NATO kodu OF-10'dur. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu rütbeyi kazanan iki komutan bulunmaktadır. Sakarya Meydan Muharebesinden sonra Fevzi Paşa ve İsmet Paşa'nın önerisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin kararı ile 19 Eylül 1921 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'e mareşal rütbesi verildi.
Mustafa Fevzi Çakmak, Türk asker ve devlet adamıdır. Türkiye'nin ikinci ve son mareşalidir. Mustafa Kemal Atatürk ile beraber mareşal ünvanına sahiptir. İlk Milli Savunma Bakanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyet dönemindeki ilk genelkurmay başkanıdır.
Günümüze kadar iki asker müşir (mareşal) rütbesine terfi ettirildi. Bu isimler; Mustafa Kemal Atatürk. Fevzi Çakmak.
1876'da İstanbul'da doğdu.
İnönü Zaferi (23 Mart-1 Nisan 1921) Sakarya Zaferi (23 Ağustos-13 Eylül 1921) Büyük Taarruz, Başkomutan Meydan Muhaberesi ve Büyük Zafer (26 Ağustos 9 Eylül 1922) Sakarya Zaferinden sonra 19 Eylül 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Mustafa Kemal'e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanını verdi.
İlgili 26 soru bulundu
Bu rütbe en yüksek askerî rütbe olmakla beraber diğer rütbelerden farkı süreyle kazanılamamasıdır. Savaşta olağanüstü yararlıkları görülen oramiral rütbesine sahip sağ veya vefat etmiş subaylara Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kanunla verilir.
Mareşal Fevzi Çakmak, 12 Ocak 1876'da İstanbul Anadolu Kavağı'nda Çakmakoğullarından Topçu Albayı Ali Sırrı ile Hesna Hanım'ın oğlu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 29 Nisan 1893'te Harp Okuluna kaydolarak 28 Ocak 1896'da Piyade Teğmen rütbesiyle mezun oldu.
Yüce Meclisimiz, Sakarya Savaşı'nın kazanılmasının ardından Büyük Önder Atatürk'e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanı vererek milletimizin hislerine tercüman olmuştur.
Sakarya Meydan Savaşı'nın başarıya ulaşmasının ardından, 19 Eylül 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal Atatürk'e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanı verilmesi, Türk Ulusu'nun kendisine özgürlük yolunu açan büyük öndere şükran ve minnet duygularının bir ifadesi olmuştur.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi ordusunun ikinci, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak, 12 Ocak 1876'da İstanbul Anadolu Kavağı'nda Çakmakoğullarından Topçu Albayı Ali Sırrı Bey'in oğlu olarak dünyaya geldi.
TBMM'nin, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ''Mareşal'' rütbesi ile ''Gazi'' unvanı verişinin 84. yıldönümü törenlerle kutlanıyor.Sakarya Meydan Savaşı'nın kazanılmasından sonra, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'ya, Millet Meclisi, 19 Eylül 1921'de kanunla ''Müşir'' (Mareşal) rütbesi ile ''Gazi'' unvanı verdi.Mustafa ...
Büyük Millet Meclisi tarafından Atatürk'e gazilik unvanı ve mareşallik rütbesinin verilmesi, Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında gerçekleşmiştir.
Tanzimat döneminden I. Meşrutiyet'e kadar Osmanlı ordusunda müşîr sayısı 19'u aşmamış, II. Abdülhamid döneminde 24'e kadar yükselmiş, daha sonra İttihatçıların yaptığı askerî düzenlemeler ve tasfiyeler neticesinde yediye kadar düşürülmüştür.
Pek çok ülkede mareşal rütbesi, general rütbesinin de üzerinde olup en yüksek rütbedir. Deniz kuvvetlerindeki karşılığı büyükamiral rütbesidir.
3 Mayıs 1920 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı'na getirilen Fevzi Çakmak, Batı Cephesi'nde gerçekleşen 2. İnönü Savaşı'nın ardından orgeneral rütbesine yükseltilmiştir. Sakarya Meydan Muharebesi esnasında da bizzat cepheye giderek, Mustafa Kemal Paşa ile birlikte savaşı yönetmiştir.
Mareşal unvanı, savaşta üstün yararlılıkları görülen ve en az orgeneral ya da oramiral rütbesine sahip subaylara Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilgili kanuna dayanarak verilir. NATO kodu OF-10'dur.
Kemal isminin Arapçadaki orijinal hali "Kamal" olmakla birlikte sözcük kökeni "Kamāl" olarak geçmektedir. İlgili sözcük Osmanlıcanın romanizasyonunda ve Türkçede "Kemal" biçiminde yazılmaktadır. Doğrulatılması için arama motorlarına 'Kemal or Kamal in Arabic language' yazılarak görülebilir.
Ayrıca Fransızca, Rusça, İngilizce, Almanca, Farsça ve Arapça biliyordu. Fevzi Paşa'nın Rumeli'de bulunduğu yıllar Osmanlı İmparatorluğu'nun hem içte hem dışta en karışık ve buhranlı dönemine denk gelmektedir.
Mareşal unvanı, savaşlarda üstün başarı gösteren komutanlara verilen en yüksek unvandır. Askerde Onbaşı, Uzman Onbaşı, Çavuş Uzman Çavuş rütbeleri bulunur.
Genelkurmay Başkanı: En kıdemli rütbedir. Orgeneral rütbesinde iken Genelkurmay Başkanlığı da yapılabilmektedir. Mareşal: En yüksek askeri rütbedir.
Tümgeneral – terfi için 4 yıl. Korgeneral – terfi için 4 yıl. Orgeneral – terfi için 4 yıl TSK rütbe terfi süreleri vardır ve en yüksek general rütbesidir. Mareşal – Millet Meclisi karar alarak üstün savaş başarısı göstermiş kişilere mareşal unvanı verir.
Mareşal, askeri personelin en yüksek rütbesidir ve genellikle savaş alanında üstün başarılar elde etmiş, stratejik dehaya sahip, askeri liderlikte uzmanlaşmış kişilere verilen bir unvandır. Mareşal, genellikle savaşın en zorlu anlarında liderlik yapmış ve büyük başarılar elde etmiş komutanlara verilen bir unvandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri