Kondansatörler alternatif akım (AC) devrelerinde iletken özelliği gösterir. Kondansatörler bu özellik nedeniyle alternatif akımda kuplaj (iletim); şöntleme (kısa devre) elemanı olarak çok kullanılır. Kondansatörün iletkenlik özelliği alternatif akım (AC) devresinin frekansıyla doğru oranlı olarak değişir.
AC sinyallerini doğru şekilde düzleştirip DC sinyallerine dönüştürmek için kullanılırlar. Elektronik Devreler: Kondansatörler, birçok elektronik devrede kullanılır. Örneğin, ses frekansı filtreleme, darbe üretimi, gerilim yükseltme ve frekans kaydırma gibi uygulamalarda kullanılabilirler.
Kondansatör doğru akımı geçirmeyip alternatif akımı geçiren bir elemandır. Yükselteçlerde DC'yi geçirip AC geçirmeyerek filtre elemanı olarak kullanılır.
Ters bağlanma süresine ve geçen akıma bağlı olarak ya hemen patlar, ya elektrolitiği dışarı sızdırmaya başlar ve bir süre sonra kurur, veya kalıcı olara vasıf kaybına uğrar (ESR değeri artar, kaçak akım değeri artar vs).
ÖNEMLİ BİLGİ Sığaçlar doğru akım (DC) altında enerji depolama özelliğine sahipken, alternatif akımda daha farklı davranış sergilemektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Kondansatörler alternatif akım (AC) devrelerinde iletken özelliği gösterir.
Alternatif akım evlerde, ofis binaları, sokak aydınlatmasında gibi yerlerde kullanılmaktadır. Batarya, pil, akü gibi elektrik kaynaklarında alternatif akım bulunmamaktadır. Alternatör olarak bilinen cihazlar sayesinde alternatif akım üretilmektedir.
Kondansatörlerin Bağlanması: Kondansatörler, paralel, seri, seri-paralel bağlanır. Bu şekillerde bağlanırsa yine bir kondansatör elde edilir. Bu eşdeğer kondansatörün kapasitesi, bunu oluşturan kondansatörlerin kapasitelerinden hesap edilir. Kondansatör (capacitor) tüm entegre, elektronik devreye üç şekilde bağlanır.
Kutuplu kondansatörler, DC devrelere bağlantıları yapılırken artı ve eksi uçları dikkatli bir şekilde bağlanmalıdır. Yanlış bağlantı anotta bulunan oksit tabakasının metal yüzeyi kısa devre eder. Yüksek ısı oluşur. Bu da kondansatörün patlama nedeni olabilir.
Motor Kondansatör ne için kullanılır, sorusuna elektrik devrelerinde gerilimi düzenler ve güç kaynaklarını filtreler yanıtını veririz. Kondansatör olmazsa ne olur, sorusuna ise devre çalışmaya devam etse de çalışan devrede gerilimin dalgalı olabileceği yanıtını veririz.
Doğru akımın - DC (Direct Current) - zamanla şiddeti ve yönünü değişmezken, alternatif akımın - AC (Alternating Current) - zamanla yönü ile şiddeti değiştirir ve belli bir frekansa sahiptir. Aynı seviyelerdeki Alternatif Akım, Doğru Akımdan daha tehlikelidir.
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir.
AC ve DC arasındaki fark, elektronların aktığı yönle ilgilidir. Doğru akımda elektronlar, tek bir yönde (ileriye doğru) sabit bir şekilde akar. Alternatif akımda elektronlar, bazen ileri bazen geri giderek sürekli olarak yön değiştirir. Bu periyodik yön değiştirme alternatif akımın frekansını belirler.
Bobinler DC ve AC devrelerde kullanılabilir. DC gerilim ile çalışmada bobin üzerinden sabit bir manyetik alan meydana gelir. Bu durumda bobin direnç gibi davranır. Bobinin DC'deki direnci, sarımda kullanılan telin direnci kadardır.
Kondansatörün uçları arasına bir gerilim farkı uygulandığı zaman, devreden akım geçer. Eğer kondansatörün uçları arasında gerilim değişikliği olmazsa bir süre sonra kondansatör dolar ve akım geçirmemeye başlar.
Kondansatörler; elektriksel yükü depolamada, reaktif güç kontrolünde, AC-DC dönüşümünde, filtreleme işlemlerinde ve bilgi kaybı engellemede kullanılmaktadır. Elektronik devrelerde ve entegrelerde vazgeçilmez bir bileşendir. Özetle, kondansatörler tüm elektronik cihazlarda yer aldığını söyleyebiliriz.
Kapasitörler bozulmaya başladığında çoğunlukla şişer, çatlar, rengi atar veya sızıntı yapmaya başlar. Bu nedenle bir kapasitörü görsel olarak incelemek arızayı tespit etmenin en kolay yoludur. Kapasitör kusursuz görünüyor olsa bile arızalı olabilir.
Kondansatörlerin şişmesine aşırı voltaj ya da aşırı ripple (parazitik besleme sinyalleri) sebebiyet verir. Psu dan başlayarak tüm besleme devrelerini kontrol etmelisin.
Şarjlı bir kondansatörün kısa devre yapılması büyük risk oluşturur ve elektronik bileşen ve diğer devre elemanlarını yakabilir. Elektrik çarpması nedeniyle ölüm ve yangın tehlikesi de teşkil eder. Kondansatörün kapasitesi ve gerilimi ne kadar yüksek olursa kısa devre durumunda neden olunacak hasar o kadar büyük olur.
Kapasite değerleri genellikle 1 nF lle 20 pf arasında değişen kâğıtlı kondansatörlerin çalışma gerilimleri ise 100 volt ile 700 volt arasında değişmektedir.
Vantilatör motorlarında kalkınma için gerekli uyartım bobini, batarya ya da kondansatör kullanılmaz. Çünkü bunlar yük motoru olmadığından rahatlıkla ve yavaşça kalkınmaktadırlar.
Adı Michael Faraday'ın adından kaynaklanan farad, 1 coulombluk elektrik yüklendiğinde kutupları arasında 1 voltluk bir potansiyel farkı oluşan bir sığacın (kondansatörün) sığasıdır. Dolayısıyla 1 farad, 1 coulomb/volt'a eşittir.
Diyotlar redresör olarak da bilinir çünkü alternatif akımı (AC) atımlı doğru akıma (DC) dönüştürür.
Klima A/C Nasıl Çalışır? Bahsi geçen klimaların genel prensibi hep aynıdır: sıcak hava bir buhar makinasına aktarılarak, buharlaşma neticesinde serin hava meydana gelir. Hava genel anlamda bir döngü içerisindedir ve bu sayede hava sürekli olarak soğutulur.
Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri