olabilir. Yağ tüketimi, yağın yanmasıyla birlikte kokmasına ve aracınızın altında su birikintisi oluşmasına neden olur.
Valf Nedir? Valf, bir geçiş yolunu açıp kapatarak sıvı veya gaz akışını kontrol eden mekanik bir parçadır. Araba motorlarında valfler, motora giren hava yakıt akışını ve motordan çıkan egzoz gazlarını kontrol etmekten sorumludur.
EGR, bozulduğunda motoru yorarak motorun uğultulu sesler çıkarmasını sağlar. Araç motorundan uğultulu sesler geliyorsa EGR'de sorun olduğu düşünülür. EGR valfi arızalanmış ise araç normalde olduğundan daha hantal ilerleyerek güç kaybı yaşar. Bunun sebebi arızalanan EGR motorun verimli çalışmasını önlemesidir.
Valfler, hidrolik piston mili üzerindeki kuvveti veya hidrolik motor mili üzerindeki torku ayarlamak için sistem basıncının düzenlenmesini sağlar. Basınç emniyet valfleri devredeki maksimum basıncı ayarlamak ve aşırı yüklenmeye karşı korumak için kullanılır.
Hava filtre hortumu, her araçta bulunan parçalardan biridir. Hava filtresinin çalışması için gerekli olan bu parça, içten yanmalı olan tüm motorlarda hava ihtiyacını karşılamaya ve motora giren havanın kirden, tozdan arındırılmasına yardımcı olmaktadır.
Elektrikle çalışan turbo selenoid valfi ECU'ya bağlayan kabloların aşınması, gevşemesi veya kısa devre yapmasında durumunda arıza yapabilir. Aynı zamanda, turbo selenoid valfine bağlı durumdaki hortumların delinmesi veya yerinden çıkması durumunda da arıza yapabilir.
Kontrol valfi, akış, basınç, sıcaklık ve sıvı seviyesi gibi durumları kontrol etmek için kullanılan valflerdir. Çoğu durumlardaki değişimleri takip etmek üzere sensör, valfin tam açık veya kısmi açık durum sinyalini kontrol cihazından alır ve cihaza girilen "setpoint"e (set değerine) göre valfi açar veya kapatır.
Firmamız tarafından Alüminyum malzemeden üretilen nefeslik / havalandırma tapası, dişli sistemlerinde (redüktör, şanzıman vb…) basınç oluşmaması ve sistemin havalanabilmesi için kullanılmalıdır.
Motor bilgisayarının yönettiği kanister valfi, emme manifoldu ve EVAP bidonun arasında yer alır. Kanister filtresi olarak da bilinir ve motor kapalıyken vanası da kapalıdır.
Karbon kanister selenoid valfi, normalde kapalı olan bir elektromanyetik valftir ve açılıp kapanarak, benzin buharının akışını kontrol eder. Çalışırken “tık tık tık” şeklinde sesi duyulabilir, bu valfin açılıp kapanma sesidir normaldir. Bu ses her zaman gelmez, sadece kanister haznesi boşaltılırken çalışır.
Su ile çalışan kapalı devre ısıtma sistemlerinde, tesisat içinde oluşan havayı otomatik olarak tahliye etmek için üretilmiştir. Sistemde oluşan hava akışkanlığı engellediği için sistemin sağlıklı çalışmasını engeller.
1960'larda hava kirliliği problemi ile karşılaşınca PCV (Positive Crankcase Ventilation = Krank bölümü havalandırma) sistemi geliştirilmiştir. bu hortumun görevi tamamen bu işleme yardımcı olmaktır. Yanma sonucunda çoğu paslandırıcı özelliğe bir takım gazlar ve buharlar oluşur.
Buhar Solenoid Valf, buharın bir boru hattında bir yöne doğru hareketini sağlayan veya engelleyen bir elektromekanik valftir. Bu valf, solenoid adı verilen manyetik bir bobin tarafından kontrol edilir ve genellikle buhar kazanı gibi bir sistemde kullanılır.
Aracın Çekişi Azalır
Aracın çekişinde azalma olması araçta yağ filtresi arızası olduğu anlamına gelebilir. Buna ek olarak araçta yağ pompası arızası da meydana gelmiş olabilir. Çekicin azaldığını hissettiğiniz zaman aracınızı en kısa sürede teknik servise götürmelisiniz.
Yağ ikaz lambasının yanması ile birlikte, yağ çubuğunu kontrol edebilirsiniz. Eğer yağ çubuğunu çektiğinizde motor yağı normal bir seviye de yer alıyorsa, yağ basınç sensörü yani yağ müşürü arızalı anlamına gelebilmektedir. Sensör arızalanması ile birlikte yanlış yağ okuma durumları başlamaktadır.
Yağ pompası tıkanırsa yağ basıncı oluşmadığından dolayı yağlanma tam olarak gerçekleşmez. Yani, aşınma artar ve partiküller pompayı daha çok tıkar. Motor yağ seviyesinin sürekli olarak yeterli düzeyde olması gereklidir. Aksinin yaşandığı durumlarda pompa sürtünmesi artacak ve aşınma sürecini hızlandıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri